Tinédzserekkel a Pénzmúzeumban – élménybeszámoló

Március 15-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a Magyar Nemzeti Bank új Látogatóközpontja és Pénzmúzeuma a Széll Kálmán téren. A Pénzmúzeumnak otthont adó egykori Postapalota műemléki védettséget élvező épülete az elmúlt években teljes felújításon esett át, és ezt követően lett kialakítva a több mint 2400 m2 alapterületű, Európában is egyedülálló pénztörténeti és pénzügyi edukációs kiállítótér.

Nem is akármilyen tinédzserekkel jártunk a Pénzmúzeumban, hiszen a 2021-es PénzOkos Kupa és PénzOkos Kupa Junior győzteseit hívta meg Fábián Gergely igazgató.

A lenyűgöző külső mögött komoly szakmai tartalom rejlik, amiből felnőtt, gyerek egyaránt gazdagodhat élményekkel és sok új információval.

Hogyan lehet a monetáris politika alapvető összefüggéseit érthetően és látványosan elmagyarázni? Ezt is megoldották: szó szerint csapokat tudtunk megnyitni, amivel a jegybank pénzt zúdít a gazdaságra, majd további csapok megnyitásával túlpörgettük a gazdaságot és „sikerült” magas inflációt elérnünk. A csapok megfelelő zárásával visszatereltük a gazdaságot a helyes mederbe.

Merényi Zsuzsanna kalauzolt minket az épületben, ha valaki azonban önállóan szeretne végigmenni a kiállításon és beszippantani az élményeket, akkor nincs más teendője, mint a múzeum egészén – hol a padlón, hol a plafonon – végig futó aranysávot követni. És ha nem volna elég, hogy még a ruhatári szekrényeken is az arannyal kapcsolatos kvízeket találunk, akkor kézbe vehetünk és megemelhetünk egy 12 kg-os aranytömböt is.

Modern tartalomban sincs hiány. Akár az igazi tőzsdén, kivetítők garmadán futnak a friss tőzsdei árak, miközben a tablet felületen kereskedjük a pénzmúzeumi tőzsdén jegyzett papírokat. Kijön egy friss hír, reagálj gyorsan! „Drágul az olaj és olcsóbb lett a búza…” – Akkor most melyik papírt adjam el, de szaporán!?

No de lássuk a gyerekek véleményét!

  • „A múzeum nagyon modern és rengeteg interaktív játékot ki lehet próbálni. A kedvencem a tőzsdés játék és az érméket bemutató fal volt.” - Ádám (16)
  • „Tetszettek a becsekkoló kártyák, amivel a játékok elindultak. A tőzsdés játék nagyon jó ötlet volt és szuperül működött. Szép az egész épület és kedvencem volt a robot. Nagyon menő, hogy az aranytömböt meg lehetett fogni.” - Kinga (13)
  • „Ha szeretnéd megismerni az arany és a pénz kapcsolatát, hát akkor ne habozz, irány a Pénzmúzeum! Kipróbálhatod, hogy milyen a tőzsde világa az általad összegyűjtött pénzzel, sőt a végén még értékes ajándékkal is gazdagabb lehetsz.” - Bence (13)
  • „Tetszettek az interaktív feladatok, hogy meg lehetett fogni és felemelni az aranytömböt. Kifejezetten tetszett a saját pénz tervezés is.” - Gergő (15)
  • „Nagyon tetszettek a múzeumon belüli játékok kifejezetten a tőzsde. Mindenki próbálkozott venni/eladni dolgokat kinek kisebb, kinek nagyobb sikerrel. Megtudhattam azt is, hogy hol voltak a történelmi Magyarország aranybányái. Ráadásként készíthettünk egy saját képpel rendelkező bankjegyet is.” – Domi (13)
Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image