IFRS 9 ECL modellezés és validálás

Az IFRS 9 (International Financial Reporting Standards 9) követelményeket határoz meg a pénzügyi eszközök besorolására, értékelésére és leírására, valamint azok értékvesztésének elszámolására vonatkozóan. A csoportos értékvesztés meghatározásához ezen felül bevezeti a kockázatérzékeny ECL (Expected Credit Loss) kalkulációs logikát is.

A Bankárképző birtokában van mindannak, ami a projekt sikerességéhez szükséges!
Bízza a fejlesztést szakértőkre és hagyja ki a felesleges köröket!

Ha fejlesztené pénzügyi eszközeinek IFRS szerinti elszámolását vagy jelenlegi értékvesztés-képzési rendszerét, kérjen ajánlatot a Bankárképzőtől! Az alábbi kiemelt területek bármelyikén valamint az IFRS9 által lefedett teljes szabályozásrendszerben segíteni tudunk ügyfeleink számára!

1

Prediktív ügyletminősítési rendszerek kialakítása vagy fejlesztése

Az iparágban sikerrel alkalmazott viselkedési scoring rendszerek alapján a Bank portfólióján kialakítunk egy jól működő viselkedési scoring modellt, amely képes a Bank teljes portfólióját havi szinten minősíteni, klasszifikálva a jó és a rossz portfóliószegmenst. Ezt integráljuk az IFRS9 kalkulációba, biztosítva az ECL kalkuláció prediktív jellegét. Mindezt még a kockázatkezelési szabályzati rendszerbe is be kell illeszteni? Nem probléma! A belső eljárásokba történő illesztésben is segítünk!
2

IFRS 9 PD számítás kialakítása vagy fejlesztése

Az IFRS9 szabályozás a makrohelyzetnek megfelelő PIT (Point-in-time) prediktív modellt definícióját adja meg a szabályozási keretében. Emellett megköveteli a PD lejáratig tartó modelljének kialakítását is. Ennek megfelelően az IFRS9 PD modellek kialakítása során meghatározzuk a következő 12 hónapot, illetve a lezárásig hátralevő időszakot felölelő lifetime PD modellt, amelyhez a banknak megfelelő mélységű makromodellt ill. makroelőrejelzést is társítjuk. Néhány lehetséges megoldás a Bankárképzőtől: - túlélési analízis (survival analysis) lifetime PD meghatározásához - makromodell paraméterezés - makroszcenáriók kialakítása, súlyozása
3

Validáció

Már minden készen van, de szükséges egy külső féllel felülvizsgáltatni az implementált modellek teljesítményét? A Bankárképző vállalja a modellek egyedi vagy éves felülvizsgálatát, és javaslattételt tesz a paraméterek esetleges korrekciójára. A validáció során a Bankárképző egy felülvizsgálati dokumentumot készít, amely bemutatja a szükségesnek talált módosítások okát és mértékét, az elmúlt egy évben bekövetkezett, a Bank portfólióját érintő default eseményeket figyelembe véve.
4

Implementáció

Az elkészült modellt a Bank komplexitásának megfelelő módon adjuk át, az Exceltől a rendszerbeli paraméterezésig vagy SQL kód formájában történő megvalósításig. Támogatjuk a bank belső rendszereibe történő integrálását és fejlesztői tesztelését. A belső rendszerekkel való összekapcsolás során is számíthat ránk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Amennyiben valamely terület felkeltette érdeklődését, vegye fel kapcsolatot tanácsadási üzletágunk vezetőjével!

Öcsi Béla
Öcsi BélaVezérigazgatóbocsi@bankarkepzo.hu

Tekintse meg kínálatunkat!

Az alábbi kínálatot nyújtjuk a hitelintézeteknek, pénzügyi intézményeknek és a befektetési vállalkozás számára:

 

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image