blog

Európai találkozási pont befektetési szakembereknek

Az Európai Befektetéselemzők Nemzetközi Szövetsége, az EFFAS az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is megszervezi Summer School rendezvényét, melyre egész Európából érkeznek a pénzügyi szakemberek. A rendezvény 2008 óta a Banco Santander támogatásával történik. A tizenegyedik Summer Schoolnak az előző évekhez hasonlóan most is a Santander központja ad otthont, mely mesés környezetben, Madridtól 40 km-re terül el.

... További részletek

Az adat az új olaj: legyen data scientist!

Az Európai Befektetés-elemzők nemzetközi Szövetsége (EFFAS, azaz European Federation for Financial Analysts Societies) a pénzügyi elemzők és befektetési szakemberek pán-európai csoportja, amely az európai részvény- és kötvénypiacok vezető szakembereit foglalja össze. Az EFFAS állandó Képzési és Képesítési bizottságot (TQC, azaz Training and Qualification Commission) hozott létre, aminek fő feladata az EFFAS európai irányítóbizottságának a támogatása a képzéssel és képesítéssel kapcsolatos valamennyi kérdésben, valamint értékeli az EFFAS és nemzeti tagszervezetei szakmai programjainak akkreditációit.

... További részletek

Rekordösszegű teljesítmény a bankszektorban mi van a számok mögött?

2018. március 13.

Marsi Erika, a Bankárképző Központ alelnöke a Trend FM Rádióban adott interjúban elemzi a bankszektor elmúlt évi teljesítményét. A bankok prociklikusak – alkalmazkodnak a gazdaság teljesítményéhez, a gazdasági környezetet tudják támogatni, de visszavetni is. Ha nőnek a lakossági megtakarítások, beruházások, a kedvezőbb gazdasági kilátások mellett a bankok merészebbek lesznek. Az elmúlt években sokáig stagnált a hitelezés, a bankok nem támogatták a gazdaságot, de 2016 óta növekszik a hitelezés.

... További részletek

Ügyfélközpontú kiszolgálás a digitalizáció segítségével

2018. február 27.

A digitalizáció nem csak a bankrendszert érinti … sőt, körbenézve a világban láthatjuk, hogy szinte minden iparágban megtalálhatók azok az új szereplők, akik a korábbi működési rendszereket, üzleti struktúrákat megkérdőjelezve és megváltoztatva alakítják át a szektorukat. Nem kell messzire mennünk, sokat keresgélnünk… közlekedés, kereskedelem, egészségügy, biztosítás, oktatás, szórakozás, és még sorolhatnánk az ágazatokat…

... További részletek

Mit is jelent a felelős befektetés?

2018. február 27.

A globális felmelegedés egyre égetőbb téma lett társadalmunk számára. Ki ne hallott vagy olvasott volna híreket világszerte a szélsőséges, szokatlan időjárási viszonyokról, gondolok itt most a pár hónappal ezelőtti rekord hidegekről az Egyesült Államokban vagy esetleg a szaharai havazásról? Ezeken túlmenően szintén lehetett olvasni a hetekben olyan sajnálatos eseményekről, mint az USA-ban történt iskolai lövöldözések.

... További részletek

Merre tovább üzleti tanácsadás?

A digitális átalakítás az üzleti tanácsadás üzleti modelljét is megváltoztatja. Nagyvállalatok és bankok szeretik magukat tankereknek elképzelni, akik kétségbeesetten keresik a gyors motorcsónakokat, hogy növeljék a cégen belül az innováció és a változás sebességét. Ezekkel a feladatokkal menedzsment tanácsadókat bíznak meg, azonban a digitális átalakulás megkérdőjelezi a tanácsadók munkamódszereit és az üzleti modelljeit.

... Tovább>>

Bázel IV: 2022. január 1. Mennyiben végleges és mit tartalmaz az új szabályozás? Látjuk-e már az alagút végét?

2018. február 9.

A hitelintézetek, befektetési vállalkozások számára komoly kihívást jelent a mindenkor aktuális tőkeszabályozás és a szabályozó által tervezett változások nyomon követése. Fokozottan igaz ez most, amikor egyfelől zajlik a 2014. januárjától alkalmazandó, tőkeszabályozás részleteit meghatározó CRD IV / CRR implementáció befejezése az európai szabályozásban kijelölt kiegészítő jogalkotás nyomán (RTS, ITS, Delegated Act), másrészt pedig több fázisban történik a Bázel IV javaslatcsomag implementálása is, hiszen a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság több területen is újragondolta az egykori szabályokat.

... További részletek

Nem csupán az IT és a FinTech állt új pályára a Blockchain által

2018. február 9.

A 8 évig lassan gyarapodó, főleg informatikusokból és kriptoanarchistákból álló szűk körön 2017-ben sikerült végleg áttörnie a Blockchain technológiának. Az első hullám egyértelműen a kriptovalutákkal érkezett, de már látszódik egy sokkal nagyobb és még jelentősebb erő, ami ezt a hullámot tolja maga előtt: ez a Bitcoin és a többi coin mögött álló erő, a blockchain technológia.

... További részletek

Új MNB követelmények a befektetési munkatársak szaktudására vonatkozóan

2018. február 1.

2018. január 3-án hatályba lépett az európai pénzügyi piacokról szóló európai irányelv, a MiFID II a kapcsolódó kiegészítő szabályokkal együtt. A pénzügyi eszközök piacairól szóló szabályozás részben a nemzeti jogba átültetendő szabályok, részben közvetlenül alkalmazandóak a tagállamokban, azonban a vonatkozó jogi szövegek már 20 000 oldalt megtöltenek. Az európai és nemzeti törvényhozók ilyen mértékű követelményeket támasztanak a befektetési piacon szereplő szolgáltatókkal szemben. Arról azonban, hogy ezzel az irányelv célja – a jobb ügyféltanácsadás és erősebb befektető védelem – megvalósul-e, jelenleg még mindig komoly vita folyik. A bankok és befektetési szolgáltatók ezt kétségbe vonják, míg a felügyelők izgatottak az új beavatkozási lehetőségek miatt.

... További részletek

A Piaci Hitelprogram keretében 30 százalékkal emelték kkv-hitelezési vállalásaikat a bankok

2017. július 24.

Az Magyar Nemzeti Bank 2017. május 24-én kihirdetett Piaci Hitelprogram (PHP) második szakaszának hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tenderén a meghirdetett 300 milliárd forintra beérkezett ajánlat mindegyikét elfogadta az MNB, ezzel a bankok 2017. évi 170 milliárd forintnyi kkv-hitelezési vállalásaikat 227 milliárd forintra növelték.

... További részletek

A piaci kockázatra vonatkozó minimális tőkekövetelmény egyszerűsítését javasolja a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság

2017. július 3.

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság 2016 januárjában tette közzé a Piaci kockázatok minimum tőkekövetelményének felülvizsgált szabályait. A Bizottság most megjelentett konzultációs anyagában e szabályoknak a sztenderd módszer (az az a szenzitivitás-alapú módszer - SbM) szerint számítandó minimum tőkekövetelmény egyszerűsítésére tesz javaslatot.

... További részletek

Közös ajánlás a pénzmosás ellen

2017, április 24.

Megjelent a végleges, közös iránymutatás a pénzmosás elleni küzdelemmel és a terrorizmus finanszírozásával (AML/CFT) kapcsolatos kockázatalapú megközelítésének jellemzőiről, valamint a kockázatalapú felügyelet során szükséges lépésekről. Az ajánlás tartalmára vonatkozóan az európai felügyeleti hatóságok (ESA) 2015 októbere óta folytatottak konzultációt.

... További részletek

A Visegrádi Zászlóshajó

2016. november 8.

Sikeresen zárult a Child&Youth International (CYFY) által koordinált „Az ifjúság pénzügyi kultúrájának fejlesztése - Közép- és Kelet-Európa tapasztalatcseréje - A civil társadalom kapacitásfejlesztése a régióban” című projekt (2015. szeptember – 2016 szeptember).

... További részletek

A Magyar Nemzeti Bank vette át a bankközi referenciakamatok kezelését

2016. november 3.

A bankközi referenciamutatók a pénzügyi rendszer közjószágai, melyek segítik a hitelezés és más pénzügyi termékek hatékony működését, csökkentik a tranzakciós költségeket.

Az 1990-es évektől a BUBOR, a BIRS és a HUFONIA-swap index előállítását a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a deviza és pénzpiaci kereskedők szakmai szervezete, a Magyar Forex Társaság (MFT) szervezte meg, amelyben az MNB is szerepet vállalt a kamatjegyzések napi begyűjtésével, ellenőrzésével és publikációjával.

... További részletek

A többlet tőkekövetelmény megképzésére a Bankokat lépcsőzetes ütemezéssel segíti az MNB

2016. október 25.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa meghatározza, és évente felülvizsgálja a Magyarországon székhellyel rendelkező, globálisan és egyéb rendszerszinten jelentős hitelintézetek és befektetési vállalkozások körét. Szükség esetén addicionális tőkepuffert vet ki az intézményekre vonatkozóan, illetve folyamatosan figyelemmel kíséri azok működését.

... További részletek

Új MREL rendelet a bankok saját életképességük helyreállíthatóságáért

2016. október 17.

A Magyar Nemzeti Bank a többi európai uniós szanálási hatósághoz hasonlóan köteles valamennyi hitelintézet és befektetési vállalkozás számára a szavatoló tőkére és a leírható, illetve átalakítható kötelezettségre vonatkozó minimumkövetelményt (minimum requirements of own funds and eligible liabilities - MREL) fokozatosan, a felkészüléshez megfelelő időt biztosítva előírni.

... További részletek

A növekedés kulcsa a nők foglalkoztatásában rejlik

2016. szeptember 20.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója, legfrissebb cikkében a nemek közti egyenlőség jelentőségére hívta fel a figyelmet. A kanadai miniszterelnök 2015. évi kormányát példaként említette, ahol megvalósult a nők és férfiak egyenlő aránya. A nők munkapiacon való erős jelenléte mindamellett, hogy nyílt törekvése volt a kormánynak, a gazdaság növekedésével is szorosan kapcsolatba hozható.

... További részletek

Új adatbázissal kívánja elősegíteni az MNB a KKV hitelezést

2016. augusztus 26.

A Magyar Nemzeti Bank egy új vállalati hitelinformációs rendszert alakított ki. A fejlesztést a központi hitelinformációs rendszerről (KHR) szóló törvény módosítása tette lehetővé, amelynek értelmében a jegybank anonim módon összekapcsolhatja a hitelregiszterből származó információkat az adóbevallásokban szereplő vállalati tulajdonságokkal. Így egy olyan adatbázis jön létre, amely tartalmazza a KHR-ben szereplő, hitelezett vállalatokhoz kapcsolódó hitelinformáció mellett ezen vállalatok mérleg- és eredménykimutatás-adatait

... További részletek

FINTECH Veszélyben a bankszektor

2016. július. 4.
Minden kétséget kizáróan a digitális innováció begyűrűzött a pénzügyi szektorba is. Peer-to-peer fájlcserével, robo-advise (online, minimális emberi beavatkozást igénylő tanácsadási szolgáltatás) technológiával foglalkozó startup vállalkozások céljává nőtte ki magát, hogy a fizetésektől és megtakarításoktól a biztosításokig mindent megváltoztassanak az általuk fejlesztett új technológiák.
... További részletek

Tóth Juditot az EBTN igazgatósági tagjának választották!

2016. június. 23.

Az Európai Bankárképzők Szövetsége (EBTN) 2016. június 16-án, Athénban megtartott közgyűlésén megválasztották az EBTN új vezetőségét 2017. január 1-től három éves időszakra. Az EBTN új elnöke Colin Morrison, a skót The Chartered Institute of Bankers in Scotland képviselője lett. A nyolc tagú igazgatóság tagjává választották a Bankárképző vezérigazgatóját, dr. Tóth Juditot.

... További részletek