FinSim

Bankszimuláció

Próbálja ki magát bankvezérként egy menedzsment csapat részeként, és segítse bankját győzelemre! Csatlakozzon FinSim bankszimulációs játékunkhoz, vagy kérjen ajánlatot egy Önöknél megrendezendő szimulációra, amelyben önálló bankok működését szimulálva beletanulhat a pénzügyi menedzsment, kockázatkezelés és likviditásmenedzsment témáiba.

finsim

A FinSim szimuláció

1992 óta nagy sikerrel alkalmazzuk az Európa szerte elismert és bevált bankszimulációs tréningeket, melyek során a résztvevők egy szimulált európai közép méretű bank vezetőiként valós menedzsment problémákkal szembesülnek, és a kialakított stratégiával összhangban lévő komplex üzleti döntéseket kell meghozniuk egy versenyző piaci környezetben. A résztvevők döntéseik hatásairól és eredményeiről azonnali visszajelzést kapnak, azok következményeit rögtön láthatják és elemezhetik a trénerek segítségével. Az egyes döntések közötti előadások segítenek az összefüggések átlátásában, és az előadáson elhangzott ismereteket a játékosok a szimuláció során rögtön alkalmazhatják a gyakorlatban is.

FinSim users

Az utóbbi években jelentősen módosultak a piaci viszonyok, és a szabályozói környezet is megváltozott, emiatt a Bankárképző 2008-ra egy teljesen új bankszimulációs szoftvert fejlesztett ki, melyet azóta is folyamatosan aktualizál. A Bázeli új tőkeszabályozás megjelenése arra kényszerítette a bankok vezetőit, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a kockázatkezelésre, illetve az elmúlt évtized bankválságai is rávilágítottak a kockázatkezelés jelentőségére.

A kifejlesztett új szoftver lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők átlássák és megértsék a Bázeli szabályozás lényegét, és ennek megfelelően olyan üzleti stratégiát alakítsanak ki, amely kellő kockázattudatossággal párosul. A különböző tőkeszámítási és kockázatkezelési eljárások közötti választási lehetőségek beépítésre kerültek az új szimulációs rendszerbe, lehetőség van például a hitelkockázat esetén a sztenderd módszer és az IRB közötti választásra, valamint az új kockázati elem, a működési kockázat kezelésének különböző módjai – az egyszerűbb bruttó jövedelem alapú számításoktól egészen a veszteségalapú fejlett módszerekig – is megjelennek a játék során.

A program olyan termékeket és szolgáltatásokat fed le, melyek a legtöbb “univerzális” bankban megtalálhatók. A résztvevők alkalmazhatnak többek között pl. retail hitelkártyákat, vagy projektfinanszírozást is. A játékosok ezáltal egy olyan bankpiacon tevékenykedhetnek, amely tükrözi az aktuális piaci trendeket. Így a résztvevők valóság közeli, aktuális bankmenedzsment feladatokkal szembesülnek a tréning során.

A program elemei, főbb témakörök

Programunk három fő pillére:

finsim 1

  • Aktív csapatmunka - a résztvevők csapatokat alakítanak ki, melyek egy-egy bankot vezetnek. A csapattagoknak különböző menedzsment feladatokat ellátva, de igazi team-munkában együttműködve kell magas jövedelmezőségű, stabil bankot létrehozniuk a tréning során. Az aktív csapatmunka elősegíti a különböző területeken dolgozó kollégák közötti hatékony kommunikáció fejlesztését is.
  • A banki pénzügyi menedzsment alapelveinek áttekintése a döntéstámogató konzultációkon és a csapatdöntések eredményeinek elemzésén keresztül.
  • Egy számítógéppel támogatott szimulációs program, a FinSim. A szimuláció lehetővé teszi az ismeretek gyakorlati alkalmazását, döntések meghozatalát egy szimulált banki környezetben.

A programban a résztvevők saját döntéseik hatását elemezve tanulják meg, mit is jelent egy bankot működtetni a gyakorlatban. A szimulációs gyakorlat során mélyebben érintett témakörök:

  • Likviditás tervezés és kamatkockázat menedzsment
  • Hitel- és betéti piacok termékei
  • Stratégiai tervezés versenyző piaci környezetben
  • Hitelkockázat kezelés és szabályozói tőkemegfelelés
  • Banki és termék szintű jövedelmezőség

A ProBank tréning keretében a résztvevők a klasszikus banki működés mellett megismerhetik a kamat swapok alkalmazását kockázatcsökkentés céljából. A résztvevők elsajátíthatják az eszköz-forrás menedzsment és a banki likviditás tervezés alapjait is.

FinSim elérhetősége

www.finsim.hu

www.finsim.eu

Kapcsolat

Amennyiben a FinSim felkeltette érdeklődését, jobban megismerné vagy kipróbálná az szimulációt, vagy egyedi igényei lennének, kérjük keresse kapcsolattartónkat:
ÖCSI Béla
Vezérigazgató
email: bocsi@bankarkepzo.hu
tel: +36 1 212 0700
fax: +36 1 201 1330
cím: 1011 Budapest, Szalag utca 19.
web: http://www.bankarkepzo.hu