Biztosítékok a hitelezésben, biztosítékok alkalmazásának lehetőségei, kockázatai

BIB NBK kozos program 2


Program

Ismerje meg a biztosítékok alkalmazásának jogi és gyakorlati lehetőségeit, buktatóit!


Miért fontos a téma?

A hitelbiztosítékok joga, visszatekintve az elmúlt 20-25 év jogi szabályozására, egy folyamatosan változó jogterület. Formálták jogpolitikai célok, jogalkalmazói igények, így különösen a hitelpiaccal összefüggő érdekek és persze nem utolsó sorban a mindenkori gazdasági környezet. Vitathatatlan tény, hogy a finanszírozók számára a jó projekten alapuló üzleti döntés mellett az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő (hitel)biztosítéki struktúra kialakítása:

  • egyrészről ne gátolja az adóst a hitelcél megvalósításában,
  • ugyanakkor a lehető legnagyobb komfortot és kontrollt adja a finanszírozó számára arra az esetre, ha az adós nem teljesítene.

Fontos, hogy tudásunk ebben a tekintetben korszerű legyen: tudjuk, hogy mi a leghatékonyabban megvalósítható biztosítéki struktúra, hogyan tudjuk ezt létrehozni és fenntartani, illetve ha szükséges, akkor a minél jobb megtérülés érdekében a biztosítékokat érvényesíteni.

Megfelelő létszámú jelentkező esetén a tanfolyamot egyeztett időpontban, kihelyezett formában is meg tudjuk tartani.

Az előadás témakörei:

Törvényi szabályozás: Bázel, Ptk, HPT
Biztosítékok alkalmazásának gyakorlati kérdései

Kinek ajánljuk?

A kurzust úgy alakítottuk ki, hogy könnyen alkalmazható és a napi gyakorlatban is használható ismereteket adjon pénzügyi, elsősorban finanszírozási/hitelezési területen dolgozó szakemberek, banki kockázatelemzők, üzleti döntéshozók számára. Természetesen előny az ezen területeken szerzett gyakorlati, szakmai tapasztalat, a kurzusra való jelentkezésnek, valamint az ott megszerzett tudás hasznosításának azonban ez nem szükségszerű előfeltétele.

Tematika

Milyen napirend szerint dolgozzuk fel a témát?

A kurzus, figyelembe véve a rendelkezésre álló időkereteket, a résztvevők számára átfogóan, a gyakorlat, azaz a jogalkalmazás oldaláról mutatja be a hitelbiztosítékok rendszerét és működését, ad átfogó képet az egyes finanszírozási struktúrákban alkalmazható biztosítékokról, tárja fel alkalmazásuk előnyeit és korlátait, valamint tekinti át a jogérvényesítési lehetőségeket. Rendszerben gondolkodva veszi végig a hatályos szabályozás által ismert hitelbiztosítékokat, és rávilágít az egyes jogintézmények közötti elhatárolásokra. Tekintettel arra, hogy egy biztosíték valódi értéke akkor mutatkozik meg igazán, amikor azt a hitelező érvényesíteni próbálja, ezért évről - évre egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a biztosítékokhoz kapcsolódó kielégítési jog gyakorlásának lehetőségeire és szabályaira.

Ebben az évben egy külön modult szánunk az egyes igényérvényesítési eljárások rendszerére, az elhatárolási kérdésekre, előnyök-hátrányok bemutatására. Külön foglalkozunk a szerkezetátalakítási irányelvvel, annak hazai implementációjával és a napokban hatályba lépett, veszélyhelyzet idején alkalmazásra kerülő reorganizációs eljárás szabályaival.

Ár

Workshop ára: 75.000,- Ft + ÁFA

Oktatók

gyorfi toth 168x200Dr. Györfi-Tóth Péter LL.M.

Jogász diplomáját az ELTE jogi karán szerezte, majd a heidelbergi Karl-Ruprecht Egyetemen legnum magister fokozatot szerzett. Ügyvédként dolgozik, az egyik vezető hazai és nemzetközi jogi szolgáltató iroda, a DLA Piper partnere, a magyar és a közép-kelet európai operáció finanszírozási és projektfejlesztési szakcsoportjának vezetője. A MKIK mellett működő Állandó Választott Bíróság pénz- és tőkepiaci, valamint energetikai szakterületén ajánlott választottbíró, óraadó tanár az ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszékén. Szakterülete a szabályozott iparágakban megvalósuló helyi és határokon átnyúló akvizíciók, projekt- és infrastruktúra fejlesztés és az ehhez kapcsolódó finanszírozás.

Kapcsolat

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2021. december 1. 9:00
Program vége 2021. december 1. 16:15
Jelentkezési határidő 2021. november 29. 23:55
Ár 75 000 Ft + ÁFA
Kérjen információt, visszahívást!Kérjen további információt!