Az ESG-minősítést árgus szemekkel figyelik a befektetők! De honnan lesz a minősítés?

Triple A minősítést nem csak hitelképesség kapcsán gyűjthet egy cég. Tudtad, hogy az ESG szempontokat értékelve is lehet AAA besorolású egy vállalat? ESG – azaz Environmental, Social, & Governance (Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok mentén értékelve szintén kaphat egy vállalat kedvező vagy kedvezőtlen minősítést. 

Lássuk, kik is a piac szereplői:

 

  • Vannak ESG-keretrendszert kialakító cégek, amelyek nem értékelnek, hanem a közzétételi sztenderdeket alakítják ki, ilyen például GRI. Ezen sztenderdek mentén lehet felépíteni és folytatni a környezettudatos és társadalmilag felelős működést.

  • ESG-Ratinggel foglalkozó vállalatok a Bloomberg, Reuters, MSCI, hogy csak egy párat említsünk. Jellemzően publikusan elérhető forrásokból gyűjtött információk, különösen a fenntarthatósági jelentések alapján dolgoznak és adnak ki ratinget. Fontos tudni, hogy a szektorbeli versenytársakhoz képest mér a skála, mely CCC-től AAA-ig terjed.

esg blog rating(forrás msci.com)

  • Toplistát készítő cégek, ők jellemzőek szektoron belüli ranglistákat alakítanak ki. Kedvező ranghellyel komoly marketingelőnyt lehet elérni. A toplista fókuszálhat az ESG-n belül a környezetre vagy a munkavállalói helyzetre. Az ESG-ranking tehát a sorba rendezés. A Sustainable Brand Index oldalon például országon belül kiválaszthatjuk, hogy a B2C vagy a B2B iparág vállalatainak a Top 20 helyezésére vagyunk kíváncsiak.

  • Finanszírozók, befektetők, akik saját pénzügyi döntéseikkel tudatosan kívánják előmozdítani a zöld technológiák térnyerését, és a befektetések megvonásával „büntetik” a természetet vagy embereket kizsákmányoló vállalatokat. Tájékozódásukat segítik az ESG-ratingek és ESG-rankingek.

  • A beszállítók kiválasztói számára is fontos, hogy az a cég, akitől vásárol, milyen ESG-minősítéssel rendelkezik; hiszen a saját fenntartható működését is azzal segíti elő, ha már a termelési lánc előző elemétől is elvárja a fenntartható működést.

  • Tudatos fogyasztók, akik szintén a pénztárcájukkal szavaznak. Ha eddig az összetevők között az E-betűket bújták, akkor ezután a gyártó ESG-besorolását is figyelembe fogják venni.


Szeretne jobban belelátni a Befektetések értékelésének és elemzésének ESG faktoraiba, a hazai és EU-s ESG-szabályozásba? Akkor várjuk a Bankárképző ESG tanácsadó képzésén.

Borítókép forrása: Visual Capitalist

 


Ajánlott bejegyzések

alakítanak ki