Merre tovább üzleti tanácsadás?

A digitális átalakítás az üzleti tanácsadás üzleti modelljét is megváltoztatja. Nagyvállalatok és bankok szeretik magukat tankereknek elképzelni, akik kétségbeesetten keresik a gyors motorcsónakokat, hogy növeljék a cégen belül az innováció és a változás sebességét. Ezekkel a feladatokkal menedzsment tanácsadókat bíznak meg, azonban a digitális átalakulás megkérdőjelezi a tanácsadók munkamódszereit és az üzleti modelljeit.

 

A digitalizálás arra kényszeríti az iparágakat, hogy megváltozzanak. A fenntarthatóság érdekében a vállalatoknak gondolniuk kell az üzleti modellek korszerűsítésére, az informatikai infrastruktúra rugalmasabbá tételére és virtuális munkahelyek kialakítására. Azok a vállalatok, amelyek nem reagálnak megfelelően vagy elég gyorsan a digitalizációra, kockáztatják jövőbeni életképességüket.

A klasszikus tanácsadás gyakran felmenti az ügyfelet a felelősség alól. Amint a tanácsadók ott vannak, gyorsan felelősséget vállalnak és ez a viselkedés sokszor hátrányosan befolyásolja a sikereket. De különösen a digitális átalakulás tekintetében ez az eljárás nem ésszerű. A tanácsadás akkor lehet sikeres, ha ismeri a cég kiindulási helyzetét és problémáit, élvezi a vezetőség bizalmát, és képes megtalálni a testre szabott megoldásokat, amelyek a céget segítik a piaci verseny legyőzésében – nemcsak egyen koncepciókat kínál!

A digitalizálás és a munkaerőpiacra gyakorolt következmények elkerülhetetlenül befolyásolják a konzultációk folyamatát. A digitális tehetség a szabadságot és a rugalmasságot keresi a merev 60 órás hetek helyett. A tanácsadói hálózatok és az IT-alapú eszközök használata a virtuális együttműködést teszik lehetővé – határok nélkül.

A tanácsadó iparágban is érvényes a növekvő ügyfélközpontúság. Az ügyfelek egyre kritikusabbak és függetlenebbek, igénylik az átláthatóságot és a megbízható együttműködést. Éppen ezért az őszinteség és a közvetlenség elengedhetetlen. Önnek sem szabad kizárólag külső tanácsadókra támaszkodnia az változásmenedzsment területén, szakértői segítségre, új ötletekre van szükség, de csak impulzusok formájában. Nincs szükség a rutinmunkára és a tanácsadók állandó jelenlétére, de szelektív támogatásra igen. Csak azok, akik már most bátran átalakítják üzleti tevékenységüket, valóban kihasználhatják a digitális átalakulás lehetőségeit.

Az iparágban bekövetkezett változás azért örvendetes, mert a digitalizálás a tanácsadói szférát is kreatívabbá, színesebbé és változatosabbá teszi.

Új ötletekért, impulzusokért keresse a partner tanácsadónkant!

dr. Lakatos Veronika, +361 224 0703, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image