Pénzügyi elemzés zsugorodása a MiFID II bevezetése óta

A MiFID II szabályozási keretrendszer célja az átláthatóság növelése és a végső befektető költségeinek csökkentése volt. A pénzügyi elemzés és kutatás tekintetében ésszerű volt lecsökkenteni a felesleges, párhuzamos tevékenységeket, valamint hasznos volt a „rejtett” kutatási kiadások feltárása, amit gyakran a végső befektetők finanszíroztak. Azonban a MiFID II bevezetése óta az elemzések és az elemzésekre fordított kiadások jelentősen csökkentek.

Ezzel párhuzamosan csökkent az elemzők száma is. Ez aligha meglepő, tekintettel a kutatási kiadások csökkenésére, de úgy tűnik, hogy a csökkenés az elemzések minőségét is jelentősen rontotta.

Az Európai Befektetés-elemzők Szövetsége (EFFAS, azaz European Federation of Financial Analyst Societies) levélben fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökeihez, amelyben a MiFID II szabályozás a pénzügyi elemzésre tett hatásával foglalkozik. A levélben a szervezet kiemeli, hogy a szabályozás bonyolult és nem elég pontos; és hogy annak bevezetése sok szempontból hozzájárult a részvényekre vonatkozó pénzügyi jelentések drasztikus csökkentéséhez (különös tekintettel a kis- és közepes méretű cégekre vonatkozóan), ezzel súlyos ismeretek hiányát okozva a befektetési ágazatban.

Ahelyett, hogy működőképesebb, likvid európai tőkepiacot hoznának létre azért, hogy versenyezzen az amerikai tőkepiaccal és megszüntesse a jelenleg meglévő szakadékot, a MIFID II a közép- és a kisvállalkozások piacának vonzerejét drámaian csökkentette.

Ismerje meg, milyen változásokat hozott még a MiFID II a magyar tőkepiacon első kézből! A MIFID II SZAKMAI KÉPESSÉGEK ÉS KOMPETENCIÁK ANGOL NYELVEN kurzusunkon az ismeretátadáson túl számos gyakorlati példán és sok szakmai magyarázat segítségével ismerheti meg a piac működését az MNB, BÉT és KELER KSZF vezető szakértőitől. A szakma elismert képviselőitől lehet kérdezni, tanulni, ez egy egyedülálló lehetőség! Találkozzunk a képzésen!

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image