Interjú a PénzOkos kupa győztes csapatával

ATM-et készítettek kartonból és belebújtak … – Interjúnk arról, hogy a gyerekekhez miként hozhatjuk közelebb a pénzügyeket. Megismerhetjük a nyertes csapat tagjait, akik általános iskolás diákként is már magabiztosan mozognak a pénzügyekben és tudásukkal országos versenyt nyertek.

Lájer Enikő (Bankárképző): Szeretettel köszöntöm a Profi Befektetők csapatot abból az alkalomból, hogy országos első helyezést értek el a PontVelem Nonprofit Kft. és a Pénziránytű Alapítvány által szervezett tudásversenyen, a PénzOkos kupán. A verseny általános iskolások pénzügyi, banki ismereteire irányul. Nagyon fontos cél, hogy a felnövekvő generációk már tudatosan kezeljék pénzügyeiket, tájékozottabbak legyenek, és jól gazdálkodjanak.

Az interjú résztvevői Gyebnár Ádám, Mayer Martin és Molnár Gergely a vecsési Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 8.a osztályos tanulói.

penzokos 2021.06.18.

  • Meséljetek az idei versenyről!

Martin: 3 online forduló után megyei fordulóban kellett jól szerepelni, majd egy projektmunkát készítettünk el.
Ádám: Az online megrendezett döntőben 6 csapat vett részt és egy pénzügyi szabadulószobából kellett a legjobb idővel kijutni.
Gergő: Nagyon örültünk annak, hogy ez csapatverseny, mert jól kiegészítjük egymást és nagyon jó hangulatban telt a versenyzés.

  • A pandémiás helyzetben minden online működött, éreztétek ennek hátrányát?

Ádám: Nem, ez számunkra inkább előny volt.
Gergő: Azt sajnáltuk, hogy személyesen nem jutottunk el az MNB-be, viszont meghívtak minket a hamarosan megnyíló Pénzmúzemba, amire nagyon kíváncsiak vagyunk.

  • Mióta és mennyit készültetek erre a versenyre?

Martin: Ötödik osztálytól a K&H Bank által hirdetett versenyre készültünk és ott gyűjtöttük az első tapasztalatokat, és hetediktől már a Pénzokos kupán is részt vett a csapat. Tavaly országos harmadikok lettünk a Pénzokos kupán.

  • Most vagytok nyolcadikosok. Előnyt jelentett a verseny a felvételik során?

Ádám: A felvételik tavasszal zajlottak és a szóbelikre tudtuk vinni az elmúlt évek jó eredményeit bemutató okleveleket. Elég erős iskolákba jelentkeztünk és biztos, hogy számított az elért eredmény.

  • Milyen segítséget nyújtott számotokra Mayer-Timári Júlia, a Bankárképző oktatója?

Ádám: 4 éven át biztosította a felkészülést. Sokat gyakoroltuk a számolásokat. Rengeteg új banki fogalmat ismertünk meg. Eljátszottuk, hogy milyen egy hitelfelvétel. A versenyek után pedig átnéztük, hogy mit hibáztunk.
Martin: Arról is beszélgettünk, hogy megéri-e a casco. Az egyik szituációs feladatban egyikünk mellette érvelt, másik ellene. Molnár Dalma is segített a felkészülésben, igazi csapatmunka volt.

  • Tanultatok meg új fogalmakat, amit úgy érzetek, hogy hasznos számotokra?

Ádám: Az összes ilyen ?
Gergő: Ötödikben-hatodikban találkoztunk sok új fogalommal, de az idei versenyben számunkra már alig volt új fogalom, ezért is tudtuk megnyerni. Mostanra jutottunk el arra a szintre, hogy ennyire kamatoztatni tudtuk az eddigieket, használni, alkalmazni tudtuk a megszerzett tudást!

  • Ezen felül még hogyan készültetek a megmérettetésekre?

Martin: Az egyik bank oldalán vannak nagyon jó videók, fiataloknak. A Pontvelem oldalán pedig sok pénzügyi kvíz található.

  • Mi lett a nyereményetek azon felül, hogy ennyi hasznos tapasztalatot szereztetek?

Martin: Kaptunk érmeket, kupát, oklevelet és mind a hárman 1-1 Dell laptopot!

  • Mondjatok pár olyan fogalmat, amit a felkészülés során ismertetek meg!

Martin: bróker, credit card és debit card
Ádám: deviza, hiperinfláció, bankbetét

  • Végezetül, hogy is volt az a bizonyos karton-ATM?

Martin: 3 éve egy kartondobozt kidekoráltunk: ATM-felirat, Pin-pad és logók voltak rajta és belebújtunk. Ha az egyik nyíláson át bedugtad a bankkártyád, akkor a másik nyíláson kiadtunk a játékpénzt.

Köszönjük az interjút és élvezzétek a vakációt!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image