Rating, scoring modellek - módszertanok és jogszabályi követelmények a gyakorlatban

BIB NBK kozos program 2

Program

A legújabb rating, scoring modellekről, módszertanokról és jogszabályi követelményekről szóló kurzuson az MNB validációs szakértője és a Bankárképző vezető modellezője fogja felkészíteni a résztvevőket a scoring és rating modellfejlesztések tipikus buktatóira, segítenek felkészülni az implementáció során felmerülő nehézségekre annak érdekében, hogy a fejlesztett modell a Bázel III szerinti követelményeknek is megfeleljen.

Gyakorlatorientált és online tartalommal kiegészített, egy napos képzésünk bemutatja az adatösszeállítás, adatelemzés, az egy- és többváltozós elemzés és modellkiválasztás lépéseit és körbejárja a validáció és az induló PD-kalibráció lépéseit is.

Kinek ajánljuk?

Kockázatkezelők, kockázatelemzők, a bank scoring modelljeit kialakító illetve felülvizsgáló, validációs szakértők számára. Ajánljuk továbbá a monitoring, hitelellenőrzés, stratégiai és work-out munkatársak részére.

Tematika

 • Adósminősítési rendszerek, rating és scoring rendszerek definíciója, tulajdonságai, különbségei.
 • Alapvető lépések egy statisztikai scoring fejlesztése előtt
 • Rendszerek, adattípusok jelentkezési és viselkedési scoring rendszerek esetén, mintavételi típusok különbségei.
 • Változók előkészítése (kategorizálás, WOE-transzformáció), nemlineritás kezelése.
 • Adatfeldolgozási esettanulmány
 • Klasszifikációs modellek Modell tesztelési lehetőségek
 • Kizárási küszöb meghatározása
 • Profit-alapú kizárási küszöb optimalizáció és finomhangolás
 • Cutoff meghatározás esettanulmány
 • Reject inference
 • Elutasítás torzító hatásának elemzése
 • Adósminősítés bevezetés
 • MNB PD módszertan

Ár

 • Tanfolyam ára: 126 500 Ft + Áfa 

Kapcsolat

Oktatók

kutasi david 200Kutasi Dávid
Igazgató - Magyar Nemzeti Bank

Tanulmányait a Corvinus Egyetem Gazdálkodási Karának pénzügy mester szakán, a CEMS Nemzetközi Gazdálkodási programjában, a Fudan Egyetem pénzügy mester szakán és a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte, illetve a Corvinus egyetemen szerzett MBA fokozatot.
2005-től az MNB bankfelügyeleti területén dolgozik különböző pozíciókban. Jelenleg igazgatói pozícióban felelős a felügyeleti modellezési területért, - így a modell-validációs folyamatokért - és az informatikai felügyeletért. Nemzeti Bankos karrierje előtt kereskedelmi bankban és nemzetközi tanácsadó cégben szerzett szakmai tapasztalatot.

madarlDr. Madar László
Partner tanácsadó - Bankárképző

A Corvinus Egyetemen végzett közgazdász, 2003 óta dolgozik a Bankárképzőben. A Bankárképző összes Bázel II projektjében aktívan közreműködik, a Bankárképző vezető modellezője. Az elmúlt 8 évben a modellezéssel kapcsolatos munkák projektvezetője. Számos banki scoring és rating rendszer, valamint kockázati paraméter-becslő modell kidolgozója. Kockázatkezelési képzések rendszeres előadója. A PhD fokozatát a Kaposvári Egyetemen gazdasági tőkemodellek területén szerezte. 

olahzsOláh Zsolt
Főosztályvezető - Magyar Nemzeti Bank

2009-ben kezdte elemzői munkáját az MNB-ben. Főként a banki hitelezési folyamatok előrejelzésével, illetve a kapcsolódó makrogazdasági hatásvizsgálatokkal foglalkozott. Részt vett a jegybanki hitelösztönző programok kidolgozásában, finomhangolásában. Szakterületéhez tartoznak a pénzügyi stabilitási fókuszú kockázatfeltáró elemzések. Több szakkollégiumban is oktatott banküzemtani és bankválság témakörökben, a jegybank "Hitelezési folyamatok" és "Pénzügyi stabilitási jelentés" c. kiadványainak felelős szerkesztője.

 

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2022. április 26. 9:00
Program vége 2022. április 26. 16:15
Jelentkezési határidő 2022. április 25. 12:00
Ár 126 500 Ft + ÁFA
Időtartam 8 óra
Kérjen információt, visszahívást!Kérjen további információt!