Numerikus pénzügy program CNF
(4 X fél nap)

Program

A Numerikus Pénzügyek (Numerical Finance - NF) kurzus a kötvényekből, részvényekből és pénzügyi származtatott termékekből álló portfóliók értékének és piaci kockázatának kiszámolását magyarázza el, gyakoroltatja be. 

A felsorolt pénzügyi termékekkel kapcsolatos egyetemi/főiskolai kurzusok, ill. szakmai továbbképzési programok többnyire az alapeseteket tárgyalják, és az illusztratív számpéldák megoldása többnyire zsebszámológéppel, esetenként EXCEL táblázatokkal történik. Akik e területen dolgoznak, többnyire kész szoftvereket, azok beépített kalkulátorait használják. Az esetek többségében e két verzió tökéletesen lefedi az igényeket.
Ezt a kurzust azoknak ajánljuk, akiknek valami ok miatt nem elegendő a kész szoftverek fekete doboza.
A zsebszámológépes pötyögtetések helyett EXCEL táblákat elkészítve ábrázoljuk a vizsgált termékek lehetséges értékeit különböző körülmények között, és ezekből készítünk olyan ábrákat, amelyeket aztán például különböző célú prezentációkba illeszthetünk. A pénzügyi termékek áralakulása – legyen szó részvényekről, devizákról vagy kötvényekről – kellően összetett ahhoz hogy többnyire érdemes inkább EXCEL VBA eljárásokat írni, mint képleteket másolgatni a táblázatban.
Némi EXCEL alapjártasságot feltételezünk a kurzus résztvevőiről, de a VBA ismereteket egészen az elejétől kezdjük el begyakoroltatni. Erőt adó érzés, ha egy pár soros, magunk által írt VBA programmal elő tudjuk állítani egy több száz vagy akár több ezer különböző futamidejű és kamatozású, eltérő törlesztési sémájú kötvényekből álló portfólió cash-flow-ját. Innen már gyerekjáték a kötvényportfólió átlagos hozamának vagy kamatláb-érzékenységének a vizsgálata.

A fő árazási és kockázatelemző eszközünk a szimuláció lesz, ennek a különböző hatékony eljárásait értjük meg és gyakoroltatjuk be a program során. Ennek kapcsán sok fontos matematikai fogalommal ismerkednek meg a program résztvevői, amelyek óhatatlanul röpködnek a fejük körül, ha ilyesfajta munkakörben dolgoznak (martingálok, Markov-folyamatok, stb).

A kurzus azonban nem matematika vagy programozási tanfolyam, hanem célirányos pénzügy kurzus, amely ugyan nem kerüli ki a felmerülő árazási problémák matematikai megfogalmazását és megismertet a szükséges matematikai fogalmakkal, de nem a képletek, hanem a vizsgálandó folyamatok (az árfolyam, a portfólió értékének alakulása, a kockázat szintjének változása) állnak a figyelem középpontjában.
A képzés szorosan kapcsolódik a CEFA program négy, pénz- és tőkepiaci ismereteket feldolgozó moduljaihoz, bár a képzés önmagában is elvégezhető, a tananyag könnyebben feldolgozható, és komplexebb tudás szerezhető a négy CEFA modul előzetes vagy párhuzamos teljesítésével.

Kinek ajánljuk?

 • EFFAS (CEFA) diplomásoknak, jelenlegi hallgatóknak
 • Nemzetközi pénzügyi elemző befektetés-elemzői diplomával (pl. CIIA) rendelkezők 
 • Nem közgazdász végzettségű, a pénzügyek, pénzügyi piacok iránt érdeklődő, természettudományi hátterű és matematikai érdeklődésű szakembereknek
 • Befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, életbiztosítók pénzügyi piaci befektetésekkel foglalkozó szakértőinek, kereskedőinek
 • Pénzügyi intézmények treasury és kockázatkezelési területen dolgozó szakembereinek,
 • A pénzügyi piacok iránt érdeklődő természettudományi és közgazdasági területen egyetemi, főiskolai hallgatóknak
 • Pénzügyi intézmények működését felügyelő, szabályozó intézmények elemzőinek

Tematika

 • Diszkrét és folytonos áralakulási modellek
 • Az árfolyamok és a hozamok statisztikai jellemzői
 • Az árfolyamokat ért véletlen hatások összegeződése (központi határeloszlás tétel)
 • A Monte Carlo szimuláció felhasználása egymással korrelált árfolyamok alakulásának elemzésére, szóráscsökkentő eljárások
 • Dinamikus összhang (no arbitrázs) feltételek a véletlenektől függően alakuló árfolyamok között (Ito-lemma)
 • A részvényárfolyamok és a kamatlábak változásainak lényegi különbségei (Black-Scholes-Merton modell és a Hull-White modell)
 • A jövőbeni időszakokra vonatkozó határidős kamatlábak alakulása, a különböző futamidejű kötvények árfolyam-ingadozásainak szükségszerű összhangja (Heath – Jarrow-Morton modell)
 • A kockázat transzformációja a származtatott termékek (pl. opciók) esetében
 • A kockázat piaci ára különböző devizanemek esetén (kvantó termékek)
 • A várható piaci bizonytalanság nagyságának előrebecslése az opciós piac adataiból visszaszámított volatilitás alapján
 • A hozamgörbe változásai és a trinomiális kamatlábfák
 • Opciós portfóliók kockázatai (delta, gamma, theta, vega, rho)
 • Útvonalfüggő termékek és stratégiák

Kapcsolat

Kedvezmény

Volt és jelenlegi CEFA/EFFAS hallgatóknak 50% kedvezmény!

Letölthető anyagok

Programismertető

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2018. máj. 10. 16:00
Jelentkezési határidő 2018. máj. 2. 23:00
Ár 255 000 Ft + Áfa + 20 000 Ft + Áfa vizsgadíj
Helyszín
Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.
Budapest, Szalag utca 19, 1011 Magyarország
Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.
Erre a tanfolyamra már nem tudunk jelentkezést elfogadni!
255 000 Ft + Áfa + 20 000 Ft + Áfa vizsgadíj