Tehetünk-e a környezetvédelemért befektetési döntéseinkkel?

Megtakarításainkkal a környezetvédelemért

Nem túlzás azt állítani, hogy a klímaváltozást illetően nap mint nap jelennek meg egyre nyugtalanítóbb hírek a világsajtóban.

Az éghajlatváltozás a közbeszéd részévé vált, aminek pozitív hozadékai itt-ott már látszódnak. A közösségi médiában megjelenő kezdeményezések a háztartások környezettudatosságát formálja, ugyanis egyre többen igyekeznek szelektíven gyűjteni a szemetet, tudatosan vásárolnak műanyag és nejlon fóliáktól mentes élelmiszert, sőt aki megteheti korszerűsíti háztartása energiafelhasználását. Az imént felsorolt elemek jobbára a háztartások fogyasztási szokásaival vannak összefüggésben. A makroökonómiában és pénzügyekben jártas olvasó azonban tudja, hogy a háztartások nem csak a fogyasztásukról és megtakarításukról döntenek, hanem arról is, hogy megtakarításaikat milyen vagyonelemekbe fektetik. Felmerül a kérdés, hogy mégis köze van a háztartások megtakarításának a klímaváltozáshoz? A válasz pofon egyszerű, hiszen manapság már egy átlagos hétköznapi ember számára is lehetőség nyílik társadalmilag felelős, fenntartható alapokba fektetni pénzüket.

A legnagyobb publicitásnak és népszerűségnek az ESG típusú befektetések örvendenek. AZ ESG mozaikszó az angol Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalat vezetés/irányítás) szavakból ered, ami meghatározza ezen befektetések szempontrendszerét. Ez nem azt jelenti, hogy a tradicionális hozam-kockázati keretrendszer lecserélődik, hanem azt, hogy a befektetők szisztematikusan beépítenek ESG faktorokat a befektetői döntéshozásba. A cél, hogy a rövidtávú profitmaximalizáló gondolkodásmódot leváltsa ez az újfajta hosszabbtávú és etikus profitmaximalizálás. Ha a világ politikai vezetői nem képesek megfelelően gyors és hatékony lépéseket tenni, attól függetlenül a háztartások számos módon képesek lennének befolyásolni a piacot nem csak fogyasztásukkal, de befektetési döntéseikkel is szisztematikusan átrendezhetik a piacot.

A Bankárképző Társadalmilag felelős befektetések és szabályozások tanfolyama bemutatja a résztvevőknek az ESG témakör fontosságát a befektetések folyamatában. A program számos ESG-vel kapcsolatos témakört foglal magában, amelyek elsősorban a befektetések elemzésével foglalkozó munkatársaknak hasznos. A témával kapcsolatban keresse szakértő munkatársainkat!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image