Egyenlőség megteremtése a bankpiacon az arányosság elvével?!

A bankvilág szabályozásának meghatározó intézménye a Bázeli Bizottság (továbbiakban Bizottság). A Bizottság sztenderdjei nemcsak mérvadók, hanem a világ pénzügyi központjai vállalták is, hogy azokat a hazai szabályozásukban implementálják. A vállalásban van egy nagyon fontos elem, mégpedig az, hogy a Bizottság ajánlásai, így többek között a Bázel III is a nemzetközileg aktív nagybankokra vonatkoznak. Mára a Bázel III szabályozás egy komplex és összetett, nem egyszerűen alkalmazható szabályozó rendszerré nőtte ki magát. 

Ezzel a hazai bankok is naponta szembesülhetnek egyrészt az EU, másrészt az MNB szabályrendszereinek alkalmazása során. A gyakorlatban a megfelelés még nagyobb kihívás lehet a kisebb intézmények számára. Ezért is lehet érdekes a Bázeli Bizottság 2019 márciusában kiadott tanulmánya, mely az arányosság elvének alkalmazását mérte fel a világ 45 országában.

A felmérésben résztvevő Bázeli Bizottság tagországok 85%-ban, míg a Bázeli Konzultációs Csoport (ennek Magyarország is a tagja) tagjainak 60%-ában alkalmazzák valamilyen módon az arányosság elvét a szabályozásban. Az Európai Unió országaiban ez egyrészt magában a Bázel III szabályozásban (CRR - Capital Requirement Regulation, pl. piaci és partnetkockázat, belső irányítás, nyilvánossági jelentés, adatszolgáltatás), másrészt a felügyelés módszertanában jelenik meg. A felmérés ugyanakkor nem ad arról képet, hogy milyen mélységű az eltérés az egyes országok között, vagyis, hogy a kisebb intézményeknek ténylegesen mennyiben nyújt könnyítést az arányosság. Érdekesség, hogy az Unió országai közül egyedül Nagy-Britanniában létezik további könnyítés is; úgymint saját tőkeáttételi mutató, likviditási könnyítések, egyszerűsített stressztesztek.

Az Európai Unión kívüli az országok esetében a kisebb intézmények szabályozásában jóval nagyobb eltérések léteznek. Így több ország alkalmaz egyszerűsített hitelkockázati tőkekövetelmény módszertant, kvázi korrigált Bázel I szabályozást (pl. Hong Kong, Japán, USA), illetve egyszerűsített likviditási követelményeket (pl. Brazília, Kanada, Kína, USA).

A felmérés ugyanakkor egyértelműen azt üzeni, hogy az országok döntő többsége az arányosság elvének erősítését tervezi a Bázeli szabályok gyakorlati alkalmazása során.

Jöjjön el Képesített BÁZEL III, ICAAP, SREP szakértő - Módszertanok és jogszabályi követelmények képzésünkre és tegye fel kérdéseit az MNB és a Bankárképző szakértőinek!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image