Vagyon, Alap, Portfólió - VAP ONLINE

Program


2019. februári képzésünkre már jelentkezhet!


A Vagyon, Alap, Portfólió (VAP) a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és Bankárképző közös programja. A program célja befektetési szakemberek gyakorlati továbbképzése.

A program során részletes információkkal gazdagodhat a hazai és külföldi intézményi környezetről és a befektetéskezelési piacról, azok működési sajátosságairól, a magyar szabályozói környezetről és a kapcsolódó etikai normákról. Megismerheti a piac mozgásait meghatározó gazdasági összefüggéseket, a portfólióelmélet alapjait, és a legfontosabb termékek (kötvények, részvények, származtatott termékek) piacait, sajátosságait.

 • A pénzügyi szakmában elismert képesítés fél év alatt
 • Értékpapírokról és befektetéskezelésről gyakorló szakemberektől
 • Munka mellett is végezhető
 • 2016 ősztől a tantermi képzés mellett online változatban is elérhető


Változatlan ár, kibővített tematika!

2018 őszétől új modullal egészül ki a program, az Alternatív befektetések keretében ismereteket szerezhet a manapság népszerű kriptovaluta vagy műkincs befektetésekről.

VAP képzésünk megkapta a TRIPLE E minősítést! További részletek

Kinek ajánljuk?

A Vagyon, Alap, Portfólió befektetéskezelői programot ajánljuk vagyonkezelők, alapkezelők, befektetési társaságok, nyugdíjpénztárak, biztosítók és bankok befektetéskezeléssel foglalkozó munkatársainak, akik megfelelő elméleti háttérrel és a napi gyakorlat során alkalmazható tudással szeretnének rendelkezni szakmájukban.
Kiemelten ajánljuk azoknak, akik munkájuk során kapcsolatba kerülnek befektetési termékekkel, és szeretnék érteni a pénz- és tőkepiacok működését, illetve szeretnének közelebbről megismerkedni a pénz- és tőkepiaci termékekkel.


A pénzügyi területen folytatott korábbi tanulmányok hasznosnak bizonyulhatnak a program során, de a programra jelentkezni lehet szakmai előképzettség nélkül, középfokú végzettséggel is.

Tematika

A VAP féléves távoktatási program, melyet évente kétszer, februárban és szeptemberben indítunk.

Ön elfoglaltságának megfelelően két képzési forma közül választhat:

 • Tantermi képzés: A tantermi képzés szeptembertől decemberig, illetve februártól áprilisig tart. A szakmai előadások keddi napokon 17.00 – 20.00 óráig kerülnek megrendezésre, 9 alkalommal, Budapesten.
 • Online képzés: Ha nincs elegendő ideje részt venni a tantermi képzésen, akkor válassza az ONLINE VAP kurzust! 

TEMATIKA:

 • 1. modul: Intézményi környezet
 • 2. modul: Piaci alapösszefüggések, portfólióelmélet
 • 3. modul: Szabályozási kérdések
 • 4. modul: Kötvénypiacok, kötvényszámtani alapok, kötvények a befektetés kezelésben
 • 5. modul: Részvénypiacok, részvények a befektetés-kezelésben
 • 6. modul: Származtatott termékek alkalmazása a vagyonkezelésben
 • 7. modul: Befektetési döntések előkészítése és végrehajtása
 • 8. modul: Teljesítménymérés  és - értékelés
 • 9. modul: Alternatív befektetések
 • 10. modul: Vizsgafelkészítő

VIZSGA:

 • 2018. május 

  

Online VAP

A két évtizede futó Vagyon, Alap, Portfólió (VAP)  online is elvégezhető! Szerezze meg most az otthonában az Ön időbeosztásának megfelelően a BAMOSZ és a Bankárképző közös VAP tanúsítványát!

A program menete

 • Jelentkezési határidőt követően a regisztrált résztvevők hozzáférést (felhasználónév és jelszó) kapnak a Bankárképző e-learning rendszeréhez.
 • Az e-learning rendszerben a felhasználó modulonként speciális videó-tananyagot talál, amelyet saját időbeosztásának megfelelő ütemezésben dolgoz fel.
 • A tananyag korlátlan számban visszanézhető, a modulok feldolgozási sorrendje nem kötött.
 • Az e-learning rendszert a világ bármely pontjáról, bármilyen eszközön (számítógép, tablet, okostelefon), az interneten keresztül bármikor (0-24), korlátlanul elérheti!
 • A program végén írásbeli vizsgán személyesen kell megjelenni.

Amennyiben az online képzésre jelentkezik, kérjük a regisztráció során ezt megfelelő módon jelezze!  A jelentkezési határidőt követően a képzési forma módosítására nincs lehetőség!Vizsga

Vizsga

A résztvevőknek a program végén írásbeli vizsgát kell tenniük.  A vizsgákat májusban és decemberben tartjuk, Budapesten, hétköznap.
A vizsgasor tartalmazza a modulok ismeretanyagát, felelet-választós tesztkérdések, esszé-kérdések és alapvető számítási feladatok formájában. Sikertelen vizsga pótvizsgadíj befizetése mellett megismételhető.

Bankárképző tanúsítvány

A hallgatók a BAMOSZ és a Bankárképző Vagyon, Alap, Portfólió tanúsítványát szerzik meg.

Továbbtanulás - CEFA (EFFAS) Program

Amennyiben sikeres VAP vizsgával rendelkezik, már teljesítette az CEFA (EFFAS) - Befektetés-elemzői Program első vizsgáját. A  CEFA (EFFAS) Befektetés-elemzői képzés díjából a VAP tanúsítvánnyal rendelkezők tandíjkedvezményt kapnak!

Kapcsolat

Ár

TANDÍJ

 • Tantermi képzési forma esetén: 250 000 Ft + ÁFA
 • ONLINE képzési forma esetén: 250 000 Ft + ÁFA

A tandíj magában foglalja...

 • a VAP program tananyagát,
 • online képzési forma esetén az online oktatási rendszerben a képzési anyaghoz való korlátlan hozzáférést a képzés időtartama alatt;
 • tantermi képzési forma esetén a meghirdetett szakmai előadásokon való részvétel lehetőségét,
 • a vizsgakonzultáción való részvétel lehetőségét, valamint
 • egy alkalommal a vizsgát.

A pótvizsga díja: 30 000 Ft + ÁFA 

Oktatók

 • pollakz

  Pollák Zoltán

  MBT, VAP, valamint posztgraduális Bankmenedzsment (BADI) programunk oktatója, Európai pénzügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzésünk szakfelelőse.Tovább...

  A Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy mesterszakán végeztem kitüntetéses oklevéllel, jelenleg a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéken folytatom PhD tanulmányaimat. Az oktatás szeretete egyetemi éveim alatt alakult ki bennem, harmadévesen már önálló szemináriumi csoportot tanítottam Statisztika II tárgyból az Egyetemen. A tudás átadása, a tehetséges hallgatók segítése és a minőségi oktatás felé az elköteleződésem azóta is megmaradt, az elmúlt években több befektetési, illetve bankszakmai, kockázatkezelési kurzuson oktattam mind a Corvinus Egyetemen, mind a Bankárképzőben. Jó érzéssel tölt el, hogy egykori hallgatóim mosolyogva köszönnek az utcán és bizalommal fordulnak hozzám szakmai kérdéseikkel.

  Rendkívül fontosnak tartom a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését a felnőttképzés keretein kívül is, ezért első indulása óta minden évben tartok befektetési szimulációs játékot a Corvinus Egyetem által megrendezett Wall Street 101 Pénzügyes Nyári Táborában középiskolásoknak.

 • szabod

  Dr. Szabó Dániel

  A Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda egyik partnere, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központ és számos elismert hazai egyetem oktatója. Tovább...

  21 éve dolgozom a Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Irodában, jelenleg az iroda egyik partnere vagyok. Elsősorban a pénz- és tőkepiaci közvetítőrendszer szereplőivel és szolgáltatásaival, engedélyezési ügyekkel, polgári és gazdasági jogi, értékpapírjogi tanácsadással, valamint peres ügyekkel is foglalkozom. Ügyvédi munkám mellett választottbíróként is tevékenykedem, szerepelek a Kereskedelmi Választottbíróság választottbíró-ajánlási listáján, valamint jogi szakvizsga vizsgáztatóként is dolgozom.

  Az egyetem befejezése óta oktatok a Bankárképzőben (VAP, CEFA/EFFAS, EPT és más képzéseken), a Corvinus Egyetem Pénzügyi Mester képzésén, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az ELTE továbbképző intézeteinek szakjogász képzésein, valamint a Bibó István Jogász Szakkollégiumban.

Hallgatói vélemények

Három hallgatónk, Czirják Gábor (Erste Befektetési Zrt., Product Manager), Adamkó Péter (Kampa Haus Kft., Gyártmánytervező mérnök) és Póké Anna (CIB Bank) meséltek nekünk a Vagyon, Alap, Portfólió tanfolyamon töltött félév tapasztalatairól és pozitívumairól.

Miért esett a választásod a VAP programunkra? Tantermi vagy online formában végezted el a képzést?

Gábor - Alapvetően a munkahelyemen ajánlották, de a tematika alapján látszódott, hogy ez a képzés teljesen jó átfogó képet ad a befektetések világáról, beleértve a termékeket, piaci szereplőket, és a jogi környezetet. Tantermi formában végeztem. (Akkor még nem volt online lehetőség).

Péter - Biztosítási területen dolgozom, a termék struktúra miatt áttételesen ugyan, de foglalkozni kell a befektetési alapokkal. Ezen túl érdekelt a programban rejlő lehetőség. A foglalkozást a földrajzi adottság adta távolság miatt online kurzuson végeztem.

Anna - Online képzést választottam, mivel vidéki vagyok előnyösebb volt, nem kellett időt töltenem az utazással.

Milyennek találtad az oktatást, oktatókat, környezetet/ közeget?

Gábor - Jó hangulatúak voltak az órák, segítőkészek és a maguk területén valóban szakértők voltak az előadók. Bár az első két modul után (ami akkor az intézményi környezet és a szabályozói kérdések voltak) a harmadik alkalommal többen egymásra néztünk, amikor az oktató száját a „…majd parciálisan integráljuk” mondat hagyta el. Bíztam benne, hogy jó ideig nem kell ezzel a szófordulattal újra találkoznom… (De természetesen ez csak a magyarázat volt, még mielőtt bárki megijedne, nem kellett integrálni a vizsgán.) A környezet igényes és tiszta volt, az ott elfogyasztott finom pogácsákat pedig azóta is többen felemlegetik a kollégák közül.

Péter - Érthető volt, ritkán behallatszott az utcazaj, órai alapzörej, ami rontja az előadás minőségét, de valóban csak pár percig tart.

Volt „kedvenc” modulod? Ha igen, melyik?

Gábor - Talán a szabályozói környezet, mert ez a terület egyébként is érdekelt, illetve az előadó is sok gyakorlati példát mondott az egyes esetekre, ráadásul humorral fűszerezve. Ezen felül a vizsgafelkészítőt nem érdemes még kihagyni, hiszen az egy jó és gyakorlatias összefoglalója a tanultaknak és sokat segít a vizsga teljesítésében.

Péter - A jogi rész szerintem nagyon profin összeszedett és nagyon jó színvonalon volt előadva.

Anna - Befektetések, biztosítások. Ezek a témakörök közel állnak hozzám. Érdekes, jól illusztrált volt az előadás.

Milyen előnyöket / pluszt adott neked a későbbiekben? Biztosabb tudás, szakmában való elismerés esetleg pozícióban való előrelépés, egyéb?

Gábor - Örömmel látom, hogy azóta is szembeköszön velem a VAP az álláshirdetések „Előnyt jelent:” részében, ami egy jó visszaigazolása annak, hogy a szakmában ismert és elismert ez a képzés, amit érdemes elvégezni. Ez alapján vélhetően nőtt az értékem a munkaerőpiacon, ezzel együtt az esélyeim a karriercélok elérésére.

Péter - Szélesebb körben látom most már a befektetések világának hátterét és így a szakmámon belül is sokkal nagyobb magabiztosságod ad. Amiben segíteni tud az egy új lehetőség megteremtése a vállalkozásom részére, ami plusz jövedelmet is tud termelni.

Anna - Nem volt feltétele a képzés a munkám végzéséhez. Én éreztem úgy, hogy ezekre az ismeretekre szükségem van, amit sajnos a munkahelyemen képzés formájában nem kapok meg. Örülök, hogy a Bankárképzőre találtam!

A munkád során tudod alkalmazni a VAP képzésen kapott ismereteket?

Gábor - Igen, elsősorban a jogi ismereteket, hiszen a folyamatosan változó szabályozói környezet lekövetése, átültetése a gyakorlatba, a feladataim közé tartozik, így ehhez az alapokat jól biztosította ez a képzés.

Péter - Természetesen igen. Ugyan nem minden részét, de a többségét igen.

Anna - Napi szinten!

Kik számára és miért ajánlanád a VAP-ot?

Gábor - Bárki számára, aki befektetési szolgáltatónál az üzleti területen szeretne elhelyezkedni, elsősorban azért mert jó átfogó képet ad a szakmáról. Egy alapot, amire lehet építeni, később lehet tovább specializálódni akár egy következő, magasabb szintű Bankárképzős képzésen. Továbbá a szakma véráramába is be lehet kerülni, hiszen nem csak több héten keresztül járunk együtt szakmabeliekkel a képzésre, de a későbbi alumni találkozókon még több emberrel tudunk megismerkedni.

Péter - Magyarországon elég nagy problémának tartom, hogy - főleg biztosítási szakmában az UL termékeknél - mindenféle ismeretanyag nélkül bárkiből lehet pénzügyi területen dolgozó ember. Ezzel sajnos sok esetben kárt okozva az ügyfeleknek és szakmának is. Ebből kiindulva ezen a területen dolgozó/munkálkodó embereknek tudnám ajánlani, mert ugyan lehet saját magukat fejleszteni, de sokkal jobb ezt irányított formában megkapni, úgy, hogy a friss és valós információk és tudásanyag jelenik meg.

Anna - Befektetési tanácsadóknak, bankároknak, biztosítósoknak, személyi bankároknak.

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2019. február 19.
Jelentkezési határidő 2019. január 31.
Ár 250 000 Ft + ÁFA
Helyszín Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. - 1011 Budapest, Szalag u. 19.
250 000 Ft + ÁFA