A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Fulltext alt text

Előzze meg a banális hibákat

MNB-hez küldendő riport automata kitöltését programozta le Pollák Zoltán nagyjából annyi idő alatt, mint ameddig korábban a riport alkalmanként elkészült! A későbbiekben a riportot a banki alkalmazott néhány perc alatt le tudta generálni, ráadásul hiba nélkül. Mi volt ez a csodafegyver? Kiderül e heti blogbejegyzésünkből. 

A pénzügyi szektorban szinte mindenki használja az Excelt munkája során. Felhasználóbarát kialakítása és egyszerű(nek tűnő) kezelhetősége sokaknak téves biztonságérzetet ad, pedig számtalan esetben hajmeresztő hibák egész sorát lehet véteni, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

2016-ban például egy tanulmány sokkolta a tudós közvéleményt, amely azt állította, hogy a genetikával kapcsolatos kutatások ötöde tartalmaz torzításokat Excel által vétett hibák következményeképpen. Erre kiváló példa a „Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1” nevű, a kutatók által MARCH1-ként rövidített gén, amelyet az Excel automatikusan dátumként értelmezett, ami tévedésekhez vezetett. Szerintem nem kell ecsetelni, hogy egy-egy ilyen banális hibának az orvostudományra (és ránk) nézve milyen következményei lehetnek.

Még nagyobb port kavart a tavalyi évben, amikor több mint 15 ezer brit koronavírus-fertőzött tájékoztatása és regisztrációja maradt el csupán azért, mert egy gyanútlan felhasználó nem vette figyelembe, hogy egy Excel munkalap sorainak száma véges!

Ezen hibák jelentős része kiküszöbölhető lett volna, ha az Excel használója pontosan tudja, hogyan is működik a program és esetleg értett volna legalább alap szinten a programozáshoz.

A mindennapi munkám során én is számtalanszor látom annak előnyét, ha valaki nem csak „átlagos” felhasználója az Excelnek, hanem képes bizonyos dolgokat automatizálni magának, amivel jelentős mértékben kiszűrhetőek a hibák és lerövidíthető egy-egy munkafolyamat.

Ilyen konkrét eset volt, amikor egy hazai nagybank kereste meg a Bankárképzőt azzal, hogy segítsen automatizálni egy MNB-nek rendszeresen elküldendő riportját. A kimutatás automata kitöltését végül én programoztam le Excelben, nagyjából annyi idő alatt, ameddig korábban az a riport (alkalmanként) elkészült. Ezt követően a riport – amit korábban napokig tartó (rendkívül unalmas és monoton) munkával állított össze egy banki munkatárs – alig 1 perc alatt elkészült, ráadásul az addig gyakran visszaköszönő hibák teljesen eltűntek. A kimutatást korábban elkészítő kockázatkezelő munkatárs pedig ezt látva elkezdett szabadidejében Excel programozást tanulni, ami hozzásegítette a munkájában is egy jelentős – és régóta áhított – előrelépéshez.

Minden Excel felhasználót arra bíztatok, hogy tanulja meg a programozási alapokat, garantáltan nem fogja megbánni. Ennek apropóján készítettük el Gaál-Schall Barbara kolléganőmmel közösen a Hatékony riportkészítés – Excel programozási alapok 100%-ban online kurzust. A programozás – Bill Gates szavaival élve – „segít olyan gondolkodásmódot kialakítani, amely az élet valamennyi területén hasznos”. Az erre fordított idő sokszorosan megtérül majd, az ősz hajszálakról nem is beszélve, ami így megspórolható.

Tart attól, hogy túl nehéz Önnek a programozás? Nincs oka aggódni, hiszen a kurzus során lépésről lépésre haladunk, és előzetes programozási ismeretek nélkül is bátran nekivághat.

Regisztráljon most és kezdje el akár azonnal a képzést!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image