blog

Visszatérő hallgatónk megosztotta véleményét

A magyar pénzügyi piacon több, mint 30 éve jelen lévő Bankárképző Központ folyamatosan alkalmazkodik a piaci kihívásokhoz: bővül a képzési kínálatunk, figyelembe véve a pénzügyi szektor alakulását és az igényeket. Ennek köszönhetően évről-évre emelkedik visszatérő hallgatóink száma. Örülünk, hogy sokan több oktatásunkon is részt vettek és megszerezték a programhoz kapcsolódó tanúsítványt, oklevelet vagy épp bizonyítványt. E heti interjúalanyunk –Donner Szabolcs– is ”visszatérő vendégünk”. Jelenleg is a hallgatónk és az alábbiakban mesél a Bankárképzőben szerzett tapasztalatairól.

... További részletek

Hallott már az SLB típusú zöldkötvényekről?

Az ESG befektetéseken belül a zöldkötvények egyik formája az SLB, azaz Sustainability linked bond (Fenntarthatósághoz kötött kötvény), ahol a kötvény tényleges hozama függ attól, hogy az előzetesen kitűzött fenntarthatósági célokat a kibocsátó tudta-e teljesíteni, avagy sem.

A kibocsátó tehát több kamatot fizet, ha nem érte el a vállalt klímacélt.

... További részletek

Növekvő hitelkamatok és infláció mellett befektetés-e az ingatlan?

VAP képzésünk oktatóját, Pallos Noémit (Finext Alapkezelő Zrt. vezérigazgató) kérdeztük, akitől azt is megtudtuk, fiatal anyukaként mi a siker kulcsa .

Pallos Noémi 2021-ben csatlakozott a Futureal Csoporthoz, jelenleg a Finext Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és igazgatósági tagja. Korábban a Diófa Alapkezelő Zrt.-nél dolgozott üzletfejlesztési területen, majd vezérigazgató-helyettesként.

... További részletek

Az adottságok és a megszerzett tudás „kövezik ki az utat” a portfóliók kezeléséig

Legújabb interjúnk volt hallgatónkkal, Beregszászi Mátéval, a Diófa Alapkezelő szenior portfóliókezelőjével készült, akit a Privátbankár.hu „AZ ÉV FELTÖREKVŐ PORTFÓLIÓMENEDZSERE 2022” címre is jelölt.

Ebből az alkalomból tettünk fel Máténak pár kérdést, hogy megtudjuk, milyen út és ráhatás vezette el őt a portfóliók, befektetések kezeléséig.

... További részletek

Tinédzserekkel a Pénzmúzeumban élménybeszámoló

Március 15-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a Magyar Nemzeti Bank új Látogatóközpontja és Pénzmúzeuma a Széll Kálmán téren. A Pénzmúzeumnak otthont adó egykori Postapalota műemléki védettséget élvező épülete az elmúlt években teljes felújításon esett át, és ezt követően lett kialakítva a több mint 2400 m2 alapterületű, Európában is egyedülálló pénztörténeti és pénzügyi edukációs kiállítótér.

Nem is akármilyen tinédzserekkel jártunk a Pénzmúzeumban, hiszen a 2021-es PénzOkos Kupa és PénzOkos Kupa Junior győzteseit hívta meg Fábián Gergely igazgató.

... További részletek

Tizenkettedik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

A 2021-2022 között megrendezésre kerülő Bankrobotika kerekasztal beszélgetés sorozat tökéletes zárásaként a Bankrobotika 5.0, GPT-3 témakört tárgyalta a banki szakemberekből álló Bankrobotika közösség.
A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének; (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, Senior tanácsadó, Bankrobotika & CBDC Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop sorozat regisztrációhoz kötött, ugyanakkor ingyenes formában került megrendezésre az elmúlt 12 előadás során.

... További részletek

Tizenegyedik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

A Bankrobotika kerekasztal beszélgetés tizenegyedik workshop előadása során vendégelőadónkkal és hallgatóinkkal közösen a mechatronikai követelményekről beszélgettünk. A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, Senior tanácsadó Bankrobotika/CBDC Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop előző és további előadásain a részvételi lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

... További részletek

Tizedik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

A Bankrobotika kerekasztal beszélgetés tizedik workshop előadása során vendégelőadónkkal és hallgatóinkkal közösen a robotoktatók létjogosultságáról beszélgettünk. A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének; (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, Senior Tanácsadó, Bankrobotika Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop előző és további előadásain a részvételi lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

... További részletek

Kilencedik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

A Bankrobotika kerekasztal beszélgetés IX. workshop előadása során vendég előadónkkal és hallgatóinkkal közösen a „Robotika kódexet”: szabályokat és etikát elemeztünk. A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének; (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, Senior tanácsadó és Bankrobotika Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop előző és további előadásain a részvételi lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

... További részletek

Központi banki digitális valuták (Central Bank Digital Currency, CBDC) kerekasztal beszélgetés

Az október 28-án megrendezésre került CBDC előadás keretében a digitális jegybankpénzzel foglalkozó eddigi kutatásokat, eredményeket elemeztük, miközben kitértünk a központi és kereskedelmi bankok rendszerének létjogosultságára és a digitális valuta lehetőségeire és veszélyeire. Prisznyák Alexandra, Senior tanácsadó, valamint Bankrobotika Program Manager és Dr. Kuti Mónika, a Pécsi Tudományegyetem docense és a fintech kurzusok és tárgyak elindítója és vezetője, közös indíttatásának köszönhetően október 28-án a Bankrobotika workshop sorozathoz kapcsolódódon egy külön, zártkörű eseménye került megrendezésre, melynek fő témája a Central Bank Digital Currency (továbbiakban CBDC) volt.

... További részletek

Az ESG-minősítést árgus szemekkel figyelik a befektetők! De honnan lesz a minősítés?

Triple A minősítést nem csak hitelképesség kapcsán gyűjthet egy cég. Tudtad, hogy az ESG szempontokat értékelve is lehet AAA besorolású egy vállalat? ESG – azaz Environmental, Social, & Governance (Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok mentén értékelve szintén kaphat egy vállalat kedvező vagy kedvezőtlen minősítést. 

Lássuk, kik is a piac szereplői:

... További részletek

Nyolcadik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

A Bankrobotika kerekasztal beszélgetés nyolcadik workshop előadása során vendégelőadónkkal és hallgatóinkkal közösen a látható és láthatatlan robotokat elemeztük. A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének; (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, Senior tanácsadó, Bankrobotika Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop előző és további előadásain a részvételi lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

... További részletek

A FEBI végzettséget továbbra is elismeri a jogszabály

Az elmúlt napokban több bank is kérdezte tőlünk, hogy a 2022. január 1-jétől életbe lépő egyes jogszabályi változásoknak van-e hatásuk az általunk az elmúlt évtizedekben kiadott bizonyítványokra, tanúsítványokra, különösképpen a régóta ismert és népszerű FEBI-re (Felsőfokú Bankszakmai Program). 

Ezúton szeretnénk tudatni a jó hírt, hogy nincs változás 2022-ben sem – a FEBI-t elvégzett vagy a jövőben elvégző munkavállalók továbbra is teljesítik a jogszabályban előírt végzettségi követelményt! 

... További részletek

ESG tanácsadó képzés - Interjú volt hallgatónkkal

„Számomra nem kérdés, erre a képzésre minden vagyonkezelőnek, hosszútávon gondolkodó befektetőnek szüksége van. A fenntarthatóság érdekében mindenkinek tenni kell, s ebben a befektetések-megtakarítások kezelőinek különösen fontos szerepe van.” - Szabó Csaba Antal

Volt hallgatónkkal, Szabó Csaba Antallal beszélgettünk el pénzügyi pályájáról és a fenntarthatóság fontosságáról a befektetések piacán. Nézzen bele a videóinterjúba vagy olvassa el blogunkban a legfontosabb elhangzott gondolatok kivonatát.

... További részletek

Hetedik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

A VII. Bankrobotika workshop előadásával hivatalosan is több, mint fél éve foglalkozunk a bankszektort érintő legjobb gyakorlat alapú AI, ML megoldásokkal. A témák során hazai és nemzetközileg is elismert piaci szereplők kalauzolnak minket és segítenek bennünket az egyre kovácsolódó Bankrobotika közösség építésében. Szeptember 28-án a front sales-es értékesìtő robotok lehetőségeit és veszélyeit elemeztük, vendégelőadónk Lippner Tamás volt. 

... További részletek

Hatodik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

A hónap tökéletes zárásaként, augusztus utolsó napján került megrendezésre a bankrobotika és a magyarországi fintech kultúra fejlesztése céljából megrendezett Bankrobotika workshop sorozat hatodik előadása. A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének; (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, tanácsadó, Bankrobotika Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop előző és további előadásain a részvételi lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

... További részletek

Hallottál már a Kiútprogramról?

A Bankárképző fontosnak tartja, hogy a segítő kezet nyújtson nehezebb sorsú embertársainknak. Már a Kiútprogram születésénél is jelen voltunk, 2020-ban pedig lehetőséget biztosítottunk, hogy a Kiútprogram Közhasznú Nonprofit Zrt. öt kollégája díjmentesen vehessen részt a 12 hónapos FEBI képzésünkön.

Interjú Kosztyiné Tóth Viktóriával, a Kiútprogram koordinátorával, a képzés egyik résztvevőjével, aki a Bodrogközből tudta követni az órákat, hiszen mindent on-line közvetítettünk.

... További részletek

Ötödik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

Ahogy minden hónapban, júliusban is megrendezésre került a magyarországi fintech kultúra fejlesztése céljából indított Bankrobotika workshop sorozat. A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének; (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, tanácsadó, Bankrobotika Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop előző és további előadásain a részvételi lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

... További részletek

Negyedik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

Júniusban is bővült a bankrobotika és a magyarországi fintech kultúra fejlesztése céljából megrendezett workshop sorozatunk. A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének; (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, Tanácsadó, illetve Bankrobotika Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop előző és további előadásain a részvételi lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

... További részletek

Interjú a PénzOkos kupa győztes csapatával

ATM-et készítettek kartonból és belebújtak … – Interjúnk arról, hogy a gyerekekhez miként hozhatjuk közelebb a pénzügyeket. Megismerhetjük a nyertes csapat tagjait, akik általános iskolás diákként is már magabiztosan mozognak a pénzügyekben és tudásukkal országos versenyt nyertek.

... További részletek

Új e-learning mélyüljön el a hitelkockázati tőkekövetelmény számítása a belső minősítésen alapuló módszer (IRB) részleteiben!

Elkészült legújabb e-learning képzésünk kockázatkezelési témakörben! A 6 órás képzés célja, hogy könnyen elsajátítható formában bemutassa a hitelkockázatkezelésre vonatkozó tőkekövetelmény szabályait – a belső minősítési módszer (IRB) módszer szerint. A képzés elérhető külön, illetve a Bővített bázeli tőkeszabályozás komplex képzési programba építve is.

... További részletek

Harmadik bankrobotika kerekasztal beszélgetés

A Bankrobotika kerekasztal beszélgetés harmadik workshop előadása keretében továbbra is a szakma számára izgalmas és releváns kérdésekre kerestük a választ. A májusi alkalom a befektetés témakör köré fonódott: „Vásároljunk, vagy fejlesszünk?”, vendégelőadónk pedig Fischer András, az OTP Lab vezetője volt. A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének; (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop előző és további előadásain a részvételi lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

... További részletek

Környezetünk védelmében: az ESG nem csak egy felkapott divatos szó!

Ma már úton-útfélen halljuk a környezetünk és bolygónk védelmének fontosságát, egyet is értünk vele, még pénzügyesként is. Úgy gondoljuk, hogy mivel szelektíven gyűjtjük szemet, esetleg elektromos (hibrid) autónk van, netalán tán még napelemünk is, a magunk részéről megtettünk mindent. De ki kell ábrándítanom mindenkit, hogy ez nem elég!

Bankárként, pénzügyesként, befektetőként át kell alakulnia (és át is fog) szakmánknak, melyben a felelős pénzügyi magatartás (Responsible Finance) lesz a meghatározó.

... További részletek

Kanapé Pitch - Interjú a Bankárképző elnökével a Mentorprogramról

A Tőkeportál által szervezett Kanapé pitch 35. epizódjának fókuszában a mentorok álltak. Számos vendég volt az eseményen: dr. Tóth Judit, Istenesné Solti Andrea, Dintsér Andrea, Bundik Csaba és Lévay Csaba is. Emellett ott volt a Kanapén Szabó T. Anna költő, író, és Magyari Gábor űrkutatási szakértő is. 

A Tőkeportál által írt részletes és élvezetes összefoglaló egy részletét ragadjuk most ki a Bankárképző elnökéről, dr. Tóth Juditról.

... További részletek

Második Bankrobotikai kerekasztal beszélgetés

Április 27-én megrendezésre került a bankrobotika kerekasztal beszélgetés második workshop előadása, amely egyre több látogatónak és az eddiginél is nagyobb sikernek örvendhetett. A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., továbbiakban Bankárképző szervezésének; (Öcsi Béla, CEO; Prisznyák Alexandra, Program Manager; Regős Teréz, koordinátor) és szponzorainak köszönhetően a workshop előző és további előadásain a részvételi lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

... További részletek

Kanapé Pitch a Tőkeportál rendezésében

Ne maradjon le a Tőkeportál online befektetői találkozó és pitch eseménysorozat 35. részéről 2021. május 5-én! Ismerje meg a közösségi finanszírozási kampányokat és a helyi vállalkozásokat. A soron következő alkalom egyik vendége Tóth Judit, a Bankárképző elnöke lesz!

A Tőkeportál kiemelt missziója a hazai startup-ökoszisztéma aktív támogatása és fejlesztése, ezért minden alkalommal neves szakértők osztják meg tapasztalataikat a Kanapé Pitch közönségével.

... További részletek

Lezajlott az első bankrobotika kerekasztal beszélgetés első alkalma!

Március 30-án a Bankárképző szervezésében lezajlott a havonta megrendezésre kerülő bankrobotika workshop sorozat első kerekasztal beszélgetése, amely úttörő formában a magyarországi fintech robot témakörrel kívánja a fintech kultúra hazai megalapozását elősegíteni és a szakmai közösséget gyakorlat orientált látásmóddal támogatni. A pénzügyi szolgáltató szektor szakértőinek, Kiss László és Dobák László kezdeményezésének célja a pénzügyi innovációk és a mesterséges intelligencia különböző területeinek megismerése és megvitatása hazai és nemzetközi szinten is elismert szakemberek segítségével. 

... További részletek

Klasszikus csalási háromszög a COVID-19 árnyékában

Dr. Tóth Ákos, a Porsche Holding Group Country Compliance és AML vezetője, valamint a Bankárképző képzéseinek előadója, röviden összefoglalja, hogy a Covid-19 által létrehozott bizonytalan üzleti környezetben a vállalati visszaélések jelentik a fő kockázati tényezőt

A Covid-19 által létrehozott bizonytalan üzleti környezetben a vállalati visszaélések jelentenek fő kockázati tényezőt. 

... További részletek

Digitális fejleszési irányok - 10 alkalmas bank robotika workhop!

A Nemzetközi Bankárképző Központ elkötelezett élen járni a pénzügyi szektort érintő változások kezelésében. A képzés szerkezete arra épül, hogy a felkészült oktatói, szakértői segítsék az újdonságok implementálását a pénzügyi szereplőknek, közvetlenül képezve azok kollégáit. Emellett a Bankárképző nem hagyhatja figyelmen kívül a digitális változásokat és azok hatását nemcsak a pénzügyi intézményekre, hanem az ügyfelekre sem. Ennek érdekében életre hívott egy új kezdeményezést, amelynek deklarált célja, hogy összefoglalja a pénzügyi szektor szereplői számára azokat a kihívásokat, amelyekkel nap mint nap szembe néznek.

... További részletek

A Mentorprogram tagjai továbbra is képzik magukat aktuális piaci információkból

A Bankárképző Mentorprogram legutóbbi előadása az aktív évfolyam mellett az alumni számára is nyitott kerekasztalbeszélgetés formájában valósult meg, ahol a hazai kockázati tőke és startup ökoszisztéma került a fókuszba. Az iparág három jeles képviselője: Zsembery Levente (xVentures), Tánczos Péter (Euroventures) és Kiss Gábor (Bonitás) nyújtott számunkra izgalmas betekintést az iparág rejtelmeibe.

... További részletek

Előzze meg a banális hibákat

MNB-hez küldendő riport automata kitöltését programozta le Pollák Zoltán nagyjából annyi idő alatt, mint ameddig korábban a riport alkalmanként elkészült! A későbbiekben a riportot a banki alkalmazott néhány perc alatt le tudta generálni, ráadásul hiba nélkül. Mi volt ez a csodafegyver? Kiderül e heti blogbejegyzésünkből. 

... További részletek

Milyen területen tanulhatsz, dolgozhatsz pénzügyekben?

Hogyan kerül a népszerű blogger, Szendrei Ádám videója a Bankárképző honlapjára?
A válasz egyszerű, 2020. óta őt is hallgatóink közt tudhatjuk és ezen apropóból készített videóinterjút Öcsi Béla vezérigazgatónkkal.

Immáron belülről ismerve a Bankárképzőt találkozott Öcsi Béla vezérigazgatóval, ahol alaposan átbeszélték a banki karrierlehetőségekhez vezető utakat, a hosszabb képzéseink tartalmát.

... További részletek

Private-banking.hu: az exkluzív pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott portál első éve

Magyarországon az elmúlt évtized egyik legdinamikusabban növekvő pénzügyi szegmense volt a Private Banking, aminek a pénzügyi szolgáltatók és az exkluzív ügyfélkör is kiemelt figyelmet szentelt.

Legalább ilyen izgalmasnak ígérkezik a következő évtized is, hiszen folyamatosan nő a Private Banking szolgáltatás keretében kezelt ügyfélvagyon és az ügyfelek száma, továbbá erősödőben van a privátbanki szegmens digitalizációja is.

... További részletek

FEBI „a képzés, ahol példaértékű hozzáállást tapasztaltam a magas színvonalú oktatás érdekében”

Mondhatni, hagyománnyá vált nálunk, hogy jelenlegi és végzett hallgatóinkkal is készítünk interjúkat. Ezzel szeretnénk résztvevői „szemüvegen” keresztül is betekintést nyújtani adott képzésünkbe.

E heti interjúnk Barkaszi Péterrel készült, aki idén ősszel sikeresen elvégezte a FEBI – OKJ-s Szakképesített bankreferens programunkat, amire a meglévő formában még decemberig lehet regisztrálni!
(Ahogy korábban jeleztük, 2021-ben átalakításra kerül a teljes OKJ rendszer.)

... További részletek

„A FEBI végzettséget szinte mindenhol elismerik és értékelik!”

Ezen a héten Hunka Noémi volt hallgatónkkal készítettünk interjút, aki nem egy, nem is kettő, hanem három programunkon is részt vett. Az elmondása alapján a tanulmányai alatt lépésről-lépésre megerősödött benne a gondolat, milyen irányba is szeretne tovább lépni. Céljának elérésében még inkább segített neki a nálunk megszerzett tudás és a megszerzett tanúsítványok. Mik is voltak ezek a programok és milyen előnyökkel jár, ha valaki elvégzi? Az interjúból minden kiderül!

... További részletek

Szerezzen új ismereteket, készségeket moduláris felépítésű e-learning kurzusainkon!

Közel 50 elemből álló, és folyamatosan bővülő e-learning képzési palettával jelentkezik a Bankárképző 2020 szeptemberétől. A moduláris képzések elkészítése során több mint 30 éves oktatási tapasztalatunkat és elismert, nagy hagyományú tantermi képzéseink ismereteit kombináltuk a legújabb nemzetközi e-tananyag készítési módszertanokkal. A széles spektrumú választék rövid, néhány órás tananyagoktól a képesített képzésekig terjed – mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb képzést!

... További részletek

Bankbiztonság a koronavírus idején

E heti blogunk a bankbiztonság aktuális kérdéseivel foglalkozik a jelenlegi, pandémiás helyzetben.
Az interjú Jakab Péterrel, a Raiffeisen Bank főosztályvezetőjével készült, aki a Képesített bankbiztonság képzésünk egyik oktatója is.

... További részletek

Sikeres átállás az online oktatásra

A Bankárképző online oktatásra való átállása a Minősített Befektetési Tanácsadó (MBT) képzéssel kezdődött. Pollák Zoltán, a Bankárképző tanácsadója számol be az első lépésekről:
„A program témavezetőjeként személy szerint érdekes kihívásként tekintettem erre az alkalomra. Ugyan a kényszer szülte a helyzetet, de úgy gondoltam, hogy ez egy kiváló lehetőség is bizonyítani a hallgatóink felé, hogy oktatásuk egy profi csapat kezében, amely képes változatlan színvonalon nyújtani szolgáltatását egy ilyen szituációban is.

... További részletek

Valamennyi képzésünk online módon elérhető!

A Bankárképző vezetősége azon az állásponton  van,  hogy  a jelen rendkívüli helyzetben – a hallgatók és az oktatók egészségének megőrzése az elsődleges feladat. Ezért március 16-ától minden képzésünket (a rövid tanfolyamoktól a diplomaprogramokig) online módon tesszük elérhetővé, amelynek elérhetőségéről a hallgatókat külön tájékoztatjuk. Csatlakozzon Ön is otthonából a képzéseinkhez!

Ebben a rendkívüli helyzetben ajánljuk továbbá e-learning képzéseinket is,
amelyek a Bankárképző e-learning felületéhez való csatlakozás után rögtön elérhetővé válnak.

... További részletek

Merre tovább, OKJ?

Sok a kérdőjel az OKJ-s rendszer 2020-as átalakítása körül. Olvasóink elsősorban a pénzügyi, gazdasági szektorban dolgoznak, így koncentráljunk erre a területre és vizsgáljuk meg a leggyakrabban felmerülő kérdéseket! 
A Magyar Közlönyben megjelent felsorolásból kiderül, hogy gazdasági jellegű szakképesítésből kettő marad. Ezek az 54 344 01 számú Pénzügyi-számviteli ügyintéző (iskolarendszerben 5 év) és az 54 344 05 számú Vállalkozási ügyviteli ügyitéző (iskolarendszerben 5 év). Ezek a szakképesítések a 2020-ban kezdődő tanévben már indulhatnak iskolai rendszerben.

... További részletek

Jelen kihívások a vállalati compliance területén

A jogi szabályozás bonyolultsága, a növekvő bírság és reputációs kockázatok, illetve a megfelelés költségeinek növekedése komoly próbatétel elé állítják a vállalati compliance funkciót. Ezzel kapcsolatosan vizsgáltuk meg, hogy Magyarországon mely területek azok, melyek jelenleg kihívás elé állítják a compliance vezetőket, illetve melyek a legnagyobb kockázatok, amellyel a compliance funkciónak foglalkoznia kell.

... További részletek

Európa élvonalában a befektetési tanácsadás terén

2019 szeptemberében a Bankárképző újabb programja kapott sikeres nemzetközi akkreditációt!

A Bankárképző Minősített Befektetési Tanácsadó (MBT) képzése megkapta az EFPA (European Financial Planning Association) akkreditációját, így a programot sikeresen elvégzők megszerezhetik a nemzetközileg elismert European Investment Practitioner, EIP© képesítést is.

... További részletek

Pénzügyi elemzés zsugorodása a MiFID II bevezetése óta

A MiFID II szabályozási keretrendszer célja az átláthatóság növelése és a végső befektető költségeinek csökkentése volt. A pénzügyi elemzés és kutatás tekintetében ésszerű volt lecsökkenteni a felesleges, párhuzamos tevékenységeket, valamint hasznos volt a „rejtett” kutatási kiadások feltárása, amit gyakran a végső befektetők finanszíroztak. Azonban a MiFID II bevezetése óta az elemzések és az elemzésekre fordított kiadások jelentősen csökkentek.

... További részletek

Készüljünk-e újabb szabályozói sokkra?

2014-től a pénzügyi válságra adandó szabályozói válasz jelentősen átalakította az Unión belüli banki szabályozás jogrendszerét, azzal, hogy az előírások meghatározó része egy közvetlenül hatályos Rendeletben (CRR – Capital Requirement Regulation) került előírásra. Nem volt könnyű feladat megtanulni és alkalmazni a több száz oldalnyi „Euro-English” nyelven íródott joganyagot - amiben annak magyar fordítása sem adott sokkal több fogódzót -, de idővel minden kockázatkezelő sikerrel vette ezt az akadályt.

... További részletek

Végzőseinket kérdeztük: Kinek melyik modul volt a leghasznosabb?

Hallgatóink végre túl vannak a belső vizsgákon is, jöhet a jól megérdemelt pihenés. Ám, mi van azokkal, akiknek már az FEBI-s OKJ-s bizonyítványt is kiosztottuk?

A Bankárképzőben ünnepélyes keretek között töltöttük ezt a jeles alkalmat! Az este során végzőseinket megkérdeztük, hogy kinek melyik modul volt a leghasznosabb.
A továbbiakban pedig összefoglaltuk a kapott válaszokat:

... További részletek

Második esély a hitelezés kapcsán, avagy a nemteljesítő jelzáloghitelek esetleges újrafinanszírozása

Dr. Romsics Márton, a Budapesti Corvinus Egyetemmel közös szervezésű BADI képzésünk (Bankmenedzsment Diplomaprogram) végzett hallgatója szakdolgozatában a nem teljesítő ingatlanfedezetes hitelek kezelését és esetleges újrafinanszírozását elemezte. Márton a következőben röviden bemutatja, milyen módon képzelhető el egy második esély a jelzáloghitelek újrafinanszírozásával.

... További részletek

„Azoknak, akik nem a papírra „utaznak”, hanem a tudásra”

Olvassa el FEBI képzésünket végzett hallgatóink véleményét!

Bár épp, hogy elkezdődött a nyár, a Bankárképző már az őszre készül! Hallgatói vélemények segítenek a döntéshozatalban, milyen képzés lehet megfelelő számunkra. A következőkben két - OKJ-s FEBI - Szakképesített bankreferens képzést - végzett hallgatóval olvashatnak interjút, amely reméljük több felmerülő kérdésre is választ ad.

... További részletek

Millenials és a pénzügyi tanácsadás?!

Az EFPA az európai pénzügyi tanácsadók és tervezők vezető szervezete, amelynek a célja a pénzügyi ismeretek szintjének emelése és a pénzügyi tanácsadó szakma iránti közbizalom megerősítése.

2019. májusában tartotta az EFPA éves innovációs és gondolatébresztő konferenciáját. A Bécsben megrendezett 2019-es Think Tank 12 EFPA partnerországot gyűjtött össze, országonként két EFPA tanúsítványtulajdonossal, továbbá néhány EFPA vendéggel, hogy nemzetközi környezetben három workshop keretében megvitassák és megoszthassák egymással a tapasztalataikat.

... További részletek

Ezt tudnia kell a bankszámlájáról!

2019. január 1-től a 20.000 Ft-ot meg nem haladó lakossági ügyletek tranzakciós illetéke megszűnt. Az előzetes várakozások ellenére az illeték csökkenése a vizsgált ügyfélcsoportoknál érdemben nem változtatta meg a bankszámlák költségeit. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy bizonyos ügyfélcsoportoknál – alig tranzaktáló, alacsonyabb jövedelemű ügyfelek – nem jellemző az átutalás, így azokat tranzakciós illeték sem terhelte.

... További részletek

Dr. Friedrich István emlékére

Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Friedrich István, a Bankárképző egykori oktatója! 

Valamiért úgy hisszük, a humoros emberek sosem mennek el…
Javunkat szolgálják azzal, hogy mosolyt csalnak az arcunkra, „véletlenül” mindig akad egy anekdota, példabeszéd, de legalább egy vicc a tarsolyukban, amitől szebb lesz a napunk. Friedrich tanár úr vállalkozó szellemű kolléga volt, akinek egy-egy jó ötletért sosem kellett a szomszédba mennie. 

... További részletek

Egyenlőség megteremtése a bankpiacon az arányosság elvével?!

A bankvilág szabályozásának meghatározó intézménye a Bázeli Bizottság (továbbiakban Bizottság). A Bizottság sztenderdjei nemcsak mérvadók, hanem a világ pénzügyi központjai vállalták is, hogy azokat a hazai szabályozásukban implementálják. A vállalásban van egy nagyon fontos elem, mégpedig az, hogy a Bizottság ajánlásai, így többek között a Bázel III is a nemzetközileg aktív nagybankokra vonatkoznak. Mára a Bázel III szabályozás egy komplex és összetett, nem egyszerűen alkalmazható szabályozó rendszerré nőtte ki magát. 

... További részletek

Több van a Banki IT projektmenedzsmentben, mint gondolná!

E heti blogunk reflektorfényében a projektmenedzsment terület áll. A témával kapcsolatban Cserna Józsefet, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnökét kérdeztem, aki részletes - és érdekességekkel megtűzdelt - tájékoztatást adott mind a Szövetség tevékenységről, mind a projektmenedzser munkakörről és a továbbképzési lehetőségről.

... További részletek

A pénzügyi „láb” fontossága

Amennyiben cégünk exporttal vagy importtal foglalkozik, vagy esetleg más származékos ügyletet köt - akár tőzsdén, akár tőzsdén kívüli ügylet keretében - mindig számolni kell azzal, hogy a forinttól eltérő devizában történő elszámolás esetén ezen tevékenységünk devizaárfolyam-kitettséget generál, árfolyamnyereséget, vagy árfolyamveszteséget okoz.

... További részletek

A nem döntés is döntés!

Beszélgetések, előadások során többször tapasztalhattam, hogy egyes vállalatok - és itt nem csak a kisebb cégekre kell gondolni, hanem nagyvállalatok esetében is tapasztalható az, hogy - úgy állnak a vezetők a pénzügyi kockázatkezeléshez, hogy azzal nem lehet hibázni, ha nem tesznek semmit, azaz a kockázatot generáló kitettséget nem kezelik. „Ha nem teszünk semmit, akkor nem hibázhatunk, nem kérhetik rajtunk számon.” – áll az érvelés a fenti állítás mögött.

Sajnos azt kell mondjam, hogy ez nem igaz: „a nem döntés is döntés”.

... További részletek

Biztonsági intézkedések adatvédelmi elszámoltathatósági követelményei

Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) által bevezetett adatvédelmi követelmények mérföldkőnek minősülnek a pénzügyi intézmények kockázatkezelési keretrendszerének működtetésében. A Magyar Nemzeti Bank belső védelmi vonalak kialakításáról és működtetéséről, a pénzügyi szervezetek irányítási és kontroll funkcióiról szóló 27/2018 (XII. 10.) számú ajánlása megfelelőségi kockázatként kezeli, hogy a pénzügyi szervezetnél alkalmazott gyakorlatok összhangban álljanak a titok- és adatvédelmi követelményekkel (így üzleti-, bank-, értékpapír-, pénztár-, fizetési-, foglalkoztatói nyugdíj- és biztosítási titok, személyes adatok védelmével).

... További részletek

Érdemes / nem érdemes / miért érdemes?

A pénzügyi kockázatkezelés legfőbb kérdése mindig az, hogy mit, mikor és hogyan kezeljünk. Ha ezt meg tudjuk határozni, akkor már igen közel jutottunk a megoldáshoz. De a fentieket milyen célból érdemes meghatározni? A válasz igen egyszerű: annak érdekében kezeljük a kockázatainkat, hogy kivédhessük az azokból fakadó bizonytalansági tényezőket, amik hatására veszteséget szenvedhetünk el. Mindemellett ha kezeljük a pénzügyi kockázatokat, helyzeti előnybe hozhatjuk vállalatunkat.

... További részletek

Diploma on Blockchain Blokklánc a mindennapok használatában

A blockchain technológia hallatán sokan még mindig a kriptovalutákra, vagy a Bitcoinra asszociálnak. Pedig a technológia által nyújtott előnyök messze túlmutatnak a fent említett kriptovalutákon és az elmúlt 10 év alatt számtalan területen bizonyította be, hogy jelentős előrelépést jelent az információs technológia evolúciójában, ha központ nélküli platformokra építkezünk. Biztonságos, a rendszer nem függ intézményektől, szervezetektől, nem terhel és igényel humánerőforrást, vagy jelentősen csökkenti azok szükségességét.

... További részletek

Biztosítsa sikerét a jelzáloghitelezésben az egyre igényesebb magyar fogyasztók meghódításáért!

Az ingatlanpiacon dolgozó hitelezőknek meg kell felelniük a Mortgage Credit Directive (MCD) uniós jelzáloghitel-irányelv elvárásaink. Az MCD-t a lakóingatlanokhoz kapcsolódó fogyasztói hitelmegállapodások feltételeinek javítására vezette be az Európai Unió, hogy elkerüljék a piaci szereplők felelőtlen hitelezési és hitelfelvételi magatartását. Az irányelvnek való megfelelést szolgálja a 462/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet a jelzáloghitel nyújtásával, közvetítéssel kapcsolatos eljárásra, a hiteltanácsadásra és a foglalkoztatottak szakmai ismereteire vonatkozó szabályokról.

... További részletek

Mi vár a bankszektorra?

2019 első hónapjában számos elemzés, előrejelzés látott napvilágot, ami a bankpiac fejlődését, irányát próbálta előre jelezni. Többek között hangsúlyosan megjelentek a nemzetközi elemzésekben az „Open Is The New Banking” szlogen. A nyílt banki filozófián alapuló pénzügyi ökoszisztémák várhatóan új fázisba lépnek a közeljövőben: a bankok, a harmadik felek beszállítói és a technológiai vállalatok most összekapcsolják az alkalmazásokat, hogy egy olyan zökkenőmentes felhasználói élményt hozzanak létre, amely összhangban van az ügyfelek igényeivel, és tökéletesen illeszkedik mindennapi életébe.

... További részletek

Globális tudás, gyakorlati szemlélet, elit szakmai közösség

Az EFPA (European Financial Planning Association) a legnagyobb és legelismertebb szakmai engedélyező, szabályalkotó és hitelesítő testület Európában a befektetési tanácsadás és pénzügyi tervezés területén. Az EFPA teljesen autonóm szakmai testületeként az SQC (Standards and Qualifications Committee) több mint 60 európai egyetemet, illetve banki és biztosítási képzőintézményt akkreditált. Magyarországon egyedüliként a Nemzetközi Bankárképző Központ rendelkezik az EFPA akkreditációjával.

... További részletek

Új Bankmenedzsment könyv a magyar piacon

A 2019-es év egyik legfontosabb újdonságaként megjelent a BANKMENEDZSMENT – BANKÜZEMTAN szakkönyv, aminek megjelenését a Magyar Bankszövetség támogatása tette lehetővé. A könyv két szerkesztője Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára és Marsi Erika, a Bankárképző alelnöke, a könyvet a gazdasági élet jelentős szereplői is méltatják...

... További részletek

Küszöbön az Új Év! Szeretne 2019-ben nagyot lendíteni a karrierjén?

Hányszor elhatározzuk, jó lenne fejlődni, tanulni;  és persze az sem árt, ha ezt más is elismeri.

OKJ-s bizonyítványt nem könnyű feladat munka mellett megszerezni, de már ebben is rengeteget fejlődött a világ! Ráadásul a Szakképesített Bankreferens (FEBI) képzésünkön – az OKJ-s bizonyítvány mellett – a Bankszövetség Tanúsítványát is megkapja. Egy ütőképes bizonyítvány a munkahelyén is jó ugródeszka lesz!

... További részletek

Stabil vagy nem stabil? Az euróövezet pénzügyi stabilitási környezete egyre nagyobb kihívást jelent

2018. november végén az Európai Központi Bank ismét megjelentette Pénzügyi Stabilitási jelentését. A felülvizsgálat a pénzügyi stabilitás szempontjából releváns fejleményeket értékeli, ideértve a rendszerkockázatot és az euróövezet pénzügyi rendszer sebezhetőség főbb forrásainak azonosítását és rangsorolását. Egészen stabil, ez a válasz a címben feltett kérdésre. Nincs oka a túlzott félelmeknek.

... További részletek

Továbbra is változatlanok a bankszámlaköltségek egyre nagyobb szerepet kap a technológia fejlettsége a bankok közti erős versenyben

A legtöbb bankszámla esetében csak minimális díjnövekedés ment végbe a legutóbbi, fél évvel ezelőtti elemzés óta. Az elmúlt években jelentős mértékű bérnövekedés történt Magyarországon, így a Bankárképző elengedhetetlennek tartotta a referenciacsoportok korszerűsítését. A megváltozott körülmények miatt több esetben is magasabb kategóriájú bankszámlatípust párosítottunk az egyes ügyfélszegmensekhez.

... További részletek

Felügyeleti stressz tesztek és intézkedések összekapcsolása növelheti a hatékonyságot az EU-ban

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) november elején közzétette a 2018-as EU-szintű stressz teszt eredményeit, amiben 48 bankot vizsgáltak, ezzel az EU teljes banki eszközeinek nagyjából 70% -át fedve le. A résztvevő 48 bank közül 33 az Európai Központi Bank részvételével működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM) alá tartozó országokban, további 15 pedig Dániában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Magyarországon, Norvégiában, és Svédországban rendelkezik székhellyel.

... További részletek

Mit vizsgál kiemelten az európai felügyelet 2019-ben?

2018. október 30-án az Európai Központi Bank (EKB) közzétette az egységes felügyeleti mechanizmus (SSM) 2019-es felügyeleti prioritásairól szóló leírást. Az EKB meghatározta a bankszektor legfontosabb kockázati tényezőit: geopolitikai bizonytalanságok; a nemteljesítő hitelek állománya (NPL) és a jövőbeli NPL-állomány felépülés lehetősége; számítástechnikai bűnözés és informatikai zavarok; potenciális átárazódás a pénzügyi piacokon; az alacsony kamatkörnyezet; a bankok reakciója az új és meglévő szabályozásokra; az euróövezet gazdasági és pénzügyi feltételei; valamint az ingatlanpiacok fejleményei. 

... További részletek

Mobile Banking 2018 - legyen a legjobbak között applikációja segítségével!

A 21. században már mindent mobilon intézünk, „ha nincs applikációd, szinte nem is létezel”. A modern bank számára egy gondosan kialakított mobil app, mely elérhetővé teszi a felhasználók számára a netbankár felületek funkcionalitását (sőt, esetenként többet is) mobil telefonon is alapvető fontosságú. Ez mind az ügyfélnek, mind a banknak előnyökkel jár. Egy bank számára, amikor mobil applikáció fejlesztésben gondolkodik, elengedhetetlen végiggondolnia, hogy milyen funkcionalitásokat kíván elérhetővé tenni, hogy ügyfeleinek sokoldalú, praktikus, biztonságos és kényelmes alkalmazást adjon a kezébe. Ezek mellett az alkalmazás egy új, hatékony értékesítési csatorna az ügyfelek felé.

... További részletek

Riportkészítés Excelben hatékonyan

Még a gyakorlott Excel felhasználók munkaidejéből is sok időt vihetnek el a rendszeres riportok készítésével járó feladatok, nem is beszélve az ismétlődő munkafolyamatok monotonitásáról. Elérhető azonban egy olyan alkalmazás – az Excel beépített Visual Basic alkalmazása – amely az automatizálás révén nagyban megkönnyíti az ilyen típusú feladatok megoldását, rengeteg időt spórolva meg ezzel a felhasználóknak.

... További részletek

Vegyen részt a Bankárképző és a BIB közös képzésein!

A hazai banki, pénzügyi továbbképzések piacán legaktívabb két oktatási cég nemrég kötött együttműködési megállapodást arról, hogy közösen fejlesztik a képzések elméleti és gyakorlati tudásbázisát és egyeztetik a leghatékonyabb oktatási módszertanokat. Ennek első jele, hogy az őszi szemeszterben három kockázatkezeléssel, Bázel III tematikával foglalkozó kurzust indít közösen a BIB és a Bankárképző.

... További részletek

Új kriptotőzsde jelentette be kriptovalutákban denominált határidős ügyletek bevezetését

Az új kriptotőzsde, az ErisX október 3-án jelentette be, hogy a jövőben lehetőséget fog nyújtani határidős ügyletek kereskedésére is a platformján. A TD Ameritrade Holding Corporation október 2-án hozta nyilvánosságra stratégiai befektetését az ErisX-ben annak érdekében, hogy egy új szabályozott kriptotőzsdén tegye lehetővé a futures-ek kereskedését Bitcoin-ban, Etherium-ban, Bitcoin Cash-ben és Litecoinban.

... További részletek

A Bankárképző és a BIB együttműködnek a magas színvonalú pénzügyi továbbképzés érdekében

A Budapest Institute of Banking és a Nemzetközi Bankárképző Központ a szakmai szinergiák kölcsönösen előnyös kiaknázása érdekében szakmai együttműködési megállapodást kötöttek. A cégek a jövőben közösen fejlesztik a banki, pénzügyi képzések elméleti és gyakorlati tudásbázisát és egyeztetik a leghatékonyabb oktatási módszertanokat annak érdekében, hogy a régió továbbképzési piacán Budapest szerepe erősödjön.

... További részletek

Szárnyal a Ripple, ne maradj le!

Mi áll a pénzintézetek által használt kriptodeviza rendszer, a Ripple elmúlt hetekben produkált kimagasló emelkedése mögött?
A Ripple egy valós idejű bruttó elszámolási rendszer, amely támogatja a fiat pénzeket, a kriptodevizákat, az árucserét és a pénzátutalásokat. A platform önálló kriptodevizája a Ripple, rövidítve XRP-ként is ismert. Az XRP olyan társaságok által is használt rendszer és kriptodeviza, mint az UniCredit, UBS és Santander. 

... További részletek

Aukciós rekord a láthatáron, a kortárs műtárgypiac újabb szintet léphet!

Újabb aukciós rekord lehetősége tartja izgalomban a nemzetközi műtárgypiac iránt érdeklődő közönséget, mióta a New York-i Christie’s nyilvánosságra hozta a novemberi kortárs árverésének katalógusát. Az árverésre kínált tételek között ugyanis felbukkant az idén 81 éves angol festő, David Hockney egyik nagyméretű vászna az ikonikussá vált „medencés” sorozatából, amely mostanáig egy Bahamákon élő brit befektetési guru és műgyűjtő, a Tavistock Group alapító tulajdonosa, Joe Lewis birtokában volt és az árverőház nyilatkozata szerint csak hosszas unszolás után lett végre hajlandó megválni tőle.

... További részletek

Ne hagyd ki a Budapesten látható Frida Kahlo kiállítást!

Néhány nap eltéréssel két Frida Kahlo-hoz köthető tárlatot is megnézhettem az utóbbi időszakban. Egyrészt Portóban látható egy kiállítás Frida Kahlo és férje Diego Rivera családi fotógyűjteményéből, másrészt a Magyar Nemzeti Galériában rendeztek tárlatot a 20. század talán legmeghatározóbb női művészének műveiből.

... További részletek

Mi lesz, ha eltűnnek a negyedéves jelentések az amerikai piacról?

Trump elnök az elmúlt napokban kérte meg a SEC-et, az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyeletet, hogy tanulmányozza a féléves jelentési határidőre való áttérés lehetőségét. Ez kiváltaná a jelenlegi formanyomtatványok negyedéves benyújtására vonatkozó követelményt. Az évek során sok menedzsertől lehetett hallani, arra panaszkodtak, hogy a negyedéves bevételekre nehezedő nyomás megnehezíti a hosszú távú célokra való összpontosítást.

... További részletek

Mérkőzzön meg sikeresen a banki környezet folyamatos változásával!

Hogyan lehet kezelni és hogyan kezelik a bankok a folyamatos evolúciót-revolúciót a pénzügyi piacokon? Mennyire tud Ön megküzdeni a ma és a holnap kihívásokkal teli témáival? A BADI bankmenedzsment program integrált és szisztematikus képet ad a jövő bankárai számára leginkább kihívást jelentő, mind a jelenlegi, mind a jövőbeli kérdésekről. Ma a bankok és a bankárok egy olyan világban élnek, amely ingadozó, bizonytalan, összetett és kétértelmű.

... További részletek

„Örülök, hogy ezt a képzést választottam!”

Évek óta elérthető a Bankárképző elismert VAP képzésének online változata. Az elmúlt időszakban a képzésen részt vett hallgatók elégedettek voltak – mind a megszerzett tudással, mind a technikai megvalósítással. Kényelmesen, saját időbeosztással sikerült megszerezniük egy olyan végzettséget, ami a munkahelyen és a privát életben is jól felhasználható ismereteket ad. Ismerje meg a VAP online programot jobban, néhány hallgatói vélemény segítségével:

... További részletek

Hallgatóink értékelték az EPT képzésünket

Tudjuk, milyen sokat számít egy személyes vélemény, főként egy olyan döntés meghozatala előtt, amely nagy hatással lehet a karrierünkre. Éppen ezért is tartjuk fontosnak, hogy hallgatóink megosszák tapasztalataikat a képzésekkel kapcsolatban. Elmeséljék milyen kihívásokkal szembesültek és milyen eredményeket értek el, ezzel is segítve a hozzájuk hasonló cipőben járók döntését.

... További részletek

OKJ-s bankreferens végzettség akár otthonról!

Van az úgy, hogy szeretnénk tanulni, továbbképezni magunkat. Viszont az életvitelünkbe sehogy nem fér bele, hogy felnőtt fejjel, kötött időpontokban üljünk be az órákra. Vannak, akik éjjeli baglyok és este szeretnek tanulni. Mások hétvégén - például délutánonként – tudnak jobban koncentrálni. Vannak, akik otthon tanulnak, és olyanok is, akik vonaton…

Abban azonban mindannyian hasonlítanak, hogy szeretnének értékes, hasznos tudásra szert tenni!

... További részletek

EFFAS szakmai tudás, amivel kitűnhetsz

A CEFA (EFFAS) Befektetés-elemzői programunk belépő a hazai és a nemzetközi tőkepiacokra. Európa szerte elfogadott képesítés, amely biztosítja a megfelelő szakmai színvonalat és tudást; nem utolsó sorban az önéletrajzban is pozitív nyomatéknak számít.

A fenti állításokat igazolja Podhorányi Dávid, aki sikeresen elvégezte az EFFAS képzésünket és azóta is folyamatosan kamatoztatja a megszerzett ismereteit ALM és treasury területen egyaránt. 

... További részletek

Beindult a fesztiválszezon!

A tartalmas nyári kikapcsolódáshoz számos izgalmas fesztivál közül válogathatunk. Az események sokszínűek mind zenei értelemben, mind a rendezés helyszínét és az ott használható fizetési módszereket illetően. Minden olvasónkat tájékozatni szeretnénk, hogy milyen fizetési módszereket alkalmaznak a legnevesebb hazai és külföldi rendezvényeken. Leírásunk segítséget nyújt továbbá a hagyományosnak nem tekinthető (credit, debit kártya és készpénz) fizetési rendszerek használatában is.

... További részletek

Ugródeszka a bankszektor világába!

A szakmai és nemzetközi elismertség, a magas fokú oktatás, a hallgatók véleménye és hasonló meghatározó szempontok mellett rendkívül fontosnak tartjuk a hitelességet is.
Ezért szeretnénk Baranyai Gergellyel – FEBI és BADI programot is végzett hallgatónkkal – készített interjú által betekintést nyújtani a két képzésünkben rejlő lehetőségekről.

... További részletek

Termékleltár készítése az üzleti kockázatok kezelésére

Idén év elején tette közzé az MNB aktualizált Módszertani kézikönyvét, amely a tőkemegfelelés belső értékelési folyamatára (ICAAP) vonatkozó felülvizsgált elvárásait tartalmazza. A felülvizsgálat keretében az MNB nemcsak pontosította az egyes kockázatok kezelésével kapcsolatos követelményeket, de helyeként ki is egészítette azokat.

... További részletek

Befektetési tanácsadás egyetemi szinten

A személyes tanácsadásnak a pénzügyi, befektetési kérdésekben és a vagyonkezelésnek jelentős hagyományai vannak. Hazánkban csak az elmúlt években kezdett ez a terület tért nyerni. Az összetettebb befektetési termékek megjelenésével bonyolultabbá vált a piac, és a döntés egy talán kevéssé magabiztos, vagy kevésbé tájékozott befektető számára már komoly utánajárást igényel. A képzett tanácsadók száma most még korlátozott, és egy minősített tanácsadó jelentős előnyre tehet szert!

... További részletek

Fókuszban a műtárgypiac

2018. június 7-8-9-én, már második alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Műtárgyak Éjszakáját a műtárgy.com. A délután háromtól este tízig tartó, árverésekkel, beszélgetésekkel, kiállításokkal és koncertekkel színesített programsorozat célja az volt, hogy megmutassa a nagyközönségnek, hogy milyen izgalmas a műtárgyak világa.

... További részletek

30. évfordulóját ünnepelte a Bankárképző

Budapesten tartotta éves közgyűlését 2018. június 8-án, pénteken az Európai Bankárképzők Szövetsége (European Banking & Financial Services Training Association – EBTN), valamint az Európai Befektetés¬elemzők Egyesületeinek Szövetsége (European Federation of Financial Analyst Societies – EFFAS). A helyszínválasztás természetesen nem véletlen: mindkét szervezetnek aktív és kezdeményező tagja a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., amely idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját.

... További részletek

Digitalizáció vs. Compliance

Azóta, hogy szinte minden, mindennapi életünkhöz kapcsolódó bevásárlást az interneten keresztül végzünk, új utak nyíltak meg a világhálón való azonosításra. A múltban a személyes beazonosítás volt az egyetlen többé-kevésbé biztonságos módja az identifikációnak, de a pénzügyi tranzakciókban bekövetkező digitális váltás során új utakat kellett találni, amelyek megfelelnek mind a vevői igényeknek, mind a meglévő szabályozásoknak.

... További részletek

Bankszimulációban mérték össze tudásukat a hallgatók

A megmérettetésre összesen 66 diák nevezett az ország számos felsőoktatási intézményéből, a Corvinustól a Szegedi Tudományegyetemig, az ELTÉ-től és a BME-től a Miskolci Egyetemig egyaránt.
A verseny on-line fordulójában a háromfős csapatok egy szimulált, európai középméretű bank vezetőiként valós menedzsmentproblémákkal szembesültek, miközben a kialakított stratégiával összhangban lévő, komplex üzleti döntéseket kellett meghozniuk egy versenyző piaci környezetben.

... További részletek

„Jaj, már megint kiírtak egy kétórás megbeszélést ebédidőben…”

Sokaknak ismerős lehet az érzés, amikor az ember maga elé meredve ül egy végeláthatatlanul hosszú megbeszélésen, és elmereng azon, hogy igazából mit is keres ott. A felesleges meetingek nem csak elvonják a kollégákat a hasznos és hatékony munkavégzéstől, hanem a munkahelyi hangulatot is rombolhatják. Egy 2013-as becslés alapján naponta mintegy 11 millió megbeszélést tartanak az USA-ban, aminek harmada eredménytelen, éves szinten 37 milliárd dollár veszteséget okozva a cégeknek. Bár ezeket a számokat érdemes fenntartással kezelni, a világ vezető cégeinek CEO-i rendre a hatékony megbeszélések fontosságát hangsúlyozzák.

... További részletek

Kiderült az igazság a bankokról: ezt neked is tudnod kell a számládról!

A Bankárképző félévente készít felmérést a lakossági bankszámlák költségeiről; a legfrissebb, a bankok 2018. év március 31-én hatályos kondíciós listáinak díjai alapján készült jelentést ezúttal is a Pénzcentrumon publikáljuk. Az elemzés kitér a mobilapplikációk legfontosabb funkcióinak bemutatására is. De a kutatók nem feledkeztek meg azokról sem, akik a hagyományos bankolás hívei, így 5 ügyfélszegmensre (melyek pénzügyi szokásai merőben eltérnek egymástól) leképezve mutatják be a bankszámlacsomagokat.

... További részletek

Scoring eljárások és tudáskoncentráció

A banki folyamatok az elmúlt évtizedekben rendkívüli módon fejlődésnek indultak. Megjelent az igény a folyamatok sztenderdizálására, a banki döntések egységesítésére, a kockázatok jobb kezelésére, az új közgazdasági felfedezések és kifejlesztett módszerek átültetésére a gyakorlatba. A banki iparág erősen számítástechnika-orientálttá vált, s ma a különféle belső rendszerek is egyre erőteljesebben használják a számítástechnika vívmányait.

... További részletek

Európai találkozási pont befektetési szakembereknek

Az Európai Befektetéselemzők Nemzetközi Szövetsége, az EFFAS az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is megszervezi Summer School rendezvényét, melyre egész Európából érkeznek a pénzügyi szakemberek. A rendezvény 2008 óta a Banco Santander támogatásával történik. A tizenegyedik Summer Schoolnak az előző évekhez hasonlóan most is a Santander központja ad otthont, mely mesés környezetben, Madridtól 40 km-re terül el.

... További részletek

Az adat az új olaj: legyen data scientist!

Az Európai Befektetés-elemzők nemzetközi Szövetsége (EFFAS, azaz European Federation for Financial Analysts Societies) a pénzügyi elemzők és befektetési szakemberek pán-európai csoportja, amely az európai részvény- és kötvénypiacok vezető szakembereit foglalja össze. Az EFFAS állandó Képzési és Képesítési bizottságot (TQC, azaz Training and Qualification Commission) hozott létre, aminek fő feladata az EFFAS európai irányítóbizottságának a támogatása a képzéssel és képesítéssel kapcsolatos valamennyi kérdésben, valamint értékeli az EFFAS és nemzeti tagszervezetei szakmai programjainak akkreditációit.

... További részletek

Rekordösszegű teljesítmény a bankszektorban mi van a számok mögött?

2018. március 13.

Marsi Erika, a Bankárképző Központ alelnöke a Trend FM Rádióban adott interjúban elemzi a bankszektor elmúlt évi teljesítményét. A bankok prociklikusak – alkalmazkodnak a gazdaság teljesítményéhez, a gazdasági környezetet tudják támogatni, de visszavetni is. Ha nőnek a lakossági megtakarítások, beruházások, a kedvezőbb gazdasági kilátások mellett a bankok merészebbek lesznek. Az elmúlt években sokáig stagnált a hitelezés, a bankok nem támogatták a gazdaságot, de 2016 óta növekszik a hitelezés.

... További részletek

Ügyfélközpontú kiszolgálás a digitalizáció segítségével

2018. február 27.

A digitalizáció nem csak a bankrendszert érinti … sőt, körbenézve a világban láthatjuk, hogy szinte minden iparágban megtalálhatók azok az új szereplők, akik a korábbi működési rendszereket, üzleti struktúrákat megkérdőjelezve és megváltoztatva alakítják át a szektorukat. Nem kell messzire mennünk, sokat keresgélnünk… közlekedés, kereskedelem, egészségügy, biztosítás, oktatás, szórakozás, és még sorolhatnánk az ágazatokat…

... További részletek

Mit is jelent a felelős befektetés?

2018. február 27.

A globális felmelegedés egyre égetőbb téma lett társadalmunk számára. Ki ne hallott vagy olvasott volna híreket világszerte a szélsőséges, szokatlan időjárási viszonyokról, gondolok itt most a pár hónappal ezelőtti rekord hidegekről az Egyesült Államokban vagy esetleg a szaharai havazásról? Ezeken túlmenően szintén lehetett olvasni a hetekben olyan sajnálatos eseményekről, mint az USA-ban történt iskolai lövöldözések.

... További részletek

Merre tovább üzleti tanácsadás?

A digitális átalakítás az üzleti tanácsadás üzleti modelljét is megváltoztatja. Nagyvállalatok és bankok szeretik magukat tankereknek elképzelni, akik kétségbeesetten keresik a gyors motorcsónakokat, hogy növeljék a cégen belül az innováció és a változás sebességét. Ezekkel a feladatokkal menedzsment tanácsadókat bíznak meg, azonban a digitális átalakulás megkérdőjelezi a tanácsadók munkamódszereit és az üzleti modelljeit.

... More info

Bázel IV: 2022. január 1. Mennyiben végleges és mit tartalmaz az új szabályozás? Látjuk-e már az alagút végét?

2018. február 9.

A hitelintézetek, befektetési vállalkozások számára komoly kihívást jelent a mindenkor aktuális tőkeszabályozás és a szabályozó által tervezett változások nyomon követése. Fokozottan igaz ez most, amikor egyfelől zajlik a 2014. januárjától alkalmazandó, tőkeszabályozás részleteit meghatározó CRD IV / CRR implementáció befejezése az európai szabályozásban kijelölt kiegészítő jogalkotás nyomán (RTS, ITS, Delegated Act), másrészt pedig több fázisban történik a Bázel IV javaslatcsomag implementálása is, hiszen a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság több területen is újragondolta az egykori szabályokat.

... További részletek

Nem csupán az IT és a FinTech állt új pályára a Blockchain által

2018. február 9.

A 8 évig lassan gyarapodó, főleg informatikusokból és kriptoanarchistákból álló szűk körön 2017-ben sikerült végleg áttörnie a Blockchain technológiának. Az első hullám egyértelműen a kriptovalutákkal érkezett, de már látszódik egy sokkal nagyobb és még jelentősebb erő, ami ezt a hullámot tolja maga előtt: ez a Bitcoin és a többi coin mögött álló erő, a blockchain technológia.

... További részletek

Új MNB követelmények a befektetési munkatársak szaktudására vonatkozóan

2018. február 1.

2018. január 3-án hatályba lépett az európai pénzügyi piacokról szóló európai irányelv, a MiFID II a kapcsolódó kiegészítő szabályokkal együtt. A pénzügyi eszközök piacairól szóló szabályozás részben a nemzeti jogba átültetendő szabályok, részben közvetlenül alkalmazandóak a tagállamokban, azonban a vonatkozó jogi szövegek már 20 000 oldalt megtöltenek. Az európai és nemzeti törvényhozók ilyen mértékű követelményeket támasztanak a befektetési piacon szereplő szolgáltatókkal szemben. Arról azonban, hogy ezzel az irányelv célja – a jobb ügyféltanácsadás és erősebb befektető védelem – megvalósul-e, jelenleg még mindig komoly vita folyik.

... További részletek

A Piaci Hitelprogram keretében 30 százalékkal emelték kkv-hitelezési vállalásaikat a bankok

2017. július 24.

Az Magyar Nemzeti Bank 2017. május 24-én kihirdetett Piaci Hitelprogram (PHP) második szakaszának hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tenderén a meghirdetett 300 milliárd forintra beérkezett ajánlat mindegyikét elfogadta az MNB, ezzel a bankok 2017. évi 170 milliárd forintnyi kkv-hitelezési vállalásaikat 227 milliárd forintra növelték.

... További részletek

A piaci kockázatra vonatkozó minimális tőkekövetelmény egyszerűsítését javasolja a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság

2017. július 3.

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság 2016 januárjában tette közzé a Piaci kockázatok minimum tőkekövetelményének felülvizsgált szabályait. A Bizottság most megjelentett konzultációs anyagában e szabályoknak a sztenderd módszer (az az a szenzitivitás-alapú módszer - SbM) szerint számítandó minimum tőkekövetelmény egyszerűsítésére tesz javaslatot.

... További részletek

Tóth Juditot az EBTN igazgatósági tagjának választották!

2016. június. 23.

Az Európai Bankárképzők Szövetsége (EBTN) 2016. június 16-án, Athénban megtartott közgyűlésén megválasztották az EBTN új vezetőségét 2017. január 1-től három éves időszakra. Az EBTN új elnöke Colin Morrison, a skót The Chartered Institute of Bankers in Scotland képviselője lett. A nyolc tagú igazgatóság tagjává választották a Bankárképző vezérigazgatóját, dr. Tóth Juditot.

... További részletek

Subcategories

Ajánlott bejegyzések