Mit is jelent a felelős befektetés?

A globális felmelegedés egyre égetőbb téma lett társadalmunk számára. Ki ne hallott vagy olvasott volna híreket világszerte a szélsőséges, szokatlan időjárási viszonyokról, gondolok itt most a pár hónappal ezelőtti rekord hidegekről az Egyesült Államokban vagy esetleg a szaharai havazásról? Ezeken túlmenően szintén lehetett olvasni a hetekben olyan sajnálatos eseményekről, mint az USA-ban történt iskolai lövöldözések.

Válaszlépésként ezen eseményekre számos külföldi és hazai nagyvállalat új válaszlépéseket vezetett be, mint például a CNBC szerint a BlackRock, amely a világ talán legnagyobb alapkezelője felelősségének érzi, hogy kérdőre vonja a fegyvergyártó vállalkozásokat, amelyek az iskolai lövöldözésekhez köthető. Szintén a korábban vázolt probléma elleni harc részeként lehet megemlíteni azt a hírt is, hogy a lipcsei Szövetségi Közigazgatási Bíróság döntésének megfelelően szükség esetén néhány német nagyvárosból kitilthatják a dízel autókat. Viszont nem szükséges külföldre mennünk hasonló kezdeményezésért, hazánkban a MOL mind a Bubi, mind a Limo bevezetésével igyekszik Budapesten az autós közlekedést visszaszorítani, ami által a káros anyagok kibocsátásának csökkentése érhető el.

Mint látható világszerte egyre nagyobb figyelmet szentelnek a környezetvédelemnek. Ezt a folyamatot tovább erősíti, hogy egymás után születnek szabályozói előírások, amelyekkel kötelezik a vállalatokat a környezetvédelmi és társadalmi érdekek szem előtt tartására (Anglia, 2010: Mandatory Stewardship code, Németország, 2011: Sustanability code, EU,2014: a nem pénzügyi és a sokszínűséggel kapcsolatos információknak jelentéséről (2017/34/EU)). Németországban megindult ezek hatására egy kezdeményezés és az EFFAS (European Federation for Financial Analysts Societies) keretein belül megalapították az ESG (Environmental Social Governance) bizottságot, amely fő feladata a környezetvédelmi és társadalmi problémák csökkentése. A Bizottság célja annak elérése, hogy egy vállalat sikerességének és profiljának megítéléséhez vegyük figyelembe az ESG faktorok által biztosított információkat is. Ennek hatására az ESG egy magas potenciállal rendelkező és egyben úttörő program, amely már több európai országban (Németországon kívül) is elérhető, mint például Spanyolországban, Finnországban, Svédországban és Olaszországban. 2018-tól az ESG programok már hazánkban is elérhetőek, bővebb információ az ESG-ről:
ESG - TÁRSADALMILAG FELELŐS BEFEKTETÉSEK ÉS SZABÁLYOZÁSUK

Az ESG témakörrel kapcsolatos kérdéssel keresse bizalommal szakértőnket!

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image