Sajtóközlemény: ISA, az Intelligens Scoring Ajánlattevő kifejlesztése

A Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. 175,32 millió Ft teljes keretösszegben kutatás-fejlesztést valósít meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) pályázat keretén belül valósul meg.
A kutatás során a Bankárképző egy pénzügyi kockázatkezelési intelligens scoring ajánlattevő kifejlesztését valósítja meg, amely a vállalatok pénzügyi helyzetét, illetve magánszemélyek pénzügyi erejét a rendelkezésre álló adatok alapján automatikusan értékeli. Rendszerünk a rendelkezésre álló információk alapján, azokat többfajta gépi tanulás algoritmus segítségével, az adatokban található összefüggéseket feltárva olyan modelleket képes megalkotni, melyek javaslatot adhatnak egy adott vállalat vagy magánszemély hitelezhetőségére.
Az intelligens ajánlattevő, mint egy ágens, összekapcsolható lehet hitelezési frontend rendszerekkel - ebben az esetben szabatos tanácsokkal képes ellátni mind a banki ügyintézőket, mind az ügyfeleket. Ügyintézői oldalról a csalásokat és a pénzügyi kockázatokat is elemezheti, és egy független félként tesz javaslatokat, segítve a hitelezési döntések meghozatalát. Ügyfél oldalról, ha az ügyfél igényli, képes a számlainformációk alapján hasonló kockázati értékelést tenni, kiértékelni egy hiteligénylés előtt, illetve közben az ügyfél tranzakciói alapján az ügyfél kockázati szintjét, és tanácsokat adni az ügyfél számára.
Célunk egy emberközeli megoldás kidolgozása, amely nem igényel szakirányú végzettséget vagy szakértői felkészülést a kezeléséhez. Ennek megfelelően az ajánlattevő végső formája egy könnyen kezelhető felület, amelyen keresztül nem csak specialista modellezők nyerhetnek betekintést a kockázatkezelés világába.
A létrejövő kutatási eredmények olyan kockázatszámítási problémák kezelését is lehetővé teszik, melyekre eddig sem a banki gyakorlatban, sem a szakirodalomban nem létezett megoldás. Bár a kutatás végtermékét a matematikai modellek adják, az azok igazolására készített számítási komponensek kiváló alapot adnak egy későbbi kockázatkezelési termék létrehozásához, mely számítási modelljeinek köszönhetően egy pontos kockázat-számszerűsítő és értékelő eszközt eredményezhet.
A kialakítani kívánt kockázatkezelési intelligens ajánlattevő a betáplált adatoktól függően nemcsak pénzügyi kockázati értékelést képes alkotni, hanem flexibilis adatfeldolgozási képességének köszönhetően mindenféle iparág kockázati elemzési döntéseit támogatni képes. Bár a modellt pénzügyi fókuszban fejlesztjük ki, a használat már nem korlátozódik csupán a pénzszektorra.
A kutatás-fejlesztési tevékenység 2021.02.01-jén kezdődött, és 2024.01.31-én zárul. A fejlesztést a Bankárképző a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaptól származó, saját erővel kiegészített finanszírozás keretében valósítja meg.

NKFIA infoblokk kerettel projekt fekvo 2019 HU

A kutatás megnevezése: ISA, az Intelligens Scoring Ajánlattevő kifejlesztése
A kutatás azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00188.
A kutatás teljes keretösszege: 175 320 000 Ft
A támogatás összesen: 115 999 200 Ft
Kedvezményezett: Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.