Stressztesztek a gyakorlatban

BIB NBK kozos program 2 

Program

streaming nbkOnline módon elérhető képzés


MIÉRT TARTJUK FONTOSNAK?
A válság egyik legfontosabb tapasztalata, hogy a pénzintézeteknek sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a kockázatok előzetes feltárására, a működésüket alapvetően befolyásoló krízishelyzetek kezelésére. A stressztesztek ezt a felkészülést segítik, így mára mind a banki, mind a felügyeleti intézmények gyakorlatában kiemelkedően fontos eszközzé váltak. A stressztesztek használatával a bankok időben képesek felismerni a stabilitásukat veszélyeztető kockázatokat. Tervszerű használatuk egyaránt erősíti az egyedi intézmények, és a teljes pénzügyi rendszer stabilitását.

A KURZUS CÉLJAI
Megismertetni a résztvevőket a stressztesztek folyamatával, és a banki gyakorlatban betöltött szerepével. A tanfolyam a kockázati pályák felépítésétől egészen a stresszteszt végső eredményéig vezető utat bemutatja. A tanfolyam során a résztvevők nemcsak a stressztesztelés folyamatát tanulják meg, hanem annak kommunikációjával, a felsővezetés számára levonható következtetésekkel is foglalkoznak.

Kinek ajánljuk

Olyan már néhány éves banki tapasztalattal rendelkező dolgozóknak, akik részt vesznek a stressztesztelés folyamatának egyes feladataiban, illetve mindazoknak, akik munkájuk során beépítik a stressztesztelés tapasztalatait a döntési folyamatokba.

Tematika

Másfél napos képzés ütemezése:
• 2020. március 25.
• 2020. március 26.

1. NAP
Stressztesztek szerepe jegybanki, felügyeleti és banki szempontból Stressz forgatókönyvek tervezése – hogyan határozza meg a cél a forgatókönyvet Kockázati modellekről röviden – milyen modelleket érdemes használni a stressztesztekben, milyen hatása van az IFRS 9-nek Kalkuláció, mit érdemes stresszelni – Milyen tételeket stresszelünk, milyen feltevésekkel élhetünk az egyéb tényezőknél Hitelintézeti hitelkockázati stressz teszt esettanulmány

2. NAP
Helyreállítási terv és a stresszteszt kapcsolata – hogyan lehet figyelembe venni az alkalmazkodási lehetőségeket Eredmények értelmezése, következtetések – a stresszteszt segítségével azonosítható kockázatok, és potenciális lépések Belső és külső kommunikáció – mit, hogyan és kivel érdemes megosztani – MNB, EBA stressz tesztek

Kapcsolat

  • Ügyfélkapcsolati menedzser: Lájer Enikő  
  • Információs vonal: 06-1/224-0715

Oktatók

némethk

Németh Krisztián
Tanácsadó - Bankárképző

A Budapesti Corvinus Egyetem mesterszakán végzett közgazdász. A Bankárképzőben elsősorban hazai és nemzetközi ICAAP projektekkel és stressz teszteléssel foglalkozik. Részt vesz továbbá rating/scoring modellek kialakításában, valamint Big Data elemzésekben.

popov atanaz 180Popov Atanáz
Igazgató - OTP Bank Nyrt.

A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen vezetés és szervezés főszakirányon szerzett közgazdász diplomát. 2005-től dolgozik az OTP Bankban, először a Bázel II kompetencia központban, ahol részese volt a Bázel II-es tőkeszámítási keretrendszerre való sikeres áttérésnek. 2009-től a Tőkepolitikai, allokációs és számviteli osztályt vezeti, 2010-től az OTP Banka Slovensko a. s. felügyelőbizottságának tagja. 2012-től, főosztályvezetőként, hitelportfólió elemzési és helyreállítási, valamint tervezési feladatokkal is foglalkozott. Jelenleg a Tőkeszámítási, helyreállítási és hitelportfólió elemzési főosztály igazgatójaként egyebek mellett az IFRS 9 csoportos értékelési módszertan bevezetéséért felel. A bankcsoport átfogó stressztesztjeinek szakmai fejlesztésével 2010 óta foglalkozik, ennek keretében a belső számításokon túl, négy európai (CEBS/EBA) stresszteszt bankcsoporti lebonyolításáért felelt.

szabo andras viktor 180Szabó András Viktor
Pénzügyi modellező - Magyar Nemzeti Bank

A Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte közgazdász diplomáját. Pályafutása elejéről kereskedelmi és befektetési banki kockázatkezelési tapasztalatokkal rendelkezik. 2017 óta dolgozik a Magyar Nemzeti Bank Üzleti modell osztályán, ahol a kezdetektől fogva stressz teszteléssel foglalkozik. Részt vett a magyar felügyeleti stressz teszt módszertanának kifejlesztésében; a stressz teszt futtatásának és a bankokra vonatkozó Pillér II-es tőkeajánlás (P2G) meghatározásának felelőse. Tagja az Európai Bankhatóság stressz tesztelési munkacsoportjának.

banai adamBanai Ádám
Igazgató - Magyar Nemzeti Bank

a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakán szerzett MSc diplomát, doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolán szerezte. 2008-ban a pénzügyi stabilitási terület elemzőjeként kezdett a Magyar Nemzeti Bankban, majd több előléptetés után 2013-tól az Alkalmazott kutatás és stresszteszt főosztályt vezette; 2017-től a Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója. A hazai és a regionális bankrendszert érintő kérdéskörben a bankrendszer kockázatait felmérő elemzésekkel, és a bankrendszerrel kapcsolatos policy-döntéseket, illetve a szabályozást segítő kutatásokkal foglalkozik. A makrogazdasági, gazdaságpolitikai kérdések mellett fő kutatási területei a stressztesztek, a finanszírozási, a hitel- és rendszerkockázatok vizsgálata. Számos tanulmánya jelent meg a Journal of Financial Stability, a Journal of International Money and Finance, illetve az Acta Oeconomica szaklapokban, valamint a Közgazdasági és a Hitelintézeti Szemlében.

 

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2020. március 25. 9:00
Program vége 2020. március 26. 13:00
Jelentkezési határidő 2020. március 19. 23:55
Ár 140 000 Ft + Áfa
140 000 Ft + Áfa