A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hallottál már a Kiútprogramról?

A Bankárképző fontosnak tartja, hogy a segítő kezet nyújtson nehezebb sorsú embertársainknak. Már a Kiútprogram születésénél is jelen voltunk, 2020-ban pedig lehetőséget biztosítottunk, hogy a Kiútprogram Közhasznú Nonprofit Zrt. öt kollégája díjmentesen vehessen részt a 12 hónapos FEBI képzésünkön.

Interjú Kosztyiné Tóth Viktóriával, a Kiútprogram koordinátorával, a képzés egyik résztvevőjével, aki a Bodrogközből tudta követni az órákat, hiszen mindent on-line közvetítettünk.

 

Kezdjük mindjárt azzal, hogy kinek kínáltok kiutat?

Elmaradott térségekben vagyunk jelen a programmal, ahol a mélyszegénységben élők számára lehetőséget teremtünk az önálló, jövedelmező gazdálkodásra.

Jól tudom, hogy az uborkatermesztés kifejezetten sikeres lett?

Így van, ez a tevékenység a legjellemzőbb. A programban résztvevők az általuk megtermelt uborkát hozzák be hozzánk, mi pedig átvesszük és a nagyfelhasználók számára továbbítjuk.

blog kiutprogram 210806h

Hogyan lesz valaki uborkatermesztő a programotokban?

Kölcsönről van szó abban az értelemben, hogy a program biztosítja számukra a kezdő beruházást (oszlopok, csepegtetők, vetőmag, stb.), emellett pedig kapnak tőlünk szakmai támogatást, folyamatos odafigyelést. Terepmunkásaink a termelési szezonban napi kapcsolatban vannak az ügyfelekkel.

Mennyi idő alatt lehet a kölcsönt visszafizetni?

Az a tapasztalat, hogy aki megfogadja a terepmunkásaink tanácsait és jó gazdaként bánik az ültetvényével, már a második szezonra vissza tudja fizetni a kölcsönt, és innentől már minden árbevétel az övé. Ez nagyon motiváló tud lenni, hiszen így 10-14 héten keresztül – ennyi a szezon – ki tudják egészíteni a jövedelmüket. Most abban is gondolkodunk, hogy milyen más növényekkel lehetne az uborkaszezon utáni hónapokban is jövedelemhez juttatni a programban résztvevőket.

Uborkatermesztésben már profik vagytok, mégis a programból öten beiratkoztatok a Bankárképzőbe. Miért ez a nagy váltás?

Hamarosan indul a Vállalkozásfejlesztés 2.0 projektünk, ahol mikrovállalkozások elindítását, fogjuk támogatni, és bizony itt mélyebb pénzügyi ismeretekre, a finanszírozási folyamatok jobb megértésére van szükség. Ebben a projektben tehát nem uborkázni lehet majd: ha valakinek tortakészítéshez van képessége – és ehhez közösen kidolgozunk egy életképes üzleti tervet, akkor a sikeres megvalósításban tudunk majd segíteni. A finanszírozás elnyerése előtt piackutatást kell végezniük, és költségvetést kell összeállítaniuk a jelentkezőknek. Fontos kritérium itt is a szegénység, csak olyanokat támogatunk, akik önerőből képtelenek lennének belevágni.

Mit vártál a Bankárképző FEBI – Bankreferens képzésétől?

Reméltem, hogy nem csak elméletet tanulunk, hanem olyat, amit a gyakorlatban azonnal használni tudok.

És volt ilyen?

Igen, hogyne! A személyes pénzügyi tervezés annyira megragadott, hogy a most indulóban lévő projekteknél a Bankárképzőben tanult módszerekkel és felépítéssel kezdtük el a tervezést. Az állampapírokról is hallottam már korábban, de az oktatás után még jobban beleástam magam a témába és jobban kiigazodom a befektetési lehetőségek között.

Milyennek élted meg a vizsgákat, nehezek voltak?

Inkább azt mondanám, hogy pörgősek. Nagyon nagy segítség volt, hogy az e-learning felületen rengeteget tudtunk gyakorolni. Az oktatóvideókat, melyeket készítettek, külön kiemelném, ezekből nagyon jól lehetett a vizsgákra készülni.


Mind az öten sikeres vizsgát tettetek, melyhez ezúton is gratulálok! Nagyon fontos a feladat, amit elláttok és örülünk, hogy ehhez mi is hozzátehettünk. Jövőre már elindulhatnak azok a kivállalkozások, amelyeket idén ősszel kiválasztotok, reméljük, hamarosan róluk is hallunk!

Az interjút készítette: Mayer-Timári Júlia, Bankárképző
2021.07.23.

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image