Fulltext alt text

Bencsik Barnabás

Glassyard galéria, alapító

Kurátor, művészettörténész


Az ELTE BTK-n szerzett irodalom- és történelem, majd művészettörténet szakon diplomát. A kortárs képzőművészet tevékeny alakításába közvetlen a rendszerváltás után, a 90-es évek elejétől kapcsolódott be.
1990-től 1999-ig vezette a budapesti Stúdió Galériát, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kiállítási helyszínét. Ezzel párhuzamosan 1993-1995 között, a kelet-európai hálózat megalakulása idején, a Soros Center for Contemporary Arts-Budapest vizuális művészeti programkoordinátora volt. Később a Trafó Galéria vezetőjeként (1999-2001) és a Műcsarnok|Kunsthalle vezető kurátoraként dolgozott, ahol a 49. Velencei Biennále magyar pavilonjának projektjében működött közre. 2001-ben lett az akkor alapított első hazai magángyűjtemény és kiállítóhely, a MEO-Kortárs Művészeti Gyűjtemény művészeti vezetője, amely az újpesti bőrgyár volt ipari épületében működött.
2006-ban a debreceni MODEM nyitókiállításának kurátora volt, és kidolgozta az új intézmény kiállítási stratégiáját. Kezdeményezője és 2006-tól igazgatója az ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange kulturális közvetítőirodának, amely a helyi és a nemzetközi művészeti szcéna közötti különböző típusú együttműködések támogatását és fejlesztését tekinti feladatának. 2008-2013 között a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója volt.
2015 óta folyamatosan tanít egyetemeken és előad hazai és nemzetközi kurzusokon. Több évnyi szabadúszás és nonprofit projektekben való közreműködés után 2017-ben üzleti partnerével egy kereskedelmi galériát kezdett működtetni Glassyard néven, azzal a szándékkal, hogy fenntartható platformot biztosítson a regionális művészeti szcéna számára.

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image