Rating, scoring modellek - módszertanok és jogszabályi követelmények a gyakorlatban

BIB NBK kozos program

Program

A legújabb rating, scoring modellekről, módszertanokról és jogszabályi követelményekről szóló kurzuson az MNB validációs szakértője és a Bankárképző vezető modellezője fogja felkészíteni a résztvevőket a scoring és rating modellfejlesztések tipikus buktatóira, segítenek felkészülni az implementáció során felmerülő nehézségekre annak érdekében, hogy a fejlesztett modell a Bázel III szerinti követelményeknek is megfeleljen. Gyakorlatorientált és online tartalommal kiegészített képzésünk bemutatja az adatösszeállítás, adatelemzés, az egy- és többváltozós elemzés és modellkiválasztás lépéseit és körbejárja a validáció és az induló PD-kalibráció lépéseit is.

Kinek ajánljuk?

Kockázatkezelők, kockázatelemzők, a bank scoring modelljeit kialakító illetve felülvizsgáló, validációs szakértők számára. Ajánljuk továbbá a monitoring, hitelellenőrzés, stratégiai és work-out munkatársak részére.

Tematika

 • Adósminősítési rendszerek, rating és scoring rendszerek definíciója, tulajdonságai, különbségei.
  Alapvető lépések egy statisztikai scoring fejlesztése előtt
  Rendszerek, adattípusok jelentkezési és viselkedési scoring rendszerek esetén, mintavételi típusok különbségei.
  Változók előkészítése (kategorizálás, WOE-transzformáció), nemlineritás kezelése.
  Adatfeldolgozási esettanulmány
  Klasszifikációs modellek Modell tesztelési lehetőségek
  Kizárási küszöb meghatározása
  Profit-alapú kizárási küszöb optimalizáció és finomhangolás
  Cutoff meghatározás esettanulmány
  Reject inference
  Elutasítás torzító hatásának elemzése
  Adósminősítés bevezetés
  MNB PD módszertan

 • Kapcsolat

  Oktatók

  madarlDr. Madar László
  Partner tanácsadó - Bankárképző

  A Corvinus Egyetemen végzett közgazdász, 2003 óta dolgozik a Bankárképzőben. A Bankárképző összes Bázel II projektjében aktívan közreműködik, a Bankárképző vezető modellezője. Az elmúlt 8 évben a modellezéssel kapcsolatos munkák projektvezetője. Számos banki scoring és rating rendszer, valamint kockázati paraméter-becslő modell kidolgozója. Kockázatkezelési képzések rendszeres előadója. A PhD fokozatát a Kaposvári Egyetemen gazdasági tőkemodellek területén szerezte. 

  olahzsOláh Zsolt
  Főosztályvezető - Magyar Nemzeti Bank

  2009-ben kezdte elemzői munkáját az MNB-ben. Főként a banki hitelezési folyamatok előrejelzésével, illetve a kapcsolódó makrogazdasági hatásvizsgálatokkal foglalkozott. Részt vett a jegybanki hitelösztönző programok kidolgozásában, finomhangolásában. Szakterületéhez tartoznak a pénzügyi stabilitási fókuszú kockázatfeltáró elemzések. Több szakkollégiumban is oktatott banküzemtani és bankválság témakörökben, a jegybank "Hitelezési folyamatok" és "Pénzügyi stabilitási jelentés" c. kiadványainak felelős szerkesztője.

   

  Programinformáció

  Tanfolyam dátuma 2019. szeptember 1.
  Jelentkezési határidő 2019. szeptember 1.
  Ár Jelenleg nem tudunk jelentkezést elfogadni, kérjen további információt!