A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

A legjobb út a záróvizsgához

Sok hallgató nagyon tart a szóbeli vizsgától, így erről beszélgettünk Mayer-Timári Júliával, az OKJ-s FEBI Szakképesített bankreferens képzés felelősével.

  • Igaz, hogy a hallgatók jobban félnek a szóbeli vizsgától, mint az írásbelitől?

Valóban így látjuk mi is. Felnőtt emberekről van szó, akiknek több munkában eltöltött év után ismét vizsgaszituációban kell helyt állniuk. A vizsga reggelén, a tételhúzás előtt még aggódó tekinteteket is látni…

  • Hogyan zajlik a szóbeli vizsga?

Mire valaki a szóbeli-gyakorlati OKJ-s vizsgáig eljut, addigra már minden modulból sikeresen írásbelizett, így felkészülten érkezik a szóbelire.

A szóbeli tételek előre ismertek (nyilvánosak), így jól fel szoktak készülni a vizsgázók. Van, aki maga dolgozza ki a tételeket, de sokszor a csapatmunka a nyerő; 5-6 fős kis csoportok összebeszélnek, így fejenként csak pár tételt kell kidolgozni. A szóbeli során a vizsgázó önállóan foglalja össze a gondolatait, mi pedig– a vizsgabizottság tagjai – figyelemmel hallgatjuk, amint szépen kifejti az adott témát. Nagyon szép, összeszedett feleleteket szoktunk hallani.

  • Apropó vizsgabizottság. Lehet tudni, hogy kikből áll az aktuális bizottság?

Két vizsgabizottság van, mindkettő két fős. Egy vizsgáztató a Bankárképzőből érkezik, a másik három tag pedig az NGM által kijelölt, szakmabeli kolléga. Lehetőségünk van arra is, hogy a vizsga jegyzője belsős legyen. Úgy látom, a vizsgázók is komfortosabban érzik magukat, hogy két ismerős arc is van a teremben.

  • Az egyik bizottság tehát a szóbeli tételt hallgatja meg; de mi történik a másik bizottságnál?

A gyakorlati tétel egy izgalmas, interaktív szituáció. A húzott tétel alapján a vizsgázónak egy banki terméket kell elmagyaráznia, értékesítenie a bizottságnak. Ebben az esetben mi játsszuk az ügyfelet, aki lehet kedves vagy aggódó, esetleg akadékoskodó. Tehát a vizsgázónak egy életszerű szituációt kell kezelnie, ahogy, azt majd a munkájában is tennie kell.

  • Mi történik, ha valakinek a felkészülés ellenére nem elegendő a teljesítménye?

A vizsgabizottság felajánlhatja a póttétel húzását. Szerencsére erre ritkán kerül sor.

  • Van kedvenc pillanatod?

Két kedvencem is van. Egyrészt nagy öröm a szóbelin jól felépített feleleteket hallani és érezni, hogy a vizsgázó valóban összefüggéseiben érti a témát. A másik kedvencem természetesen a bizonyítványosztás, ahol már önfeledt tekintetek néznek vissza ránk.

febi blog 190816

  • Van jótanácsod azoknak, akik most készülnek az őszi OKJ-s (55 343 02 Szakképesített Bankreferens) vizsgára?

Igen, a gyakorlati szituációkat próbálják meg nem szakmabeli családtagokkal eljátszani, így már rutinosabbak lesznek az éles vizsgán. A szóbelinél pedig lehetnek „kedvenc” tételek, amiket nagyon jól tud, de minden tételhez készítsen magának egy listát, hogy legalább miket szeretne elmondani. Ha nem érti a tétel címe alapján, hogy milyen téma tartozik oda, bátran írhat az oktatóknak, vagy rákérdezhet a vizsgafelkészítő konzultáción.

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image