A pénzügyi „láb” fontossága

Amennyiben cégünk exporttal vagy importtal foglalkozik, vagy esetleg más származékos ügyletet köt - akár tőzsdén, akár tőzsdén kívüli ügylet keretében - mindig számolni kell azzal, hogy a forinttól eltérő devizában történő elszámolás esetén ezen tevékenységünk devizaárfolyam-kitettséget generál, árfolyamnyereséget, vagy árfolyamveszteséget okoz.

Amennyiben cégünk finanszírozása valamilyen mértékben tőkeáttétellel valósul meg, abban az esetben is jelentős kockázattal számolhatunk: attól függetlenül, hogy fix vagy változó kamatozással vettünk fel hitelt, a piaci elmozdulások minden esetben valamilyen eredményt fognak generálni. Míg kedvező kimenetel esetében jobban járunk a már korábban megkötött ügylettel, és nyereséget realizálhatunk, addig kedvezőtlen elmozdulás esetén veszteségünk keletkezhet. Mindemellett amennyiben más devizában vettük fel hitelünket, mint amiben felhasználjuk a forrásunkat, illetve más devizában keletkezik bevételünk, mint a törlesztés devizaneme, abban az esetben a kamatlábkockázaton felül további devizaárfolyam-kockázatról is beszélnünk kell.

A fenti példából jól látható, hogy egy-egy ügylet többféle kitettséget, kockázati tényezőt is jelent(het) egyszerre. Minden esetben szükséges megvizsgálnunk, hogy a megkötött ügylet (pl.: termék/árubeszerzés) pénzügyi lábbal is rendelkezik-e, jelent-e pénzügyi kockázatot. Továbbá meg kell vizsgálni, hogy a kitettséget pénzügyi kockázatkezelési szempontból kell-e, lehet-e mérni, kezelni, illetve szükséges megvizsgálni továbbá azt is, hogy ezt milyen eszközökkel tegyük, tehetjük meg.

Ha szeretne jó döntéseket hozni munkájában, jöjjön el Képesített treasury szakértő képzésünkre!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image