Képesített ICAAP szakértő képzés (3 nap)

Program

A hitelintézetek számára komoly módszertani és szabályozási kihívást jelent az ICAAP keretrendszer kialakítása és folyamatos karbantartása az ICAAP – SREP szabályozásnak és a rendszeres SREP vizsgálati megállapítások mentén.

Képesített ICAAP szakértői képzésünk az ICAAP – SREP folyamat valamennyi elemére kiterjed, egyúttal az egyes témákban mély szakmai ismereteket nyújt, gyakorlatorientált képzési program formájában, felkészült és a szakmában jártas szakértők tolmácsolásában.

A 3 napos tanfolyamon külön hangsúlyt fektetünk a SREP folyamat részleteire, illetve az ahhoz kapcsolódó tipikus hibákra és problémákra.

Tanúsítvány

A vizsgát sikeresen teljesítő hallgatóink a Bankárképző által kiadott Képesített ICAAP szakértő tanúsítványt  szerzik meg.

Képzési időpontok: 2017. április 11., 25., május 9.

Vizsga: 2017. május 23.

Kinek ajánljuk?

Kockázatkezelési és belső ellenőrzési területen dolgozók részére, akik az ICAAP – SREP folyamatokban érintettek, illetve e szakterületek új belépőinek.

Tematika

1. nap


Bevezetés – A II. pillér célja és szabályrendszere, aktuális témák (fél nap)
Az ICAAP bevezetőben megismerkedhetünk a bázeli tőkeszabályozás második pillérének szabályrendszerével, amely során átfogó képet kapunk az ICAAP-SREP keretrendszerről, valamint a módszertan hasznairól, eredményéről. Foglalkozunk a kockázatalapú vállalatirányítás koncepciójával, bemutatjuk a hazai és nemzetközi best practice-t.

Fejlett portfóliómodellek alkalmazása a hitelkockázat területén, modellkockázat számszerűsítése (fél nap)
A hitelkockázat modellezése kiemelkedő jelentőségű, mivel ez hordozza a legnagyobb kockázatot egy hitelintézet számára. Megismerkedünk a különböző portfóliómodellek típusaival, tipikus veszélyeivel, és mélyebben foglalkozunk a modellkockázatok feltárásával és kezelésével.


2. nap

Működési kockázat modellezési lehetőségei és gyakorlata (fél nap)
A működési kockázat fejlett mérési módszereit taglaljuk a következő részben, amely során megismerkedhetünk a tipikus modellezési eljárásokkal, illetve a modellezés kritikus területeivel.

Piaci kockázat típusú kockázatok kezelési lehetőségei ICAAP alatt, ILAAP (fél nap)
A piaci kockázatok ICAAP alatti mérési módszereit mutatjuk be, illetve külön foglalkozunk a likviditási kockázat második pilléres kezelésének lehetőségeivel (ILAAP).

3. nap

Egyéb, első pillér alatt nem kezelt kockázattípusok, kockázatok aggregálási lehetőségei (fél nap)
A további kockázattípusok közül elsősorban a kvantitatív módon kezelhető kockázattípusokkal foglalkozunk, különös tekintettel a stratégiai kockázatra és a reziduális kockázatokra.

 

Stressz teszt módszertani lehetőségek és átfogó stressz teszt keretrendszer kialakítása az ICAAP során (fél nap)
Mivel az MNB különös figyelmet fordít a stressz teszt módszertanok fejlesztésére, bemutatjuk az iparági best practice-t, amely egy átfogó stressz teszt keretrendszer és hatásmechanizmus kialakítása. Ennek keretében tárgyaljuk a szcenárióalkotás folyamatát, a hatásmechanizmusok kialakítását, valamint az eredmények értékelését és SREP keretében történő riportolását is.

Ár

Tanfolyam ára: 150 000 Ft + ÁFA
Vizsgadíj: 15 000 Ft + ÁFA

Kedvezmények

Kapcsolat

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2017. április 11. 9:00
Program vége 2017. máj. 9. 16:15
Jelentkezési határidő 2017. április 11.
Ár* 150 000 Ft + ÁFA +vizsgadíj
Helyszín Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.
* A megjelölt képzés díja a pénzügyi és befektetési szolgáltatásokat főtevékenységként végző intézményekre vonatkozik. A Bankárképző egyéb intézmények, cégek munkatársai számára egyedi képzési díjat számíthat fel, melyről kérje előzetes ajánlatunkat az ügyfélkapcsolati menedzsertől (Kapcsolat menüpont)! Az érvényes kedvezményekről tájékozódjon a Kedvezmények menüpont alatt!
Erre a tanfolyamra már nem tudunk jelentkezést elfogadni!