Diploma on Blockchain – Blokklánc a mindennapok használatában

A blockchain technológia hallatán sokan még mindig a kriptovalutákra, vagy a Bitcoinra asszociálnak. Pedig a technológia által nyújtott előnyök messze túlmutatnak a fent említett kriptovalutákon és az elmúlt 10 év alatt számtalan területen bizonyította be, hogy jelentős előrelépést jelent az információs technológia evolúciójában, ha központ nélküli platformokra építkezünk. Biztonságos, a rendszer nem függ intézményektől, szervezetektől, nem terhel és igényel humánerőforrást, vagy jelentősen csökkenti azok szükségességét.

Cikkünkben bemutatunk egy olyan fejlesztés alatt álló rendszert, amely ezt a központ nélküli platformot használva tud segítséget nyújtani a mindennapokban. A rendszer alkalmazása érdekes lehet minden olyan ember számára, aki rendelkezik bármilyen – középiskolai, egyetemi, nyelvtudást igazoló, továbbképzési stb. - megszerzett bizonyítvánnyal.

A neve DOB, azaz Diploma on Blockchain

A folyamat a következőképpen zajlik:

  • A bizonyítvány tulajdonosának kérésére az iskola feltölti a bizonyítványt. A kérelmező eldöntheti, hogy milyen részletességgel kerüljenek fel az adatok.
  • Az iskola és a feltöltést végrehajtó személy a saját kulcsával írja alá a dokumentumot a rendszer protokollja szerint, amely kizárja, hogy illetéktelenek hitelesítést végezhessenek a rendszerében.
  • A feltöltést követően a blokkláncon olvashatóak a feltöltött adatok. Azonban idegenek semmit sem tudnak kezdeni vele, mivel személyes adatokat nem tárol a rendszer. Kizárólag a személyes adatok lenyomatai kerülnek fel az adatbázisba, amelyekből nem lehetséges visszafejteni az információkat, de az eredeti adatokkal összehasonlítva egyértelműen megállapítható, hogy az adott személyhez tartozik a bizonyítvány.
  • Ettől kezdve a tulajdonosa elküldheti, megmutathatja a bizonyítványát és egyszerűen igazolhatja, hogy hozzá tartozik.

Jelenleg nem mondható el, hogy az emberek általános tudásához hozzátartozik a blokklánc olvasása. Ezért a DOB rendszerhez egy olyan felhasználóbarát felületet fejlesztünk, amely a blokkláncból kiolvasva lehetővé teszi, hogy mindenki számára egyértelmű legyen a rendszer használata.

Milyen előnyökkel jár, ha a bizonyítvány a blokkláncra kerül?

  • Aki vesztette már el a bizonyítványát, az tudja milyen körülményes új másolatot beszerezni; ami különösen kellemetlen akkor, amikor gyorsan van rá szükség, mondjuk egy állásinterjúhoz. Még ha nem is veszett el, és tudjuk, hogy ott lapul valamelyik dobozunk aljában, sokszor akkor is nehézkes az előkeresése. Viszont a blokkláncon tárolt bizonyítványt nem kell keresni, mivel az egyből elérhető.
  • A munkahely, az iskola, vagy épp egy személy -aki a bizonyítvánnyal igazolni szeretné, hogy sikeresen elvégzett egy iskolát, vagy tanfolyamot -, tökéletesen biztos lehet abban, hogy az adott bizonyítványt a kiállító intézmény töltötte fel, és az ott szereplő dokumentum nem hamisított.
  • A DOB rendszer használatáért egyszeri, nagyjából 5-10 ezer forintos feltöltési költséget kell fizetni és a bizonyítvány későbbi megtekintései teljesen díjmentesek.

A bizonyítványok rendszerbe történő feltöltését legelsőként a Bankárképző Gazdasági Blockchain Szakértő képzését elvégző diákok vehetik igénybe. A rendszer még néhány hónapig csak blokkláncból olvasható ki, ezért a most induló képzésen résztvevő hallgatók számára díjmentes a rendszerbe való rögzítés. A blokklánc olvasása pedig a harmadik nap végére már egy elméletben és gyakorlatban is ismert tudás lesz a számukra, amely ismeret a technológia térhódításával egyre több alkalommal fog előnyt jelenteni a mindennapokban.

Aki ma birtokában van annak a tudásnak, hogy milyen előnyöket tartogat a blokklánc technológia és azt képes a saját területén hatékonyan alkalmazni, az jelentős versenyelőnyre tehet szert. Mostanra egyértelművé vált, hogy a pénzügyi szektorban jelentős szerepe van a blokkláncnak és ez nem feltétlenül kötődik a kriptovalutákhoz; sokkal inkább a biztonsághoz, hatékonysághoz és nyomonkövethetőséghez.

A következő márciusban induló tanfolyamra még jelentkezhet. Tekintse meg a részleteket Gazdasági Blockchain szakértő képzésünkről!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image