Stressztesztek a gyakorlatban

BIB NBK kozos program 

Program

MIÉRT TARTJUK FONTOSNAK?
A válság egyik legfontosabb tapasztalata, hogy a pénzintézeteknek sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a kockázatok előzetes feltárására, a működésüket alapvetően befolyásoló krízishelyzetek kezelésére. A stressztesztek ezt a felkészülést segítik, így mára mind a banki, mind a felügyeleti intézmények gyakorlatában kiemelkedően fontos eszközzé váltak. A stressztesztek használatával a bankok időben képesek felismerni a stabilitásukat veszélyeztető kockázatokat. Tervszerű használatuk egyaránt erősíti az egyedi intézmények, és a teljes pénzügyi rendszer stabilitását.

A KURZUS CÉLJAI
Megismertetni a résztvevőket a stressztesztek folyamatával, és a banki gyakorlatban betöltött szerepével. A tanfolyam a kockázati pályák felépítésétől egészen a stresszteszt végső eredményéig vezető utat bemutatja. A tanfolyam során a résztvevők nemcsak a stressztesztelés folyamatát tanulják meg, hanem annak kommunikációjával, a felsővezetés számára levonható következtetésekkel is foglalkoznak.

Kinek ajánljuk

Olyan már néhány éves banki tapasztalattal rendelkező dolgozóknak, akik részt vesznek a stressztesztelés folyamatának egyes feladataiban, illetve mindazoknak, akik munkájuk során beépítik a stressztesztelés tapasztalatait a döntési folyamatokba.

Tematika

Másfél napos képzés ütemezése:
• 2019. június 6.
• 2019. június 7

1. NAP
Stressztesztek szerepe jegybanki, felügyeleti és banki szempontból Stressz forgatókönyvek tervezése – hogyan határozza meg a cél a forgatókönyvet Kockázati modellekről röviden – milyen modelleket érdemes használni a stressztesztekben, milyen hatása van az IFRS 9-nek Kalkuláció, mit érdemes stresszelni – Milyen tételeket stresszelünk, milyen feltevésekkel élhetünk az egyéb tényezőknél Hitelintézeti hitelkockázati stressz teszt esettanulmány

2. NAP
Helyreállítási terv és a stresszteszt kapcsolata – hogyan lehet figyelembe venni az alkalmazkodási lehetőségeket Eredmények értelmezése, következtetések – a stresszteszt segítségével azonosítható kockázatok, és potenciális lépések Belső és külső kommunikáció – mit, hogyan és kivel érdemes megosztani – MNB, EBA stressz tesztek

Kapcsolat

Oktatók

gaal david 180Gaál Dávid
ICAAP Officer UniCredit Bank

A Budapesti Corvinus Egyetemen először gazdaságelemzés, majd pénzügy szakon  szerzett közgazdász mesterdiplomát. Pályafutását a Ramasoft Informatikai és Adatszolgáltató Zrt.-nél kezdte Bázel III és hitelkockázati tőkeszámítás tanácsadóként, majd öt éven át az MKB Bank Tőkemenedzsment Igazgatóságának elemzője volt. 2018-tól az UniCredit Bank Hungary Zrt. ICAAP szakértője, feladatai közé tartozik a belső tőkeszükséglet-számítás, kiemelt stratégiai projektekben és audit vizsgálatokban kockázati szakértői szerep, továbbá a banki és felügyeleti stressz tesztek koordinálása, és az eredmények bemutatása.

némethkNémeth Krisztián
Tanácsadó - Bankárképző

A Budapesti Corvinus Egyetem mesterszakán végzett közgazdász. A Bankárképzőben elsősorban hazai és nemzetközi ICAAP projektekkel és stressz teszteléssel foglalkozik. Részt vesz továbbá rating/scoring modellek kialakításában, valamint Big Data elemzésekben.

popperdPopper Dávid
Tanácsadó - Bankárképző

A Bankárképző tanácsadója, a Közép-európai Egyetem Közgazdasági elemző mesterszakán végzett közgazdász. A Bankárképzőben elsősorban kockázatkezelési modellezéssel foglalkozik, részt vett többek között stressz tesztek és EWS modellek fejlesztésében.

popov atanaz 180Popov Atanáz
Igazgató - OTP Bank Nyrt.

A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen vezetés és szervezés főszakirányon szerzett közgazdász diplomát. 2005-től dolgozik az OTP Bankban, először a Bázel II kompetencia központban, ahol részese volt a Bázel II-es tőkeszámítási keretrendszerre való sikeres áttérésnek. 2009-től a Tőkepolitikai, allokációs és számviteli osztályt vezeti, 2010-től az OTP Banka Slovensko a. s. felügyelőbizottságának tagja. 2012-től, főosztályvezetőként, hitelportfólió elemzési és helyreállítási, valamint tervezési feladatokkal is foglalkozott. Jelenleg a Tőkeszámítási, helyreállítási és hitelportfólió elemzési főosztály igazgatójaként egyebek mellett az IFRS 9 csoportos értékelési módszertan bevezetéséért felel. A bankcsoport átfogó stressztesztjeinek szakmai fejlesztésével 2010 óta foglalkozik, ennek keretében a belső számításokon túl, négy európai (CEBS/EBA) stresszteszt bankcsoporti lebonyolításáért felelt.

szabo andras viktor 180Szabó András Viktor
Pénzügyi modellező - Magyar Nemzeti Bank

A Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte közgazdász diplomáját. Pályafutása elejéről kereskedelmi és befektetési banki kockázatkezelési tapasztalatokkal rendelkezik. 2017 óta dolgozik a Magyar Nemzeti Bank Üzleti modell osztályán, ahol a kezdetektől fogva stressz teszteléssel foglalkozik. Részt vett a magyar felügyeleti stressz teszt módszertanának kifejlesztésében; a stressz teszt futtatásának és a bankokra vonatkozó Pillér II-es tőkeajánlás (P2G) meghatározásának felelőse. Tagja az Európai Bankhatóság stressz tesztelési munkacsoportjának.

solteszjSoltész József
Vezető modellező - Magyar Nemzeti Bank

Közgazdász diplomáját 2009-ben, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának gazdaságmatematikai elemző szakán, matematikai-pénzügy szakirányon szerezte. Dolgozott a K&H Bank treasury területén, majd az MNB-ben pénzügyi elemzőként. 2010 és 2015 között az OTP Bank Eszköz-Forrás Menedzsment Igazgatóság munkatársa, ezt követően pedig a Morgan Stanley modellvalidációs szakembere volt. 2016 májusában csatlakozott az MNB Speciális kompetencia igazgatóságához, ahol a bankok kockázatkezelésének és tőkekövetelményszámításának felülvizsgálatában vesz részt. 2016 óta CFA charterholder. Egyaránt teljesítette az amerikai CFA Institute által szervezett Chartered Financial Analyst és a GARP által szervezett Financial Risk Management vizsgákat.

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2019. június 6. 9:00
Program vége 2019. június 7. 13:00
Jelentkezési határidő 2019. május 31. 23:55
Ár 140 000 Ft + Áfa
Helyszín 1013 Budapest, Döbrentei utca 2.
140 000 Ft + Áfa