A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

ESG tanácsadó képzés - Interjú volt hallgatónkkal

„Számomra nem kérdés, erre a képzésre minden vagyonkezelőnek, hosszútávon gondolkodó befektetőnek szüksége van. A fenntarthatóság érdekében mindenkinek tenni kell, s ebben a befektetések-megtakarítások kezelőinek különösen fontos szerepe van.” - Szabó Csaba Antal

Volt hallgatónkkal, Szabó Csaba Antallal beszélgettünk el pénzügyi pályájáról és a fenntarthatóság fontosságáról a befektetések piacán. Nézzen bele a videóinterjúba vagy olvassa el blogunkban a legfontosabb elhangzott gondolatok kivonatát.

 

 

Szabó Csaba Antal vagyok, 1997 óta dolgozom a hazai pénz és tőkepiacokon, immár 10 éve a Magyar Posta Biztosító vagyonkezelőjeként.

  • Meséld el kérlek, hogy kerültél a pénzügyi szférába? Mindig is érdekelt a pénzügyi terület, vagy volt egy „pillanat”/esemény/ráhatás, ami errefelé mozdított?
    Mindig is érdekeltek a pénzügyek, a vállalkozások a tőkepiacok működése. Szerencsés vagyok, mert ez nem csak a munkám, hanem a szenvedélyem is. Nagyon izgalmasnak tartom a pénz és tőkepiacok világát, azok fejlődését, folyamatos átalakulását. Andrew Sarlos könyvét még gyerekként forgatva találkoztam a témával először és azóta sem tudom letenni az ilyen témájú könyveket.


  • Mióta dolgozol pénzügyi területen és milyen szakterületeken dolgoztál már? Hogy kerültél kapcsolatba a Bankárképzővel? Hol hallottál először rólunk? Melyik képzés volt az, amit először elvégeztél nálunk és milyen indíttatásból?
    Az egyetemi tanulmányaim alatt még inkább kíváncsi voltam a működésükre, így kerültem 24 évvel ezelőtt egy nyári gyakorlat révén egy brókercéghez. Nagyon izgalmas időszaka volt ez a Budapesti Tőzsdének, ahol előbb Floor Broker assistant lettem, majd a szünidő leteltével a főnökeim látták elhivatottságomat, és a termékfejlesztés területén kaptam gyakornoki pozíciót.
    Ez idő tájt végeztem el nálatok a brókervizsgákat és az opciós modult. Később a vagyonkezelés területére kerültem, ahol már tőzsdei kibocsátásokkal is foglalkoztunk. Következő lépésként önálló vagyonkezelőként dolgoztam egy tőzsdei vagyonkezelő társaságban. Immár 10 éve dolgozom a Magyar Posta Biztosítónál vagyonkezelőként.


  • Mi vezérelt, hogy további programot is elvégezz itt? Milyen célokat tűztél ki, ami miatt megszerezted a EFFAS tanúsítványt, majd tanulmányaidat az ESG-vel folytattad?
    Fontosnak tartom a folyamatos képzést, az élethosszig tartó tanulást, az ismeretek folyamatos megújítását, ezért is éreztem szükségesnek az EFFAS nemzetközi befektetés-elemzői diploma megszerzését. A képzés során új nézőpontokkal, értékes tudással, nemzetközi szinten bevált megoldásokkal gazdagodtam, melyet munkám során gyakorlatba is tudtam ültetni.
    Mint minden szakmában itt is elengedhetetlen a folyamatos képzés, így a Fenntarthatóság (ESG) megismerését is szükségesnek éreztem. Örömmel láttam, hogy a Nemzetközi Bankárképző már indít ilyen tanfolyamot.


  • Milyen előnyöd származott a képzésből, a nemzetközi tőkepiacon az utóbbi időben nagyon felértékelődtek az ESG befektetések, hogyan látod a magyar piacot?
    A Fenntarthatóság egy „hot topic”, számos újítás és szabályozás területe. A nemzetközi trend immár Magyarországon is fontossá vált, egyre inkább mindennapjaink része. Folyamatosan alakítja magyar befektetői és vállalati piacot.


  • A Te szakmádat az ESG szempontok közvetlenül érinthetik-e és ha igen, hogyan?
    A Magyar Posta Biztosító a Talanx csoport tagjaként aktívan részt vesz a terület megismerésében az innovációk bevezetésében, Mára elmondhatjuk, hogy a szakmánk, a befektetések kezelésének elengedhetetlen részesévé vált a fenntarthatóság kérdésköre.


  • Az ESG (Environment, Social, Governance) szavak rövidítések és ténylegesen a környezeti, társadalmi fenntarthatósági és felelős vállalatirányítási elveket takarja. Szerinted miért van jelentőséges ezeknek az elvek a pénzügyi-befektetési szakmában?
    Biztosítóként, hosszú távú befektetések megvalósítójaként már korábban érvényesültek invesztícióink során hasonló szempontok, ennek ad most kötöttebb keretrendszert az új Uniós szabályrendszer. Összességében elmondható, hogy egy hosszú távon is sikeres vállalat ismérve a felelős irányítási rendszer, a környezeti és társadalmi szempontok követése.


  • Mit adott neked az ESG képzésünk és kiknek ajánlanád?
    Számomra nem kérdés, erre a képzésre minden vagyonkezelőnek, hosszútávon gondolkodó befektetőnek szüksége van. A fenntarthatóság érdekében mindenkinek tenni kell, s ebben a befektetések-megtakarítások kezelőinek különösen fontos szerepe van. Ilyen szerep a befektetések megvalósítása mellett a befektetők edukációja is. A képzés ebben is segítséget nyújt, így remélem egyre szélesebb közösség fog olyan ismeretekhez jutni, amely révén a Fenntarthatósági célok elérhető közelségbe kerülnek.


  • Van esetleg olyan terület, ami érdekel és szívesen (tovább)fejlesztenéd magad?
    Egy nagyon izgalmas, innovatív pénzügyi világban élünk. Fontos ismereteink megújítása, napra készen tartása. Ilyen izgalmas terület a tőkekockázati alapok világa, mesterséges intelligencia pénzügyi területen történő alkalmazása, melyekről szívesen tanulnék nálatok.
Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image