Az EU bankszektor kockázati körképe

Az Európai Bankhatóság (EBA) kiadta legfrissebb Kockázati Körképét (Risk Dashboard), mely az uniós banki ágazat fő kockázatait és a gyenge pontjait foglalja össze, jelen esetben a 2016 első negyedéves kockázati indikátorok alapján.

Ezzel együtt, az EBA első alkalommal tette közzé az árpilis és május között lezajlott, bankokkal és elemzőkkel folytatott Kockázati Értékelő Kérdőív eredményeit is.

Az Unió bankjainak tőkemegfelelése továbbra is megfelelő, bár az első negyedévben a CET1 tőkemutató enyhén csökkent, 13,6% -ról 13,4% -ra.

A nem teljesítő hitelek aránya a 2015 év végi értékhez képest 0,1 százalékponttal csökkent, de így is 5,7% volt. Bár a csökkenés a felügyeletek erőfeszítéseit tükrözi, a mutató mértéke még mindig magas.

Előre tekintve, a bankok és a piaci elemzők az eszközök minőségének további romlását várják, különösen az eszköz finanszírozásban.

Az eredmények azt mutatják, hogy a bankok több mint fele tervezi, hogy növeli a vállalati és KKV finanszírozási portfólió volumenét valamint lakossági jelzálog- és fogyasztási hiteleket egyaránt.

Forrás: EBA

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image