blog

Nem csupán az IT és a FinTech állt új pályára a Blockchain által

2018. február 9.

A 8 évig lassan gyarapodó, főleg informatikusokból és kriptoanarchistákból álló szűk körön 2017-ben sikerült végleg áttörnie a Blockchain technológiának. Az első hullám egyértelműen a kriptovalutákkal érkezett, de már látszódik egy sokkal nagyobb és még jelentősebb erő, ami ezt a hullámot tolja maga előtt: ez a Bitcoin és a többi coin mögött álló erő, a blockchain technológia.

... További részletek

Új MNB követelmények a befektetési munkatársak szaktudására vonatkozóan

2018. február 1.

2018. január 3-án hatályba lépett az európai pénzügyi piacokról szóló európai irányelv, a MiFID II a kapcsolódó kiegészítő szabályokkal együtt. A pénzügyi eszközök piacairól szóló szabályozás részben a nemzeti jogba átültetendő szabályok, részben közvetlenül alkalmazandóak a tagállamokban, azonban a vonatkozó jogi szövegek már 20 000 oldalt megtöltenek. Az európai és nemzeti törvényhozók ilyen mértékű követelményeket támasztanak a befektetési piacon szereplő szolgáltatókkal szemben. Arról azonban, hogy ezzel az irányelv célja – a jobb ügyféltanácsadás és erősebb befektető védelem – megvalósul-e, jelenleg még mindig komoly vita folyik. A bankok és befektetési szolgáltatók ezt kétségbe vonják, míg a felügyelők izgatottak az új beavatkozási lehetőségek miatt.

... További részletek

A Piaci Hitelprogram keretében 30 százalékkal emelték kkv-hitelezési vállalásaikat a bankok

2017. július 24.

Az Magyar Nemzeti Bank 2017. május 24-én kihirdetett Piaci Hitelprogram (PHP) második szakaszának hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tenderén a meghirdetett 300 milliárd forintra beérkezett ajánlat mindegyikét elfogadta az MNB, ezzel a bankok 2017. évi 170 milliárd forintnyi kkv-hitelezési vállalásaikat 227 milliárd forintra növelték.

... További részletek

A piaci kockázatra vonatkozó minimális tőkekövetelmény egyszerűsítését javasolja a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság

2017. július 3.

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság 2016 januárjában tette közzé a Piaci kockázatok minimum tőkekövetelményének felülvizsgált szabályait. A Bizottság most megjelentett konzultációs anyagában e szabályoknak a sztenderd módszer (az az a szenzitivitás-alapú módszer - SbM) szerint számítandó minimum tőkekövetelmény egyszerűsítésére tesz javaslatot.

... További részletek

Közös ajánlás a pénzmosás ellen

2017, április 24.

Megjelent a végleges, közös iránymutatás a pénzmosás elleni küzdelemmel és a terrorizmus finanszírozásával (AML/CFT) kapcsolatos kockázatalapú megközelítésének jellemzőiről, valamint a kockázatalapú felügyelet során szükséges lépésekről. Az ajánlás tartalmára vonatkozóan az európai felügyeleti hatóságok (ESA) 2015 októbere óta folytatottak konzultációt.

... További részletek

A Visegrádi Zászlóshajó

2016. november 8.

Sikeresen zárult a Child&Youth International (CYFY) által koordinált „Az ifjúság pénzügyi kultúrájának fejlesztése - Közép- és Kelet-Európa tapasztalatcseréje - A civil társadalom kapacitásfejlesztése a régióban” című projekt (2015. szeptember – 2016 szeptember).

... További részletek

A Magyar Nemzeti Bank vette át a bankközi referenciakamatok kezelését

2016. november 3.

A bankközi referenciamutatók a pénzügyi rendszer közjószágai, melyek segítik a hitelezés és más pénzügyi termékek hatékony működését, csökkentik a tranzakciós költségeket.

Az 1990-es évektől a BUBOR, a BIRS és a HUFONIA-swap index előállítását a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a deviza és pénzpiaci kereskedők szakmai szervezete, a Magyar Forex Társaság (MFT) szervezte meg, amelyben az MNB is szerepet vállalt a kamatjegyzések napi begyűjtésével, ellenőrzésével és publikációjával.

... További részletek

A többlet tőkekövetelmény megképzésére a Bankokat lépcsőzetes ütemezéssel segíti az MNB

2016. október 25.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa meghatározza, és évente felülvizsgálja a Magyarországon székhellyel rendelkező, globálisan és egyéb rendszerszinten jelentős hitelintézetek és befektetési vállalkozások körét. Szükség esetén addicionális tőkepuffert vet ki az intézményekre vonatkozóan, illetve folyamatosan figyelemmel kíséri azok működését.

... További részletek

Új MREL rendelet a bankok saját életképességük helyreállíthatóságáért

2016. október 17.

A Magyar Nemzeti Bank a többi európai uniós szanálási hatósághoz hasonlóan köteles valamennyi hitelintézet és befektetési vállalkozás számára a szavatoló tőkére és a leírható, illetve átalakítható kötelezettségre vonatkozó minimumkövetelményt (minimum requirements of own funds and eligible liabilities - MREL) fokozatosan, a felkészüléshez megfelelő időt biztosítva előírni.

... További részletek

A növekedés kulcsa a nők foglalkoztatásában rejlik

2016. szeptember 20.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója, legfrissebb cikkében a nemek közti egyenlőség jelentőségére hívta fel a figyelmet. A kanadai miniszterelnök 2015. évi kormányát példaként említette, ahol megvalósult a nők és férfiak egyenlő aránya. A nők munkapiacon való erős jelenléte mindamellett, hogy nyílt törekvése volt a kormánynak, a gazdaság növekedésével is szorosan kapcsolatba hozható.

... További részletek

Új adatbázissal kívánja elősegíteni az MNB a KKV hitelezést

2016. augusztus 26.

A Magyar Nemzeti Bank egy új vállalati hitelinformációs rendszert alakított ki. A fejlesztést a központi hitelinformációs rendszerről (KHR) szóló törvény módosítása tette lehetővé, amelynek értelmében a jegybank anonim módon összekapcsolhatja a hitelregiszterből származó információkat az adóbevallásokban szereplő vállalati tulajdonságokkal. Így egy olyan adatbázis jön létre, amely tartalmazza a KHR-ben szereplő, hitelezett vállalatokhoz kapcsolódó hitelinformáció mellett ezen vállalatok mérleg- és eredménykimutatás-adatait

... További részletek

FINTECH Veszélyben a bankszektor

2016. július. 4.
Minden kétséget kizáróan a digitális innováció begyűrűzött a pénzügyi szektorba is. Peer-to-peer fájlcserével, robo-advise (online, minimális emberi beavatkozást igénylő tanácsadási szolgáltatás) technológiával foglalkozó startup vállalkozások céljává nőtte ki magát, hogy a fizetésektől és megtakarításoktól a biztosításokig mindent megváltoztassanak az általuk fejlesztett új technológiák.
... További részletek

Tóth Juditot az EBTN igazgatósági tagjának választották!

2016. június. 23.

Az Európai Bankárképzők Szövetsége (EBTN) 2016. június 16-án, Athénban megtartott közgyűlésén megválasztották az EBTN új vezetőségét 2017. január 1-től három éves időszakra. Az EBTN új elnöke Colin Morrison, a skót The Chartered Institute of Bankers in Scotland képviselője lett. A nyolc tagú igazgatóság tagjává választották a Bankárképző vezérigazgatóját, dr. Tóth Juditot.

... További részletek

EKB alacsony infláció elleni küzdelme: okok és következmények

2016. április 14.

Évtizedek tapasztalata bizonyította már, hogy a makroökonomiai stabilitás és fenntartható növekedés eléréséhez elengedhetetlen az árstabilitásának a megteremtése. A hosszú ideig tartó, tartósan alacsony infláció – amelyet napjainkban is tapasztalunk – súlyosan károsíthatja gazdaságunkat. Ezért az Európai Központi Bank a monetáris eszközrendszerében ismét kiemelkedő szerepet játszik az infláció és annak optimális szinten való tartása.

... További részletek

A kéthetes jegybanki betét megszüntetésével kiteljesedik az MNB eszköztár-fordulata

2016. Február 02.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a likviditáskezelési célú kéthetes jegybanki betét fokozatos, 2016. április végén lezáruló kivezetéséről döntött a monetáris kondíciók enyhítésének támogatása érdekében. A lépéssel 17 év után kikerül az MNB eszköztárából a kéthetes futamidejű jegybanki betét és kiteljesedik a 2014 tavaszán elkezdett eszköztár-fordulat.

... További részletek