Több van a Banki IT projektmenedzsmentben, mint gondolná!

E heti blogunk reflektorfényében a projektmenedzsment terület áll. A témával kapcsolatban Cserna Józsefet, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnökét kérdeztem, aki részletes - és érdekességekkel megtűzdelt - tájékoztatást adott mind a Szövetség tevékenységről, mind a projektmenedzser munkakörről és a továbbképzési lehetőségről.

  • Ha jól emlékszem 1997-ben jött létre a Magyar Projektmenedzsment Szövetség. Pár szóban ismertetné, milyen céllal indultak el és mik a jelenlegi célkitűzéseik?

„A projektmenedzsment szakma megerősítése, illetve magyarországi elterjesztése és fejlesztése volt az eredeti cél, amiért napjainkban is sokat teszünk, hogy a magyar piacon lévő cégek, vállalatok, közigazgatási és egyéb intézmények projektmenedzsmentje hatékonyabban és jobban kezelhető módon valósuljon meg. Többek között ezt azzal szeretnénk szolgálni, hogy egy szakmai közösséget teremtünk, ahol még gyorsabban zajlik az információcsere.”

  • Milyen főbb tevékenységet folytatnak?

„Többféle szakmai rendezvényünk van. Ezek közé tartozik a havi rendszerességgel megtartott teadélután, ami népszerű és nagy létszámban látogatott fórum. Ez az esemény minden hónap harmadik szerdáján kerül megrendezésre, délutáni időpontban. Ilyenkor a projektmenedzsereknek lehetőséget biztosítunk, hogy találkozzanak egymással, eszmecserét folytathassanak akár esettanulmányokkal egybekötve. Az adott program mindig egy aktuális témát ölel fel.

A teadélutánok mellett – fél vagy akár egynapos - Körkapcsolás konferenciát is tartunk, amelyet idén májusban 31. alkalommal szervezünk meg. A körkapcsolás jellege abban mutatkozik meg, hogy egy-egy téma különböző nézőpontból megközelítve kerül bemutatásra; egy adott teendőt/kérdést milyen módon lát egy nagyvállalatnál dolgozó személy, a megrendelő oldal, a közigazgatás vagy akár a szállító.

Ezenkívül a szervezet még különböző tagozatokkal is rendelkezik, amelyek azt jelentik, hogy a közösségen belül olyan kis csoportok is vannak, amelyek az érdeklődési körnek megfelelően bizonyos témákra fókuszálnak és ott próbálják a projektmenedzsment tudást megosztani egymással. Ilyen specifikus egység például a több mint 11 éve működő Építési Tagozat, továbbá a Pénzintézeti Tagozat, Járműipari Tagozat, Ifjúsági Tagozat vagy akár a Női Projektmenedzser Klub.

A fentiek tartoznak a főbb tevékenységeink közé, ugyanakkor 19. éve veszünk részt az Év projektmenedzser díj meghatározásában és kiosztásában, amelynek fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter úr.

Emellett 5. alkalommal valósul meg a Nemzetközi Építőipari Konferencia, ahol az építőipari projektmenedzsment trendjeiről esik szó hazai és külföldi előadók prezentálásával. A korábbi előadók között tudhattuk például a londoni olimpia projektmenedzser teamjének vezetőjét, vagy éppen az Audi gyár építőjét is.”

  • Egy kis ismertető azok számára, akik esetleg még nem hallottak róla: a Magyar Projektmenedzsment Szövetség és a Nemzetközi Bankárképző együttműködésben áll, ami egy közös képzésben nyilvánul meg, amelynek címe „Banki IT projektmenedzser képzés”. Mit nyújt ez a képzés, amiért érdemes elvégezni?

„A Projektmenedzsment Szövetségnek több mint 500 egyéni és 50 szervezeti tagja van, többek között bankok és biztosítók. A Banki IT projektmenedzser képzés a projektmenedzsment magyarországi kultúráját, hatékonyságát emeli. Az oktatás olyan személyeknek szól, akik mindennapjaikban is fejlesztéssel, projektmenedzsmenttel foglalkoznak, érdekli őket a projektvezetés vagy hasonló területen kívánnak elhelyezkedni. A Banki IT program olyan támpontokat nyújt, amelynek segítségével a résztvevők tovább tudnak fejlődni, karrierjüket pedig akár magasabb szintre emelhetik.”

  • Milyen plusz ismereteket nyújt a Banki IT az „általános” projektmenedzser tudáshoz képest?

„A projektmenedzsmentben is – akár más területeken – megfigyelhetők speciális jegyek, mivel más a környezet és a feltételrendszer. Ilyen szempontból az alap, általános projektmenedzsment tudást ki kell egészíteni az adott szakmai terület – ebben az esetben a banki IT – ismereteivel. A Bankárképzővel közös Banki IT projektmenedzser képzés fókuszáltam a banki IT területre van kihegyezve.

A képzés végigköveti egy hagyományos projekt életciklusát, a projekt irányításának szervezeti kereteit, eszközeit, a projekt kockázatainak kezelését és a projekt bevezetéséhez szükséges változáskezelési és kommunikációs feladatokat. A képzés a projekt menedzsmentelméleti megalapozásán túl esettanulmányokon keresztül, tapasztalt gyakorló szakemberek bevonásával ad a hallgatók kezébe a mindennapi munka során alkalmazható gyakorlati ismereteket.”

  • Mi az agilis projektmenedzsment? Működik már? Vannak tapasztalatok ezzel kapcsolatban?

„Az agilitás napjainkban nagyon divatossá vált fogalom, mind vállalatirányításban, mind vezetési módszertanban. Projektmenedzsment tekintetében csak bizonyos területekben alkalmazható. Jelen pillanatban leginkább az IT-s, telekommunikációs, innovációs projektek esetén van kiemelkedő szerepe.

Ezzel szemben például egy hagyományos lakópark építésénél nem igazán örülne a megbízó, vagy az építtetést végző személy, hogy hétről-hétre szülessen döntés az adott munkafolyamatokról.

Az agilitás az agilis szoftverfejlesztésből definiált megközelítés, ami az egész alapját adja. Azt jelenti, hogy a vezető– a korábbi módszertanokkal ellentétben – nem hagyományos módon tervez meg egy projekttervet, hanem lehetőség szerint elindulva – természetesen itt is vannak tervek és célkitűzések, de – ahogy haladunk előre olyan használható eredmények/eredménytermékeket adjunk át a megbízónak, ami már rögtön hasznosul és annak a tapasztalatait, visszajelzéseit be lehessen építeni a következő modulba. A hagyományos modellel szemben – ahol a terjedelem fix és a költséget, határidőt is ennek fényében szokás megszabni – az agilis projektmenedzsmentnél a költségek és a határidők vannak meghatározva a terjedelem pedig menetközben változhat annak függvényében, hogy éppen mire van szükség a végtermék kialakításához.”

  • Sok helyen felmerült, hogy a projektmenedzsment bizonyos munkafolyamatába bevonnának robotokat. Ön mit gondol erről?

„A projektmenedzsmentben is a mesterséges intelligencia és a robotizáció kapcsán megjelentek olyan technológiák, amelyek alapvetően segítik a folyamatokat. Példaként említenék egy kínai vállalatot, ami az építőiparban tevékenykedik és a projektjeinél az építési területet bekamerázta és okoskarkötőkkel ruházta fel a dolgozóit. Ezáltal a projekt megvalósítása során az előrehaladást azzal méri, hogy a kamerák mit mutatnak, az okoskarkötők milyen adatot továbbítanak. Sok kisebb kontrollfunkciót vezettek be, melyek a hagyományos projektmenedzsmentnél többek között a projektvezető feladata lett volna.

Vagy akár egy nagyobb tervezés esetében a mérési, számolási feladatokban is nagy segítséget jelenthet az automatizálás. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a robotika nem veszélyezteti a projektmenedzsereket; de az kétségtelen, hogy a projektmenedzsment bizonyos részterületein elképzelhető a mesterséges intelligencia alkalmazása. Például területbejárás helyett drón használata.”

Amennyiben a képzés felkeltette az érdeklődését és szeretne naprakész tudással rendelkezni Banki IT projektmenedzserként, olvassa el a képzés részletes tájékoztatást és regisztráljon a 2020. november 04-én induló oktatásra!

 


Ajánlott bejegyzések