Befektetési tanácsadás egyetemi szinten

A személyes tanácsadásnak a pénzügyi, befektetési kérdésekben és a vagyonkezelésnek jelentős hagyományai vannak. Hazánkban csak az elmúlt években kezdett ez a terület tért nyerni. Az összetettebb befektetési termékek megjelenésével bonyolultabbá vált a piac, és a döntés egy talán kevéssé magabiztos, vagy kevésbé tájékozott befektető számára már komoly utánajárást igényel. A képzett tanácsadók száma most még korlátozott, és egy minősített tanácsadó jelentős előnyre tehet szert!

Az Európai pénzügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, melyet a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Nemzetközi Bankárképző Központ közösen szervez, lehetőséget kínál arra, hogy a szakmai fejlődésre vágyók minősített tanácsadókká válhassanak. A képzés két szakfelelősével, Tasi Péterrel, a BGE mester tanárával, és Pollák Zoltánnal, a Bankárképző partner tanácsadójával beszélgettünk.

1.  Hogyan került kapcsolatba a két intézmény, melyek azok a közös irányelvek, amelyek lehetővé tették a partnerséget?

Tasi Péter (TP) - „Az együttműködési megállapodást 2017 nyarán írta alá a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora és kancellárja, illetve a Nemzetközi Bankárképző vezérigazgatója. A közös képzés megkezdését alapos szakmai felkészülés és számos nemzetközi egyeztetés előzte meg, annak érdekében, hogy minél inkább valós piaci igényekre választ adó képzést indíthassunk. Az egyedülálló tematika és a széleskörű elfogadottság teszi egyedivé a közösen szervezett Európai pénzügyi szaktanácsadó (EPT) képzést.

Büszkén állíthatjuk, hogy mindkét intézmény külön-külön is komoly szakmai és oktatási tapasztalattal, illetve referenciával rendelkezik, ezek integrálódnak most elvárásaink szerint. A BGE és az NBK is fontosnak tartja, hogy gyakorlatorientált, a magyar piacon egyedülálló, a nemzetközi követelményeknek is megfelelő képzést nyújtson hallgatói számára. A közös képzés jó lehetőséget nyújt arra, hogy a befektetési szakmában dolgozók és az oda belépni kívánók egyaránt mély szakmai tudást és elismert végzettséget szerezhessenek."

2.  Szeptemberben második évfolyamát indítja a képzés. Mik voltak az eddigi visszajelzések?

TP - „2018 februárjában indult EPT képzésünk első csoportja 15 fővel. A hallgatói csoport összetételét tekintve rendkívül sokszínű: érkeztek hallgatóink a szakmából és más területről egyaránt. Az első szemesztert zárva, úgy gondolom, hogy sikeres félévet tudhatunk magunk mögött. A hallgatók visszajelzései nagyon pozitívak, és a megszerzett eredmények is a képzés sikerességét igazolják. A hallgatók szeptemberben folytatják tanulmányaikat, a második félév képzési moduljaival."

3.  Milyen tantárgyakat tartalmaz a képzés és mik voltak a főbb paraméterek a képzés tematikája összeállítása során?

Pollák Zoltán (PZ) - „A program 2 félévet ölel fel, szemeszterenként 5-5 tantárggyal. Az képzés első felében az alapozó ismeretek vannak túlsúlyban, míg a másodikban erre építve egy komplex gyakorlati tudást szerezhetnek a hallgatóink. Az első félév során a más szakmából érkezők stabil gazdasági-pénzügyi tudást szerezhetnek, míg a szakmában tevékenykedők felfrissíthetik már meglévő ismereteiket. Így azonos képzettséggel vághatnak bele a második félév rendkívül gyakorlatorientált szakmai tárgyaiba. A tárgyak széleskörűen lefedik a szakma sajátosságait. Témaköreink felölelik a szabályozási környezetet, az etikát, a pénzügy-matematikát, a különböző befektetési elméleteket, a viselkedési pénzügytant és az egyéni vagyonkezelést. Továbbá olyan speciális, ám sokakat érdeklő tárgy is szerepel a tantervben, mint például az ingatlanmenedzsment.”

4.  Milyen előnyökkel jár a megszerezhető egyetemi végzettség?

TP - „A képzés szakirányú továbbképzésnek minősül, és az azt sikeresen elvégző hallgatóink egyetemi oklevelet szerezhetnek. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Európai pénzügyi szaktanácsadó. A képzés specifikusságából és újszerűségéből adódóan ezt a végzettséget hallgatóink az elsők között és egyelőre csak nálunk szerezhetik meg Magyarországon, így garantáltan versenyelőnyre tehetnek szert a szakmabeliekkel szemben."

5.  Mit jelent a képzés nemzetközisége? Mit tartalmaz a nemzetközi tanúsítvány?

PZ - „A Bankárképző szakmai támogatásának köszönhetően a képzés nemzetközileg elismert EFA képesítést nyújt. Ezt a képesítést (EFA-European financial advisor) az EFPA – European Financial Planning Association – szervezet alakította ki, és Európa 15 országban már több mint 20 ezer tanácsadó, illetve privát bankár rendelkezik ilyen végzettséggel. AZ EFPA nemzetközi szervezet közel 100 éves történettel rendelkezik, és 2010-től, Magyarországon egyedülálló módon csak a Bankárképző nyújtja ezt a képesítést."

 További információt az EPT programról  a Bankárképző honlapján találhat!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image