Merre tovább, OKJ?

Sok a kérdőjel az OKJ-s rendszer 2020-as átalakítása körül. Olvasóink elsősorban a pénzügyi, gazdasági szektorban dolgoznak, így koncentráljunk erre a területre és vizsgáljuk meg a leggyakrabban felmerülő kérdéseket! 
A Magyar Közlönyben megjelent felsorolásból kiderül, hogy gazdasági jellegű szakképesítésből kettő marad. Ezek az 54 344 01 számú Pénzügyi-számviteli ügyintéző (iskolarendszerben 5 év) és az 54 344 05 számú Vállalkozási ügyviteli ügyitéző (iskolarendszerben 5 év). Ezek a szakképesítések a 2020-ban kezdődő tanévben már indulhatnak iskolai rendszerben.

Mi a helyzet a jelenleg megszerezhető OKJ-s képesítésekkel?

A már elindult képzések résztvevői be tudják fejezni a képzést, és a komplex vizsga letételére is több mint 2 és fél év áll rendelkezésükre. Nekik csupán arra kell figyelniük, hogy ha halasztanak, legyen utánuk következő csoport, amibe be tudnak csatlakozni. Például nálunk a Szakképesített Bankreferens (OKJ 55 343 02) képzésen legtöbbször örömteli ok miatt szokott ilyen bekövetkezni, amikor babavárás miatt kérnek a hallgatók fél év vagy egy év halasztást; ekkor az utánuk indult csoporttal folytatják a tanulmányaikat.

A munka mellett tanulni vágyók számára nem életszerű, hogy 5 éves képzésbe kapcsolódjanak be. Ők meddig tudnak még a jelenlegi, például távoktatási formában OKJ-s bizonyítványt szerezni?

Külön kell választani a tanfolyam megkezdésének határidejét és a vizsga letételének határidejét. Magát a képzést 2020. december 31-ig kell megkezdeni, nálunk ez azt jelenti, hogy 2020. februárban és 2020. szeptemberben induló Szakképesített Bankreferens csoportba lehet jelentkezni. A képzés 12 hónapos; tehát 2021. januárjában illetve 2021. nyarán fognak végezni. A komplex vizsgát 2022.12.31-ig kell lebonyolítani.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy 2020-ben indult csoporttal tesz vizsgát 2022-ban, de az nem sikerül, esetleg betegség vagy más ok miatt nem tud részt venni a vizsgán, akkor végleg elveszett az addigi befektetett munkája?

Nem, ennél kedvezőbb a helyzet. Vagyis, a csoport részére 2022. december 31. előtt kell megtartanunk a „rendes” vizsgát, ebbe az időszakba bőven beleférünk, hiszen tervezetten 2021-ben fognak az említett csoportok vizsgázni. Azonban, ha a csoportból valaki jelentkezik ugyan a komplex vizsgára, de nem tud megjelenni, vagy az második nekifutásra sem sikerülne, akkor javító vagy pótló vizsgát még 2022.12.31- után is lehet tenni.

Mi a legkedvezőbb megoldás azok számára, akik most hezitálnak a karrierépítéshez vezető megoldásokon?

Feltételezhető, hogy 2020. december 31. után is lesz felnőttképzésben megszerezhető valamilyen végzettség, azonban jelenleg még nem kristályosodott ki, hogy milyen feltételekkel, milyen bizottság előtt és milyen összegért lehet majd vizsgát tenni; melyek lesznek a bemeneti feltételek és az így szerzett bizonyítványokat hogyan fogja értékelni a piac. Aki tudja magáról, hogy képes és akar tanulni, érdemes 2020-ban belevágnia a jelenlegi képzésbe, mert államilag elismert bizonyítványt szerezhet olyan képzésen, ahol a tantermi jelenlétet igénylő óraszám vállalható, munka mellé beilleszthető.

 


Ajánlott bejegyzések