Ne hagyd ki a Budapesten látható Frida Kahlo kiállítást!

Néhány nap eltéréssel két Frida Kahlo-hoz köthető tárlatot is megnézhettem az utóbbi időszakban. Egyrészt Portóban látható egy kiállítás Frida Kahlo és férje Diego Rivera családi fotógyűjteményéből, másrészt a Magyar Nemzeti Galériában rendeztek tárlatot a 20. század talán legmeghatározóbb női művészének műveiből.

A portói kiállításon mintegy 280 fotón keresztül pillanthatunk be a művészházaspár mindennapjaiba, életük fontos momentumaiba, a korabeli Mexikó életképeibe. Kiterjedt művészeti és politikai ismeretségük okán számos „híresség” eddig még nem látott fotója külön érdekesség. Frida Kahlo-t a magyar származású Muray Miklós fotóművész többször is megörökítette. A viharos érzelmi életű művésznő portréiban átsüt a kettőjük közti vonzalom.

A budapesti tárlaton a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több, mint harminc festmény és grafika látható. A válogatás betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett valóságba.

Amint az a Nemzeti Galéria ismertetőjében olvasható az orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött. Ekkor megjárta a testi fájdalmak földi poklát és hosszú időre ágyba kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat, Kahlo művészetének forrása pedig önmaga lett – saját valóságának ablaka a tükör, amelyből saját képe tekintett vissza. A javarészt frontális vagy kétharmad profilból készített merev, hieratikus önarcképei a művész belső világának kivetítései, amelyek segítségével a külvilág felé létrehoz egy új, sokszínű és izgalmas, erőt sugárzó ént. Festőstílusának jellegzetessége, hogy bár klasszikus modellekből indít, merít a mexikói népi kultúra eszköztárából is.

A modern és kortárs művészet iránti érdeklődés folyamatosan növekszik mind külföldön, mind itthon. A művek esztétikai szempontú vásárlása mellett a befektetési aspektus sem elhanyagolható, ezért ha érdeklődsz a hazai műtárgypiac, különös tekintettel a modern és kortárs művészet iránt, nézz bele az Alternatív befektetések című e-learning képzésünkbe! További részletekért keressen minket!

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image