A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hova tovább compliance? Dr. Sükösd Pétert kérdeztük

Dr. Sükösd Péter 2015 óta a METRO Kereskedelmi Kft. Jogi Compliance Osztályának vezetője, valamint 2017 óta a Magyar Vállalati Compliance Társaság alelnöke és egyben alapító tagja. Karrierútja során több nagyvállalat hazai jogi és compliance osztályán is dolgozott vezetőként, illetve nemzetközi munkatapasztalattal is rendelkezik. Pétert 2018-ban a Wolters Kluwer Jogászdíj Gáláján „Az év jogászának” választották compliance kategóriában. Heti blogunkban Dr. Sükösd Pétert kérdeztük a Magyar Vállalati Compliance Társaságról és a szakmában elért sikereiről.

Milyen indíttatásból alapították az MVCT-t?

A Magyar Vállalati Compliance Társaságot 2017-ben alapítottuk elsősorban azzal a céllal, hogy összefogjuk az egyre bővülő compliance szakmai közösséget, amelynek tagjai ezáltal tovább mélyíthetik tudásukat, előmozdíthatják karrierjüket, kapcsolatokat építhetnek és naprakészek maradhatnak. A fentieken túl tovább szeretnénk erősíteni a compliance szakma elfogadottságát. A compliance tudatosság magyarországi növelésével segíteni kívánjuk a vállalati visszaélések, így például a csalás és a korrupció visszaszorítását is.

Milyen feladatköröket tölt be Ön személyesen a Társaságban?

Amellett, hogy az MVCT egyik alelnökeként részt veszek az MVCT főbb szakmai súlypontjainak meghatározásában, amelyek köré az év során megtartandó konferenciáinkat, szemináriumainkat szervezzük; a Versenyjogi Munkabizottságot is én vezetem, melynek legfőbb célja a versenyjogi compliance területén érdemi előrelépéseket elérése. Ennek keretében aktuális problémákat (így például (1) az új ügyvédi törvény által hozott változások a “legal privilege” intézményében; valamint (2) olyan versenyjogi compliance program kialakítása, mely érdemi bírságcsökkentéshez vezethet versenyfelügyeleti eljárásokban) tárgyalunk meg az ezen a területen tevékenykedő kollégákkal.

Mik a közép és hosszútávú céljai a Társaságnak?

A Társaság rövid- és középtávú céljait fentebb említettem, ami az MVCT hosszútávú céljait illeti, azok az etikus vállalati működés és a vállalati compliance magyarországi kultúrájának fejlesztését foglalják magukban, különösen:

  • a fenntartható vállalatirányítás szakmai közösségben történő népszerűsítése és elősegítése,
  • a compliance tudatosság növelése, és az ezzel kapcsolatos ismeretek terjesztése a vállalati környezetben, szakemberek közösségeiben,
  • a szakmai közvélemény számára széleskörűen, átfogó módon bemutatni a magyar vállalati működés során felmerülő compliance kockázatok, nehézségek, kérdések lehetséges hatását a jelenbeli és jövőbeli vállalati működésre, annak sikerességére,
  • a társadalmi szempontból felelős vállalati magatartás (CSR) értékeinek bemutatása, népszerűsítése,
  • az etikus vállalati működéssel és vállalati compliance-szel kapcsolatos komplex és progresszív gondolkodás népszerűsítése, támogatása,
  • a vállalati visszaélések, megelőzésük, kivizsgálásuk és a következmények helyreállításának tudományos és gyakorlati szempontból történő vizsgálata, tanulmányozása, valamint
  • a vállalati működés során felmerülő compliance problémák felvetése, elemzése, illetve az ezekkel kapcsolatos, hatékonyabb, átláthatóbb vállalati döntések, intézkedések meghozatalának, a kapcsolódó kockázatok csökkentésének szakmai eszközökkel történő elősegítése.

Kik lehetnek tagjai ennek a Társaságnak, hogyan zajlik a felvételi folyamat?

Bárki tagja lehet az MVCT-nek, aki érdeklődést mutat a terület iránt. A Társaság az egyéni tagság mellett a vállalatok tagságát egyaránt támogatja, mindkét opcióra egy nagyon kedvezményes éves tagdíjat kínálva piaci viszonylatban is.

Gratulálunk a közelmúltban elnyert Wolters Kluwer Jogászdíjért. Ez nagy elismerést jelent a szakmában, ráadásul 2018-ban új kategóriaként szerepelt a pályázatban a compliance, mint szakterület. A Magyar Vállalati Compliance Társaság keretein belül folytatott tevékenységét a „compliance területe iránti elkötelezettség szinonimája”-ként jellemezte a bírálóbizottság.

Mi volt a pályázatának címe és annak fő mondanivalója?

Pályázatom címe „Fókuszban a compliance” volt, a fő mondanivalója ugyanakkor az, hogy a vállalati compliance kultúra kialakítása és fenntartása nem csak a vezérelvek és az üzleti alapelvek, valamint a compliance szabályzatok lényegének megismerését és megismertetését jelenti, hanem effektív és folyamatos kommunikációt, interakciót feltételez a vállalati hierarchia minden szintjén álló munkavállalókkal. A fentieken túl a compliance tudatosság és tájékozottság növelésében kiemelt szerepet játszottak/játszanak a technikai újításaink is, így például (1) a megújult compliance management system; (2) a munkavállalóknak szóló vállalati meghívásokat előértékelő rendszer; valamint (3) a compliance versenyjogi vetületével kapcsolatosan kidolgozott a levelezőprogram legördülő menüjéből elérhető minta-e-mailek, melyek a versenyjogi kockázatok csökkentését szolgálják.

Fontosnak tartja a compliance területen dolgozó szakemberek továbbképzését? Mit ajánl, hogyan tudnak a területen dolgozók naprakészek maradni és megfelelni a legfrissebb előírásoknak és elvárásoknak – mégis hatékonynak maradni?

Igen, kiemelt fontosságúnak tartom a szakemberek továbbképzését. A szakirodalmak nyomonkövetésén túl az MVCT-ben való aktív részvételt javaslom minden, a compliance területén tevékenykedő kolléga részére.

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image