Nem csupán az IT és a FinTech állt új pályára a Blockchain által

A 8 évig lassan gyarapodó, főleg informatikusokból és kriptoanarchistákból álló szűk körön 2017-ben sikerült végleg áttörnie a Blockchain technológiának. Az első hullám egyértelműen a kriptovalutákkal érkezett, de már látszódik egy sokkal nagyobb és még jelentősebb erő, ami ezt a hullámot tolja maga előtt: ez a Bitcoin és a többi coin mögött álló erő, a blockchain technológia.

A 8 évig lassan gyarapodó, főleg informatikusokból és kriptoanarchistákból álló szűk körön 2017-ben sikerült végleg áttörnie a Blockchain technológiának. Az első hullám egyértelműen a kriptovalutákkal érkezett, de már látszódik egy sokkal nagyobb és még jelentősebb erő, ami ezt a hullámot tolja maga előtt: ez a Bitcoin és a többi coin mögött álló erő, a blockchain technológia.
A technológia hamarosan átível a korábban említett kriptovalutákon és mindennapjaink részévé válik, hasonlóan ahhoz, mint ahogyan azt az internet a 90-es években tette. Ma még nagyon kevesen értik, hogy milyen problémákra hozott megoldást és az IT evolúciójában hogyan rendelt magának meghatározó szerepet a Blockchain. A megértés és elfogadás folyamatát nem könnyíti meg, hogy kevés olyan dolog létezik, aminek a lényegét ne lehetne pár percben előadni, valójában nem is tudok más példát erre.
A blokklánc technológia valóban egy összetett fogalom, amit külön mozaikonként kell megérteni, hogy összeállhasson a teljes kép. Ettől a furcsa komplexitástól még misztikusabbá válik az, amit amúgy is rejtély övez, hiszen gondoljunk csak bele, hogy ma egy olyan technológiára fejlesztenek a különböző iparágak legjelentősebb szereplői, melyet álnéven publikált egy vagy több máig ismeretlen személy egy internetes fórumon. Kik ezek a jelentős szereplők? Túl sok példa van, ezért csak hármat említek: IBM, Toyota, Goldman Sachs. A tavalyi évben megszázszorozódtak a fejlesztések és több mint megtízszereződött a technológiába áramló pénz, az elmúlt 8 évhez képest összesen.

Igen, a 2017-es év volt, amely végleg pontot tett az i-re. Pozitív és negatív hírek százai és ezrei jelentek meg, melyek hol tiltásokról, hol pedig éppen arról szóltak, hogy több kontinensen is különböző országok az államigazgatásukat készülnek blockchainre költöztetni. Jól látszik az a kettősség, ami a nemzetek vezetőit és a gazdaság különböző piaci szereplőit jellemzi: egyaránt érzik a lehetőséget és a kockázatokat is a technológiában.
Mindezek ellenére egyértelműen megállapítható, hogy a mérleg nyelve eldőlt, a technológia megérkezett és már nincs megállás. Fontos kérdés, hogy milyen ügyesen és fürgén lehet a szabályozást a többség érdekeihez igazítani. A világnak ezen területén még igazi vadnyugati állapotok uralkodnak, de a szép az egészben, hogy most születik egy új világ, mely ezernyi lehetőséget tartogat és villámgyorsan alakul. Percről-percre látunk kinőni megoldásokat és kész infrastruktúrákat, melyek egészen mást, vagy pontosan azt, de egészen máshogyan hozzák el számunkra, mint ahogyan azt megszoktuk.
A fejlődés egy bizonyos pont után már csak a változással együtt képzelhető el és minden változás valamelyest átírja a szereplőket, átalakítja a piacot. A többséget ma még távol tartja a sok megválaszolatlan kérdés, a nehezen értelmezhető magyarázatok, a komplikált felhasználási rendszerek. Ez jó, mert azt jelenti, hogy még nem késett le senki, ezt a világot most és mi írhatjuk, legyen szó rólad, a vállalatról ahol dolgozol, vagy akár az országunkról. Itt a lehetőség, hogy újra kihasználjuk azt a sajátos agytekervényt, amivel minket magyarokat megáldottak. Látjuk, hogy szinte minden jelentős blockchain fejlesztés mellett találunk legalább egy magyar nevet. Látjuk azt is, hogy nemzetgazdasági szinten milyen jelentős lehetőségek állnak előttünk.
Hosszú idő után újra eljött az alkalom, hogy Európán belül meghatározó hatalom legyünk, ami alapvetően változtathatja meg a befolyásunkat és piaci szerepünket: legyünk Blockchain hatalom! Első lépésként nem kell mást tennünk, mint megismerkednünk a technológiával és míg a többiek értetlenül állnak az újdonságok előtt, mi már rajta üljünk azon a bizonyos vonaton és mérföldekkel előrébb járjunk. A Blockchaineum csapat részéről megígérhetem, hogy mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítsunk a tanulásra, ismerkedésre a Blockchainnel.
Ismerje meg az új technológiát a Gazdasági Blockchain Szakértő képzés keretében!

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image