Vagyon, Alap, Portfólió - VAP

Program

A Vagyon, Alap, Portfólió (VAP) a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és Bankárképző közös programja. A program célja befektetési szakemberek gyakorlati továbbképzése.

A program során részletes információkkal gazdagodhat a hazai és külföldi intézményi környezetről és a befektetéskezelési piacról, azok működési sajátosságairól, a magyar szabályozói környezetről és a kapcsolódó etikai normákról. Megismerheti a piac mozgásait meghatározó gazdasági összefüggéseket, a portfólióelmélet alapjait, és a legfontosabb termékek (kötvények, részvények, származtatott termékek) piacait, sajátosságait.

 • A pénzügyi szakmában elismert képesítés fél év alatt
 • Értékpapírokról és befektetéskezelésről gyakorló szakemberektől
 • Munka mellett is végezhető
 • A tantermi képzés mellett online változatban is elérhető


Változatlan ár, kibővített tematika!

Új modullal egészült ki a program! Az Alternatív befektetések keretében ismereteket szerezhet a manapság népszerű kriptovaluta vagy műkincs befektetésekről.

VAP képzésünk megkapta a TRIPLE E minősítést! További részletek

Kinek ajánljuk?

A Vagyon, Alap, Portfólió befektetéskezelői programot ajánljuk vagyonkezelők, alapkezelők, befektetési társaságok, nyugdíjpénztárak, biztosítók és bankok befektetéskezeléssel foglalkozó munkatársainak, akik megfelelő elméleti háttérrel és a napi gyakorlat során alkalmazható tudással szeretnének rendelkezni szakmájukban.

Kiemelten ajánljuk azoknak, akik munkájuk során kapcsolatba kerülnek befektetési termékekkel, és szeretnék érteni a pénz- és tőkepiacok működését, illetve szeretnének közelebbről megismerkedni a pénz- és tőkepiaci termékekkel.

A pénzügyi területen folytatott korábbi tanulmányok hasznosnak bizonyulhatnak a program során, de a programra jelentkezni lehet szakmai előképzettség nélkül, középfokú végzettséggel is.

Tematika

A VAP féléves távoktatási program, melyet évente kétszer, februárban és szeptemberben indítunk.

Ön elfoglaltságának megfelelően két képzési forma közül választhat:

 • Tantermi képzés: A tantermi képzés szeptembertől decemberig, illetve februártól áprilisig tart. A szakmai előadások keddi napokon 17.00 – 20.00 óráig kerülnek megrendezésre, 9 alkalommal, Budapesten.
 • Online képzés: Ha nincs elegendő ideje részt venni a tantermi képzésen, akkor válassza az ONLINE VAP kurzust! 

TEMATIKA:

 • 1. modul: Intézményi környezet
 • 2. modul: Piaci alapösszefüggések, portfólióelmélet
 • 3. modul: Szabályozási kérdések
 • 4. modul: Kötvénypiacok, kötvényszámtani alapok, kötvények a befektetés kezelésben
 • 5. modul: Részvénypiacok, részvények a befektetés-kezelésben
 • 6. modul: Származtatott termékek alkalmazása a vagyonkezelésben
 • 7. modul: Befektetési döntések előkészítése és végrehajtása
 • 8. modul: Teljesítménymérés  és - értékelés
 • 9. modul: Alternatív befektetések
 • 10. modul: Vizsgafelkészítő

VIZSGA:

 • 2019. május

Online VAP

A két évtizede futó Vagyon, Alap, Portfólió (VAP)  online is elvégezhető! Szerezze meg most az otthonában az Ön időbeosztásának megfelelően a BAMOSZ és a Bankárképző közös VAP tanúsítványát!

A program menete

 • Jelentkezési határidőt követően a regisztrált résztvevők hozzáférést (felhasználónév és jelszó) kapnak a Bankárképző e-learning rendszeréhez.
 • Az e-learning rendszerben a felhasználó modulonként speciális videó-tananyagot talál, amelyet saját időbeosztásának megfelelő ütemezésben dolgoz fel.
 • A tananyag korlátlan számban visszanézhető, a modulok feldolgozási sorrendje nem kötött.
 • Az e-learning rendszert a világ bármely pontjáról, bármilyen eszközön (számítógép, tablet, okostelefon), az interneten keresztül bármikor (0-24), korlátlanul elérheti!
 • A program végén írásbeli vizsgán személyesen kell megjelenni.

Amennyiben az online képzésre jelentkezik, kérjük a regisztráció során ezt megfelelő módon jelezze!  A jelentkezési határidőt követően a képzési forma módosítására nincs lehetőség!Vizsga

Vizsga

A résztvevőknek a program végén írásbeli vizsgát kell tenniük.  A vizsgákat májusban és decemberben tartjuk, Budapesten, hétköznap.
A vizsgasor tartalmazza a modulok ismeretanyagát, felelet-választós tesztkérdések, esszé-kérdések és alapvető számítási feladatok formájában. Sikertelen vizsga pótvizsgadíj befizetése mellett megismételhető.

Bankárképző tanúsítvány

A hallgatók a BAMOSZ és a Bankárképző Vagyon, Alap, Portfólió tanúsítványát szerzik meg.

Továbbtanulás - CEFA (EFFAS) Program

Amennyiben sikeres VAP vizsgával rendelkezik, már teljesítette az CEFA (EFFAS) - Befektetés-elemzői Program első vizsgáját. A  CEFA (EFFAS) Befektetés-elemzői képzés díjából a VAP tanúsítvánnyal rendelkezők tandíjkedvezményt kapnak!

Kapcsolat


Ár

TANDÍJ

 • Tantermi képzési forma esetén: 250 000 Ft + ÁFA
 • ONLINE képzési forma esetén: 250 000 Ft + ÁFA

A tandíj magában foglalja...

 • a VAP program tananyagát,
 • online képzési forma esetén az online oktatási rendszerben a képzési anyaghoz való korlátlan hozzáférést a képzés időtartama alatt,
 • tantermi képzési forma esetén a meghirdetett szakmai előadásokon való részvétel lehetőségét,
 • a vizsgakonzultáción való részvétel lehetőségét,
 • valamint egy alkalommal a vizsgát.

A pótvizsga díja: 30 000 Ft + ÁFA 

Oktatók

 • o moriczd

  Móricz Dániel

  HOLD Alapkezelő Zrt., befektetési vezető (CIO) Tovább...

  1999-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy fő- és vállalatértékelés mellékszakirányán. 2000-ben kezdett el dolgozni a HOLD (akkori nevén Concorde) Alapkezelőnél, kezdetben elemzőként, majd 2002 óta kötvényportfólió-kezelőként. 2006 óta az Alapkezelő partnere, és azóta befektetési vezetőként irányítja Magyarország egyik legnagyobb portfóliókezelői csapatát. Kötvényportfóliók mellett néhány abszolút hozamú alapot is kezel. 2015-ben elnyerte a Privátbankár.hu Klasszis szavazásán „Az év portfóliómenedzsere 2015” díjat. 

  2011 óta pedig a HOLD Alapkezelő igazgatósági tagja. 2007-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Gazdálkodástani programjában Ph.D. fokozatot szerzett. 1999-től, a Ph.D. program megkezdésétől rendszeresen tanít, elsősorban a befektetésekhez, vállalati pénzügyekhez, értékpapírpiacokhoz kapcsolódó témákban.

  A Bankárképzőben a VAP és a CEFA (EFFAS) programok keretén belül igyekszik átadni kötvénypiaci elméleti, valamint a portfóliókezelés során szerzett gyakorlati ismereteit.

 • pallosnoemi

  Pallos Noémi, CFA

  2013-ban végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Msc szakán, a Heller Farkas Szakkollégium tagja volt. Szakmai pályafutását a Concorde Vállalati Pénzügyek Kft-nél, majd a Roland Berger Strategy Consultants Kft-nél kezdte. Tovább...

  A Diófa Alapkezelőhöz 2012-ben csatlakozott (üzletfejlesztési terület munkatársa, később vezetője), 2015-től az Alapkezelő vezérigazgató-helyettese. 2017-től CFA charterholder.

  A Bankárképző képzésein vagyonkezelést érintő témákban adok elő. Fontosnak tartom, hogy ezeken a képzéseken lehetőség nyílik egészében is átlátni a vagyonkezelés, befektetéskezelés folyamatát, hiszen a való élet erről szól. Itt végre össze tudnak állni a mozaikdarabok.

 • szab od

  Dr. Szabó Dániel

  A Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda egyik partnere, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központ és számos elismert hazai egyetem oktatója. Tovább...

  21 éve dolgozom a Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Irodában, jelenleg az iroda egyik partnere vagyok. Elsősorban a pénz- és tőkepiaci közvetítőrendszer szereplőivel és szolgáltatásaival, engedélyezési ügyekkel, polgári és gazdasági jogi, értékpapírjogi tanácsadással, valamint peres ügyekkel is foglalkozom. Ügyvédi munkám mellett választottbíróként is tevékenykedem, szerepelek a Kereskedelmi Választottbíróság választottbíró-ajánlási listáján, valamint jogi szakvizsga vizsgáztatóként is dolgozom.

  Az egyetem befejezése óta oktatok a Bankárképzőben (VAP, CEFA/EFFAS, EPT és más képzéseken), a Corvinus Egyetem Pénzügyi Mester képzésén, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az ELTE továbbképző intézeteinek szakjogász képzésein, valamint a Bibó István Jogász Szakkollégiumban.

 • o misiks 2

  Misik Sándor

  MOL Nyrt, Pénzügyi Kockázatkezelési Menedzser Tovább...

  Misik Sándor 2005-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy szakirányán. 2004 és 2010 között a Hamilton Zrt.-nél sales brókerként dolgozott, 2010-től pedig a Solar Capital Markets Zrt.-nél volt portfóliókezelő.

  Ugyanebben az évben megszerezte a nemzetközi befektetés-elemzői (CIIA) diplomát. 2013-tól a Budapesti Corvinus Egyetemen több tantárgy keretén belül is óraadó, 2016-tól a Mol pénzügyi kockázatkezelési részlegének szakértője.

 • pollakz

  Pollák Zoltán

  MBT, VAP, valamint posztgraduális Bankmenedzsment (BADI) programunk oktatója, Európai pénzügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzésünk szakfelelőse.Tovább...

  A Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy mesterszakán végeztem kitüntetéses oklevéllel, jelenleg a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéken folytatom PhD tanulmányaimat. Az oktatás szeretete egyetemi éveim alatt alakult ki bennem, harmadévesen már önálló szemináriumi csoportot tanítottam Statisztika II tárgyból az Egyetemen. A tudás átadása, a tehetséges hallgatók segítése és a minőségi oktatás felé az elköteleződésem azóta is megmaradt, az elmúlt években több befektetési, illetve bankszakmai, kockázatkezelési kurzuson oktattam mind a Corvinus Egyetemen, mind a Bankárképzőben. Jó érzéssel tölt el, hogy egykori hallgatóim mosolyogva köszönnek az utcán és bizalommal fordulnak hozzám szakmai kérdéseikkel.

  Rendkívül fontosnak tartom a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését a felnőttképzés keretein kívül is, ezért első indulása óta minden évben tartok befektetési szimulációs játékot a Corvinus Egyetem által megrendezett Wall Street 101 Pénzügyes Nyári Táborában középiskolásoknak.

Hallgatói vélemények

vap vel 20181211 v2

Három hallgatónk, Czirják Gábor (Erste Befektetési Zrt., Product Manager), Adamkó Péter (Kampa Haus Kft., Gyártmánytervező mérnök) és Póké Anna (CIB Bank) meséltek nekünk a Vagyon, Alap, Portfólió tanfolyamon töltött félév tapasztalatairól és pozitívumairól.


Miért esett a választásod a VAP programunkra? Tantermi vagy online formában végezted el a képzést?

Gábor - Alapvetően a munkahelyemen ajánlották, de a tematika alapján látszódott, hogy ez a képzés teljesen jó átfogó képet ad a befektetések világáról, beleértve a termékeket, piaci szereplőket, és a jogi környezetet. Tantermi formában végeztem. (Akkor még nem volt online lehetőség).

Péter - Biztosítási területen dolgozom, a termék struktúra miatt áttételesen ugyan, de foglalkozni kell a befektetési alapokkal. Ezen túl érdekelt a programban rejlő lehetőség. A foglalkozást a földrajzi adottság adta távolság miatt online kurzuson végeztem.

Anna - Online képzést választottam, mivel vidéki vagyok előnyösebb volt, nem kellett időt töltenem az utazással.

Milyennek találtad az oktatást, oktatókat, környezetet/ közeget?

Gábor - Jó hangulatúak voltak az órák, segítőkészek és a maguk területén valóban szakértők voltak az előadók. Bár az első két modul után (ami akkor az intézményi környezet és a szabályozói kérdések voltak) a harmadik alkalommal többen egymásra néztünk, amikor az oktató száját a „…majd parciálisan integráljuk” mondat hagyta el. Bíztam benne, hogy jó ideig nem kell ezzel a szófordulattal újra találkoznom… (De természetesen ez csak a magyarázat volt, még mielőtt bárki megijedne, nem kellett integrálni a vizsgán.) A környezet igényes és tiszta volt, az ott elfogyasztott finom pogácsákat pedig azóta is többen felemlegetik a kollégák közül.

Péter - Érthető volt, ritkán behallatszott az utcazaj, órai alapzörej, ami rontja az előadás minőségét, de valóban csak pár percig tart.

Volt „kedvenc” modulod? Ha igen, melyik?

Gábor - Talán a szabályozói környezet, mert ez a terület egyébként is érdekelt, illetve az előadó is sok gyakorlati példát mondott az egyes esetekre, ráadásul humorral fűszerezve. Ezen felül a vizsgafelkészítőt nem érdemes még kihagyni, hiszen az egy jó és gyakorlatias összefoglalója a tanultaknak és sokat segít a vizsga teljesítésében.

Péter - A jogi rész szerintem nagyon profin összeszedett és nagyon jó színvonalon volt előadva.

Anna - Befektetések, biztosítások. Ezek a témakörök közel állnak hozzám. Érdekes, jól illusztrált volt az előadás.

Milyen előnyöket / pluszt adott neked a későbbiekben? Biztosabb tudás, szakmában való elismerés esetleg pozícióban való előrelépés, egyéb?

Gábor - Örömmel látom, hogy azóta is szembeköszön velem a VAP az álláshirdetések „Előnyt jelent:” részében, ami egy jó visszaigazolása annak, hogy a szakmában ismert és elismert ez a képzés, amit érdemes elvégezni. Ez alapján vélhetően nőtt az értékem a munkaerőpiacon, ezzel együtt az esélyeim a karriercélok elérésére.

Péter - Szélesebb körben látom most már a befektetések világának hátterét és így a szakmámon belül is sokkal nagyobb magabiztosságod ad. Amiben segíteni tud az egy új lehetőség megteremtése a vállalkozásom részére, ami plusz jövedelmet is tud termelni.

Anna - Nem volt feltétele a képzés a munkám végzéséhez. Én éreztem úgy, hogy ezekre az ismeretekre szükségem van, amit sajnos a munkahelyemen képzés formájában nem kapok meg. Örülök, hogy a Bankárképzőre találtam!

A munkád során tudod alkalmazni a VAP képzésen kapott ismereteket?

Gábor - Igen, elsősorban a jogi ismereteket, hiszen a folyamatosan változó szabályozói környezet lekövetése, átültetése a gyakorlatba, a feladataim közé tartozik, így ehhez az alapokat jól biztosította ez a képzés.

Péter - Természetesen igen. Ugyan nem minden részét, de a többségét igen.

Anna - Napi szinten!

Kik számára és miért ajánlanád a VAP-ot?

Gábor - Bárki számára, aki befektetési szolgáltatónál az üzleti területen szeretne elhelyezkedni, elsősorban azért mert jó átfogó képet ad a szakmáról. Egy alapot, amire lehet építeni, később lehet tovább specializálódni akár egy következő, magasabb szintű Bankárképzős képzésen. Továbbá a szakma véráramába is be lehet kerülni, hiszen nem csak több héten keresztül járunk együtt szakmabeliekkel a képzésre, de a későbbi alumni találkozókon még több emberrel tudunk megismerkedni.

Péter - Magyarországon elég nagy problémának tartom, hogy - főleg biztosítási szakmában az UL termékeknél - mindenféle ismeretanyag nélkül bárkiből lehet pénzügyi területen dolgozó ember. Ezzel sajnos sok esetben kárt okozva az ügyfeleknek és szakmának is. Ebből kiindulva ezen a területen dolgozó/munkálkodó embereknek tudnám ajánlani, mert ugyan lehet saját magukat fejleszteni, de sokkal jobb ezt irányított formában megkapni, úgy, hogy a friss és valós információk és tudásanyag jelenik meg.

Anna - Befektetési tanácsadóknak, bankároknak, biztosítósoknak, személyi bankároknak.

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2019. február 19.
Jelentkezési határidő 2019. március 31. 23:55
Ár 250 000 Ft + ÁFA
Helyszín Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. - 1011 Budapest, Szalag u. 19.
250 000 Ft + ÁFA