Környezetünk védelmében: az ESG nem csak egy felkapott divatos szó!

Ma már úton-útfélen halljuk a környezetünk és bolygónk védelmének fontosságát, egyet is értünk vele, még pénzügyesként is. Úgy gondoljuk, hogy mivel szelektíven gyűjtjük szemet, esetleg elektromos (hibrid) autónk van, netalán tán még napelemünk is, a magunk részéről megtettünk mindent. De ki kell ábrándítanom mindenkit, hogy ez nem elég!

Bankárként, pénzügyesként, befektetőként át kell alakulnia (és át is fog) szakmánknak, melyben a felelős pénzügyi magatartás (Responsible Finance) lesz a meghatározó.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelezéstől kezdve, a beruházások értékelésén át a befektetési döntésekig a pénzügyi szakma egészét befolyásolni fogja az ESG szempontú értékelés. Ezt a folyamatot számos új szabályozási előírás is megköveteli.

Bár a befektetések esetében már egyre népszerűbb a „zöld minősítés”, de sajnos ezzel párhuzamosan már meg is jelent a befektetőket félrevezető „greenwashing (zöldrefestés)” jelenség. Ez utóbbi azt jelenti, hogy olyan befektetéseket/beruházásokat tüntetnek fel környezetvédőnek, melyek tulajdonképpen nem azok.

A felelős pénzügyi magatartás és a greenwashing megelőzése csak úgy biztosítható, ha ténylegesen ismerjük az ESG célját, az ESG minősítés szempontjait és tisztában vagyunk a szabályozói követelményekkel is. Ezeket mindenki könnyen elsajátíthatja a Bankárképző és BIB ESG Tanácsadó képzésén.

 


Ajánlott bejegyzések