Banki IFRS 9 ismeretek a gyakorlatban

BIB NBK kozos program 2

Program

A pénzügyi instrumentumok besorolásával korábban az IAS 39 pénzügyi standard foglalkozott, ennek alkalmazását azonban 2018. január 1-jétől, illetve egyes intézmények esetén 2019. január 1-jétől felváltotta az IFRS 9. A bankok számára kihívást jelent az új szabályozás követelményeinek megismerése és átültetése a banki gyakorlatba, akár az IAS 39, akár a magyar szabályozás a kiindulópont.

Tanfolyamunkon átfogó és naprakész ismeretanyagot nyújtunk a pénzügyi instrumentumok besorolására, értékelésére, fedezeti elszámolásra vonatkozó aktuális szabályozási keretrendszerről, illetve az IFRS 9 átállással kapcsolatos gyakorlati teendőkről. Kiemelt figyelmet szentelünk az IFRS 9 banki pénzügyi beszámolókra, azon belül pedig az értékvesztés képzés megváltozása következményeinek bemutatására, melyeket esettanulmányok formájában is feldolgozunk.

A megszerzett ismeretek biztos alapokat nyújtanak a résztvevők számára, melyeket sikerrel alkalmazhatnak a napi munkájuk során. Akik ezen túl szeretnének elmélyedni az IFRS 9 szerinti értékvesztés képzési módszertanok és kockázati paraméterek területén, azoknak ajánljuk a "PD és LGD kockázati paraméterbecslés modellezése a felügyeleti elvárások szerint" kurzusunkat.

Ha Ön pénzügyi intézményi vagy IFRS minősítéssel rendelkező könyvvizsgáló, Önnek ajánljuk a magyar Könyvvizsgálói Kamara által elfogadott, 8 kreditpont értékű képzésünket!

Kinek ajánljuk

A képzést olyan pénzügyi intézményi szakemberek számára ajánljuk, akiknek munkája során elengedhetetlen az IFRS 9 sztenderdek ismerete, azok alapján a pénzügyi kimutatások összeállítása, elemzése, összefüggéseinek megismerése. Értékvesztés számítási módszertannal foglalkozó szakemberek számára, akik szeretnének rálátni az IFRS 9 sztenderdekre és a kapcsolódó számviteli összefüggésekre.

Továbbá ajánljuk:

 • olyanoknak, akik szeretnének gyakorlatban is hasznosítható tudást szerezni az IFRS9-ről;
 • számviteli, elemzési, kontrolling területen dolgozóknak;
 • pénzügyi kockázatkezelési és treasury területén dolgozóknak;
 • compliance munkatársaknak;
 • belső ellenőröknek.

Tematika

A két napos képzés az alábbi témaköröket fogja át:

 • Bevezetés az IFRS9 témakörébe - az IFRS-ek rendszere
  • a pénzügyi instrumentumok fogalma, jellemzői - IAS 32 alapján
  • a pénzügyi instrumentumok értékelésének lehetőségei
 • Pénzügyi eszközök besorolása és értékelése IFRS 9 alatt
 • Az értékvesztés képzés módszerei dióhéjban
 • Pénzügyi kötelezettségek besorolása és értékelése IFRS 9 alatt
 • Származékos ügyletek és értékelésük
 • Fedezeti elszámolás IFRS bevezetés gyakorlati tapasztalatai
 • MNB ajánlások

Kapcsolat

 • Ügyfélkapcsolati menedzser: Lájer Enikő  
 • Információs vonal: 06-1/224-0715

Oktatók

madarlDr. Madar László

A Bankárképző partner tanácsadója. A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett kockázatkezelői és pénzügyi elemzői szakirányon. 14 éve dolgozik a Bankárképzőnél, pályafutása során az összes Bázel II projektben aktívan közreműködik. A Bankárképző vezető modellezőjeként az elmúlt években a modellezéssel kapcsolatos munkák projektvezetője és szakértője. Számos hazai és külföldi banki scoring és rating rendszer, valamint kockázati paraméter-becslő modell kidolgozója. A tanácsadói feladatai mellett, oktatatói munkát is folytat, a kockázatkezelési, scoring és rating modell képzések rendszeres előadója. Emellett pedig a BCE Gazdálkodástudományi Karán a banküzemtan és a pénzügyi folyamatok oktatásáért is felel. A PhD fokozatát a Kaposvári Egyetemen gazdasági tőkemodellek területén szerezte. Ugyanakkor további kutatásai között említhetjük többek között a banki kockázatok mérésére alkalmazott innovatív matematikai modelleket, a piaci, működési, likviditási és másodlagos kockázatok területét is. Széleskörű szakmai tudása és tapasztalatai birtokában a téma kiváló előadója.  

gulyas eva v2Dr. Gulyás Éva

A Budapesti Corvinus Egyetem Vezetői tanszékének adjunktusa, emellett IFRS szakértőként támogatja a treasury ügyletek támogatására szakosodott FX Software Zrt munkáját. Munkája során szerteágazó tapasztalatot szerzett a lízingügyletek területén, valamint a magyar számvitel és adózás, az US-GAAP és az IFRS területén. A Citibank valamint az ABN AMRO Eszközlízing Zrt.nél a lízing üzletág számviteli vezetője volt, majd főkönyvelőként dolgozott a CIB lízing csoportjában. Tanácsadóként részt vett a Lombard lízingcsoport IFRS jelentéseinek, devizapozíciós nyilvántartásainak, valamint az IAS-konform értékvesztés-számításának kialakításában, valamint kisebb hazai bankok IFRS-ekre történő áttérésében. 1996 óta a Budapesti Corvinus Egyetem számvitel oktatásának fejlesztésén dolgozik. A Vezetői Számvitel tantárgyak területe mellett részt vett a Számviteli beszámolók tantárgy oktatásában is. Jelenleg a Hitelintézeti számvitel, a Hitelintézetek könyvvizsgálata és ellenőrzése, valamint angol nyelven a Financial Statements and analysis tárgyak oktatásáért. A témában való szakértelmét is jelzi, hogy munkássága során számos publikáció, könyv, folyóirat és cikk köthető a nevéhez. 1995-től okleveles könyvvizsgáló, szakterületén pedig 2014-ben PhD fokozatot, 2016-ban pedig az ACCA DIPIFR diplomáját szerezte meg

csekei emilia 200x250Csekei Emilia

Közgazdász diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte, okleveles könyvvizsgáló, de ACCA diplomával, tőzsdei szakvizsgával és adótanácsadói vizsgával is rendelkezik. Korábban a Deloitte könyvvizsgálójaként tevékenykedett, majd az ING Bank magyarországi fióktelepének felügyeleti és anyavállalati jelentésekért felelős vezetője volt. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank Hitelintézeti Felügyeleti Igazgatóságán felügyeleti tanácsadó, az operatív vizsgálati osztályon az intézmények jogszabályi megfelelését biztosító célvizsgálatok vezetője, melyek többek között az IFRS átállás, felügyeleti adatszolgáltatások minősége, projekthitelezés, adósságfék szabályok betartása területeket érintik. Az elmúlt két évben a banki IFRS bevezetés és az IFRS9 átállás felügyeleti projekt résztvevője. Az EBA Számviteli munkacsoportjában az MNB képviselője, itt a feladatok fókusza az IFRS európai bevezetésének nyomon követése.

Programinformáció

Tanfolyam dátuma Megrendelhető
Ár Kérjen ajánlatot!
Helyszín Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. - 1011 Budapest, Szalag u. 19.
MegrendelhetőTovábbi információkért keresse kollegánkat
vagy kérjen személyre szabott ajánlatot!