„Azoknak, akik nem a papírra „utaznak”, hanem a tudásra”

Olvassa el FEBI képzésünket végzett hallgatóink véleményét!

Bár épp, hogy elkezdődött a nyár, a Bankárképző már az őszre készül! Hallgatói vélemények segítenek a döntéshozatalban, milyen képzés lehet megfelelő számunkra. A következőkben két - OKJ-s FEBI - Szakképesített bankreferens képzést - végzett hallgatóval olvashatnak interjút, amely reméljük több felmerülő kérdésre is választ ad.

A riport Porga Ramónával és Sréter Csabával készült, akik 2017. szeptemberében kezdték a képzést és idén márciusban sikeresen letették a komplex záróvizsgát.

febi blog v2

  • Mi alapján választottátok anno a FEBI-t?

Ramóna - Nagyjából 4 éve a munkahelyem HR-es kollégája javasolta, hogy iratkozzak be a képzésre. Akkoriban nem igazán fért bele az időmbe, de 2017-re úgy alakult, hogy sikerült időt szakítanom rá.

Csaba - Az én történetem relatív érdekes. Ugyanis, amikor elhelyezkedtem a Takarékbanknál, az informatikáért lettem felelős. Az IT területről pedig köztudott, hogy lefedi az egész banki rendszert; emiatt ismerni kell hozzá a bank működését. Én előtte telekommunikációs területen dolgoztam, így nem igazán volt tapasztalatom a banki szektorban. A vezérigazgató támogató javaslatára jelentkeztem a FEBI képzésre, amely nagyban segített, hogy bank-szakmai szempontból is felhozzam magam. Például értsem, milyen termékeket kell kezelnünk az egyes rendszerekben, hogyan működnek a belső folyamatok. Ezért a tanácsért nagyon hálás vagyok neki.

Ramóna - Minden területre – ahová pályázni szerettem volna - felsőfokú végzettség volt az elvárt. Egyetemet nem akartam elkezdeni, viszont a FEBI bizonyítványt ugyanúgy elfogadták - és a mai napig is felfogadják - a munkahelyemen felsőfokú végzettség helyett.

Csaba - Úgy gondolom, nekem igencsak teli találat volt a képzést. Közgazdasági szakközépiskolában egy bizonyos szintig jutottam a szakma elsajátításában arra épült az egész oktatás. Tehát, amit 18 éves koromig tanultam, azt mondjuk a 1,5 év első néhány hónapjában gyakorlatilag átvettük és ami utána jött, az teljes mértékben a tudásom bővítése volt. Azokat a termékeket, amiket a bank ügyfeleinek nyújt, azokat jobban megismertem és megértettem.
Korábban gyakorlati tapasztalatom nem volt, előtte én soha nem ültem a bank front office oldalán, nem találkoztam ügyfelekkel; csak, mint ügyfél mentem be. A Bankárképzőben pedig mély háttérinformációt kaptam az egész működéséről, termékekről és a bankról, mint szervezetről.

  • Milyen tapasztalataitok lettek a képzés során? Esetleg volt olyan modul vagy oktató, akit kiemelnétek?

Csaba - Mindenféleképpen hasznos volt a program. Bár időközben már nem dolgozom banknál. Viszont azt gondolom, az a tudás, amit itt meg lehetett szerezni, a hétköznapi életben is szükséges. Például, ha valakinek saját cége van, abba könnyen be tudja építeni az ismereteit; akár a könyvelővel, jogászokkal kell egyeztetni, vagy pénzügyi döntéseket hozni.
Korábban – persze lesarkítva – megérzés alapon döntöttem, úgy, hogy a háttér részét nem ismertem. Volt egy megérzésem, hogy nagyjából merre kellene tovább haladni, mibe kellene befektetni, milyen cash flow problémák alakulhatnak ki; de az év végi beszámolók értelmezése komoly kihívást jelentett számomra. Ehhez nagyon sok segítséget nyújtott a képzés és biztosabban kezelem a befektetéseimet is. Mindegyik modulnak volt jó része, ami közelebb állt hozzám és fordítva. Azonban a szituációs játékokat emelném ki, ahol azt gyakoroltuk, milyen módon kell kezelni egy adott ügyfelet.
Emellett, ami egyértelműen maradandó volt számomra a képzés végén lévő záróvizsga felkészítő konzultáció. Nagyon sokat segített és számtalan kérdés letisztázódott a fejemben. Ennek köszönhetően én is és szerintem a csoport is szép eredményt tudott elérni.

febi blog

Ramóna - Nem gondoltam volna, de nekem a Számvitel bizonyult a leghasznosabbnak a jelenlegi - hitel utógondozó - munkám kapcsán. Emellett a Bankszakmai modult emelném ki, ahol az oktató egyszerűen próbálta leadni az amúgy bonyolultnak tűnő tananyagot.

  • A tananyagot az e-learning felületünkön digitálisan biztosítjuk. Ezen kívül minden modulhoz több gyakorló tesztsor is elérhető. Használtátok ezeket a felkészülés során?

Csaba - Kis túlzással mondhatni én a tesztsorokból tanultam, de ez az IT beállítottságom miatt is lehet. Számomra a könyvek olvasása kevésbé volt hatékony, mint a tesztsorokon való gyakorlás. Először például 40%-ra sikerült, majd 60%, 75% és végül 90% lett. Addig csináltam, amíg egymás után többször el nem értem legalább 80%-ot. Segítség volt, hogy 4 válaszból lehetett megjelölni az egyetlen jót. Így a hibámból is tudtam tanulni és le tudtam tisztázni a fejemben a folyamatot.

Ramóna - Én Csaba ellentéte vagyok; mivel számomra fontos, hogy legyen egy részletes tankönyv az adott modulhoz kapcsolódóan. Így könnyebben el tudom helyezni az adott terméket és szolgáltatásokat az egész rendszerben. Nekem is előnyt jelentettek a felkészülésben a tesztek. Főleg, hogy a végén a megoldást is láthattuk és vissza lehetett követni a folyamatot. Így mikor újra elkezdtem a vizsgasor megoldását, akkor már nem merültek fel bennem kérdések.

  • 2018. ősz óta a másfél éves Klasszik forma mellett megjelent az 1 éves Intenzív képzési típus. Ha most jelentkeznétek a FEBI-re, akkor újra a Klasszik formát választanátok?

Csaba - Minden bizonnyal, mivel nagyon hiszek a közösség erejében. Mindenkinek vannak rosszabb és jobb napjai, és ha kialakul egy jó csoport, akkor könnyen tudják egymást is segíteni. Az esetemben többször előfordult, hogy a csapat lendített át egy-egy nehezebb helyzeten.

Ramóna - Én is megint a tantermi forma, azaz a Klasszik mellett tenném le a voksomat; de hasznosnak találom a videótananyagot is, amely az Intenzív formára készült. A tantermi előnye, hogy személyesen, közvetlenül az oktatótól lehet kérdezni, és mivel több alkalommal van konzultáció, így a megbeszélésre is több alkalmunk van. Persze e-mailben is lehet írni az oktatóknak, de szerintem jobb a személyes kontakt.

  • Megtérült a képzésbe fektetett energia? Van esetleg kézzel fogható eredménye?

Csaba - Én saját erőből finanszíroztam a képzést és az anyagiak mellett sok időt is befektettem, amit mondjuk a családommal tölthettem volna. Így utólag abszolút megérte. Direkt megtérülésként – a már korábban említett – saját céges befektetéseket említeném. Régebben – persze túlozva – a párna megoldásban hittem, de a FEBI-nek köszönhetően megértettem az összefüggéseket és bátrabb befektető lettem.

Ramóna - Előrelépés céljából iratkoztam be a képzésre és úgy tűnik, meg is lesz az eredménye. A munkahelyemen többségében úgy volt meghirdetve egy állás, hogy felsőfokú végzettség vagy FEBI bizonyítvány kell hozzá. Így jó döntésnek érzem, hogy beiratkoztam és el is végeztem a programot.

  • A tapasztalataitok alapján kiknek ajánlanátok a FEBI-t?

Ramóna - Akiknek nincs idejük arra, hogy 3-4 évet felsőoktatási közegben töltsenek, de szakmailag előrébb szeretnének jutni.

Csaba - Azoknak, akik nem a papírra „utaznak”, hanem a tudásra. Akik szeretnék megérteni a banki rendszert; és természetesen, akik egy jó csapatba szeretnének tartozni.

Amennyiben további részleteket olvasna a 2019. szeptemberben induló FEBI – Szakképesített bankreferens képzésről, úgy kattintson ide!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image