Stressz tesztek a gyakorlatban (1 nap)

Program

A Stressz tesztek a gyakorlatban című tanfolyamunkat hármas célkitűzés mentén alakítottuk ki:

  • A hallgatók megismerik a stressz tesztelés koncepcióját és az aktuális szabályozói elvárásokat
  • A tanfolyam kiemelt célja, hogy számítási példák mentén gyakorlati tudást adjon át a hallgatóknak, amelyet akár az ICAAP, akár az MNB stressz teszt során közvetlenül fel tudnak használni
  • A tanfolyamon külön elemezzük a várható szabályozói változásokat

Az Európai Bankhatóság kétévenként futtatja az európai szintű stressz tesztet. A módszertan folyamatosan frissül és átgyűrűzik a hazai szabályozói gyakorlatba. Oktatóink tanácsadási munkájuknak köszönhetően naprakész tudással rendelkeznek a szabályozói elvárásokról, iparági legjobb gyakorlatokról.

A képzés hatékony felkészülést jelent az ICAAP során előírt stressz tesztek végrehajtásához. Hasznos tudást biztosít továbbá az MNB és a külföldi anyabankok által elvárt stressz tesztelési feladatokhoz – követve az EBA módszertani iránymutatását.

Kinek ajánljuk?

Minden banki kollégának, akinek a munkaköre érinti a stressz teszteket

  • kockázatkezelés
  • validáció
  • belső ellenőrzés

Tematika

Stressz tesztek: A Bázel II. tőkemegfelelési direktíva és annak európai implementációja, a CRD bevezette a stressz tesztekre vonatkozó felügyeleti elvárásokat. Az intézmények kialakították saját stressz tesztelési gyakorlatukat. Mára a stressz tesztek a kockázatkezelési eszköztár alapvető elemét képezik.

A válságot követően a bankok stressz tesztelési gyakorlata sokat fejlődött. A válság nem várt súlyossága megerősítette a stressz tesztek szerepét a kockázatkezelési és tőketervezési eszköztárban. A bankok különböző célokat szolgáló, különböző kockázati típusokat lefedő, eltérő gyakoriságú és eltérő módszertanokat alkalmazó stressz teszteket összefogó stressz-tesztelési programot alakítanak ki. Ennek fontos eleme a stressz-tesztek eredményének értelmezése, visszacsatolása a banki folyamatokra, szükség esetén pedig kockázat-mérséklő intézkedések meghozatala.

A legtökéletesebben megtervezett stressz teszt sem tölti be ugyanakkor a funkcióját, ha annak eredményei nem kerülnek felhasználásra. Mindez azt is jelenti, hogy a bankoknak a legfelsőbb vezetői szinten is tájékozottnak kell lennie, és aktívan részt kell vennie a stressz-tesztelési program működtetésében...

Kapcsolat

Letölthető anyagok

Programismertető 

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2018. március 27. 9:00
Program vége 2018. március 27. 16:15
Jelentkezési határidő 2018. március 12. 23:00
Ár 99 500 Ft + Áfa
Erre a tanfolyamra már nem tudunk jelentkezést elfogadni!
99 500 Ft + Áfa