European Financial Advisor - EFA


Képzés

TANÁCSADÁS NEMZETKÖZI SZINTEN

Elképzelte már, hogy pénzügyi-befektetési tanácsadóként tevékenykedjen?

A pénzügyi tanácsadók iránt egy folyamatosan emelkedő igény tapasztalható. Ez a jelenség nagyban köszönhető annak, hogy az elmúlt évek negatív tapasztalatai az embereket egyre tudatosabb öngondoskodásra és pénzügyeik tudatos tervezésére sarkallja. Jelentős igény mutatkozik a szakértő, megbízható segítségre, vagyis általános szükség van szakképzett pénzügyi-befektetési tanácsadókra. Most lehetőséget kínálunk, hogy megszerezd mindazt a tudást, amellyel sikeres és elismert tanácsadóvá válhatsz.

„Jól felkészült oktatók, logikus felépítés, egyszerű fogalmazás, közérthetőség.”

2019 márciusában elindítjuk European Financial Advisor (EFA) képzéseünket. A képzés célja olyan szakemberek képzése és továbbképzése, akik elsősorban kiemelt lakossági ügyfelek kiszolgálásával, a részükre nyújtott pénzügyi-befektetési tanácsadással foglalkoznak.

Ne hagyja ki ezt a páratlan lehetőséget, és jelentkezzen!

Kinek ajánljuk?

A képzés széleskörű tudást kínál a befektetési tanácsadási területen előre lépni, valamint az oda belépni kívánók számára egyaránt. Ajánljuk a jelenleg is pénzügyi szektorban dolgozó szakembereknek, a más szakmában tevékenykedők és a pályakezdő frissdiplomások számára egyaránt.

Az Ön számára is megfelelő választás képzésünk, amennyiben:

 • karrierváltásban gondolkodik
 • család vagy munka mellett szeretne tanulni
 • saját vállalkozása sikerességét szeretné növelni
 • saját befektetéseinek kezelése céljából szeretne szaktudást gyűjteni
 • befektetési vagy pénzügyi tanácsadó, esetleg privát bankár
 • szeretne naprakész, a legfrissebb szabályozásoknak megfelelő tudást szerezni
 • előrébb lépni karrierjében, esetleg külföldi elhelyezkedésben gondolkodik

Tantárgyak

A TANÉV MENETE ÉS A KÖVETELMÉNYEK

A két féléves képzés során a hallgatóknak 10 tantárgyat kell sikeresen teljesíteniük. A képzés nemzetközileg akkreditált tanrend szerint működik. A féléveket egy-egy komplex vizsga zárja az adott félév moduljaiból.

tanórák péntekenként 16:20 és 19:45 óra között, szombatonként 9:00 és 16:30 óra között kerülnek megtartásra a Bankárképzőben (1011 Bp. Szalag utca 19.).  Az órarend összeállításakor igyekszünk a hallgatók igényeihez alkalmazkodni, a hosszúhétvégéket és ünnepeket figyelembe véve.

Minden tárgy vizsgával zárul. A vizsgaidőszakot úgy alakítjuk ki, hogy a hallgatóknak lehetősége legyen hétvégéi vizsgaidőpontot is választaniuk, ezzel is segítve a képzés mellett dolgozó hallgatóinkat.

A TANTÁRGYAK:

EFA tematika v3

A tanterv óraszámán felül mindkét félévben a Bankárképző biztosít 4-4 óra vizsgafelkészítő, az EFPA előírásainak megfelelő, a tanulmányokat szintetizáló konzultációt.

A tanulást segítve minden tananyagot közzéteszünk a Bankárképző saját e-learning felületén. Egyes tantárgyak esetében a hallgatók online teszteken gyakorolhatják a nehezebb vizsgapéldákat. E-learning felületünk lehetővé teszi a hatékony tanulást, és a hallgatók egymás közti – valamint az oktatókkal történő – kommunikációját is. Azok számára, akik nem tudnak részt venni egy-egy alkalmon, lehetőségük van a feltöltött tananyagból tanulniuk. A tanórákon való megjelenés nem követelmény, azonban ajánlott a tananyag könnyebb elsajátítása szempontjából.

Nemzetközi tanúsítvány

A képzés sikeres elvégzésével a hallgatók megszerzik az EFPA által kibocsátott EFA© (European Financial Advisor) képesítést.

Az EFPA (European Financial Planning Association) a legnagyobb és legelismertebb szakmai engedélyező, szabályalkotó és hitelesítő testület Európában a befektetési tanácsadás és pénzügyi tervezés területén. Az EFPA teljesen autonóm szakmai testületeként az SQC (Standards and Qualifications Committee) több mint 60 európai egyetemet, illetve banki és biztosítási képzőintézményt akkreditált. Magyarországon egyedüliként a Nemzetközi Bankárképző Központ rendelkezik az EFPA akkreditációjával.

efpa infok fb

Az EFA képzés célja, hogy olyan magas szintű gyakorlati ismereteket nyújtson a pénzügyi tanácsadás területén, melyek biztosítják, hogy a képzést elvégző hallgatók nemzetközi szinten is egységes, magas szakmai színvonalú és megbízható privát banki szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleik részére. Az EFA képzés keretében a hallgatók megismerik a pénzügyi piacok működését, a pénzügyi termékek sajátosságait, és egy olyan értékesítési szemléletet sajátítanak el, melynek segítségével átfogó és személyre szabott szolgáltatást tudnak nyújtani ügyfeleiknek. A képzés kialakítása során jelentős hangsúly került az etikai irányelvekre: az EFA képzés keretében a hallgatók megismerik az Etikai Kódex iránymutatásait, illetve a nemzeti tagszervezetben (Magyarországon a Pénzügyi Tervezők Szakmai Tanácsa) való tagság egyik feltétele is az Etikai Kódex szabályainak elfogadása és betartása.

pollakzmarsieKollégáink az EFPA testületeiben

A Bankárképző részéről Marsi Erika az EFPA igazgatóságának (Board of Directors), Pollák Zoltán pedig a szakmai bizottságának (Standards and Qualifications Committee) a tagja, így általuk hallgatóink első kézből értesülhetnek a nyugat-európai befektetési tanácsadási piacot érintő legfrissebb trendekről, elvárásokról.

Ár

A 2 féléves képzés díja félévenként : 295 000 Ft + ÁFA (27%)

Ez magában foglalja:

 • az oktatást,
 • a konzultációkat,
 • a félévenkénti egyszeri vizsgalehetőséget,
 • az oktatói segédanyagokat
 • és a nemzetközi EFA tanúsítvány kiadásának díját is.

Kapcsolat

Témavezető: Pollák Zoltán, zpollak@bankarkepzo.hu

Letölthető anyagok

Programismertető

Oktatók

 • janos zsolt 168x200

  János Zsolt

  MAS Stratégiai szemléletű és intellektuális háttérrel rendelkező gyakorlati ember. Egyetemi tanulmányait Ausztriában végezte majd közel 10 évig neves pénzügyi csoport ügyvezető igazgatója és a CEE igazgató tanácsi tagja volt. Tovább...

  Már ekkor sikeresen tevékenykedett vezetői tanácsadóként, gazdasági szakértőként és értékesítési coachként. 2004-ben alapította meg az AL&E Consulting nevű vállalatát, majd a JT&P Consulting megalapításával végérvényesen függetlenítette magát. Partnereivel ezt követően vezetői tanácsadóként, trénerként és key speakerként működik együtt az európai pénzügyi és egyéb ágazatokban.

  János Zsoltot a transzformációs folyamatok specialistájaként tartják számon. Nemzetközi tapasztalatokra tett szert a tőzsdén jegyzett értékesítési vállalatok vezetésében és értékesítési struktúrák fejlesztésében. A FECIF igazgatósági tagja, és magánemberként különböző segélyszervezetekben vállal szerepet, első sorban gyermekek megsegítésében.

 • Konkoly Miklós x300

  Konkoly Miklós

  Konkoly Miklós a GATE Kereskedelmi és Vállalkozási Akadémián végzett vállalkozásszervező közgazdászként, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol Európa Szakértő mester diplomát szerzett. Tovább...

  Miklós 1998 óta dolgozik a bankszektorban: karrierjét a Citibanknál kezdte, majd 2007-ben csatlakozott a Budapest Bank-csoporthoz. A szakember jelenleg a Bankárképző privát banki képzéseinek oktatója.

 • pallosnoemi

  Pallos Noémi, CFA

  2013-ban végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Msc szakán, a Heller Farkas Szakkollégium tagja volt. Szakmai pályafutását a Concorde Vállalati Pénzügyek Kft-nél, majd a Roland Berger Strategy Consultants Kft-nél kezdte. Tovább...

  A Diófa Alapkezelőhöz 2012-ben csatlakozott (üzletfejlesztési terület munkatársa, később vezetője), 2015-től az Alapkezelő vezérigazgató-helyettese. 2017-től CFA charterholder.

  A Bankárképző képzésein vagyonkezelést érintő témákban adok elő. Fontosnak tartom, hogy ezeken a képzéseken lehetőség nyílik egészében is átlátni a vagyonkezelés, befektetéskezelés folyamatát, hiszen a való élet erről szól. Itt végre össze tudnak állni a mozaikdarabok.

 • borzag

  Dr. Borza Gábor

  Tools4F (aktuárius és pénzügyi tanácsadó) beosztás: vezető-tanácsadó, országigazgató. Tovább...

  2016-ban csatlakoztam a Tools4F-hez, szakterületem az élet- és nyugdíjbiztosítás. Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Magyarországon vettem részt különböző projektekben. Örömmel tartok előadásokat a Bankárképzőben: életbiztosítás, nyugdíj-biztosítás, befektetések és makroökonómia területén. A Corvinus Egyetem aktuárius hallgatói részére a nyugdíjbiztosítás tárgy szervezője és egyik előadója vagyok, címzetes egyetemi docens.

  A Magyar Aktuárius Társaság vezetőségi tagja vagyok, korábban elnöke (2013-2017) voltam. Az Európai Aktuárius Társaság Nyugdíjbizottságának alelnöke vagyok.

  1992-ben, pályakezdőként csatlakoztam az NN Biztosítóhoz. Aktuáriusként és kontrollerként dolgoztam, majd 1996 és 1999 között vezető aktuárius és termékfejlesztési vezetői kinevezést kaptam. 1999 és 2002 között három évet töltöttem a csoport amszterdami központjában. 2002-től hét éven át vezettem a magyarországi operáció nyugdíjüzletágát, és hozzám tartozott az Employee Benefits üzletág valamint 2008-2009-ben a termékfejlesztési terület felügyelete. 2009-2013 között igazgatósági tag és pénzügyi vezérigazgató-helyettes (CFO) voltam az ING Biztosító Zrt-nél és az ING Pénztárszolgáltató Zrt-nél. 2013-2014 között az ING Pénztárszolgáltató Zrt vezérigazgatója. 2011-2013 között az EIOPA OPSG tagja. Korábban a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja és az Öngondoskodás Alapítvány kuratóriumi elnökségi tagja voltam.

  A Bankárképzőben jelenleg az EFA program oktatásában veszek részt és időrendben az első blokkot („Gazdasági környezet hatása a befektetési piacokra”) tartom, ami gyakorlatilag egy makroökonómiai bevezetésre épül és a makroökonómia hatását mutatja be a gazdasági szereplőkre és így a befektetési piacokra, melyek egyes jellemzőit nagyvonalakban már ekkor áttekintjük. A későbbi, részletes megismeréshez fontos, hogy egy rendszerező „térképszerű” áttekintéssel tudjunk indítani. Külön felelősség és öröm is a hallgatókkal elsőként találkozni.

 • szab od

  Dr. Szabó Dániel

  Az EFA képzés szabályozási témakörének előadója, Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda egyik partnere.Tovább...

  21 éve dolgozom a Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Irodában, jelenleg az iroda egyik partnere vagyok. Elsősorban a pénz- és tőkepiaci közvetítőrendszer szereplőivel és szolgáltatásaival, engedélyezési ügyekkel, polgári és gazdasági jogi, értékpapírjogi tanácsadással, valamint peres ügyekkel is foglalkozom. Ügyvédi munkám mellett választottbíróként is tevékenykedem, szerepelek a Kereskedelmi Választottbíróság választottbíró-ajánlási listáján, valamint jogi szakvizsga vizsgáztatóként is dolgozom.

  Az egyetem befejezése óta oktatok a Bankárképzőben (VAP, CEFA/EFFAS, EPT és más képzéseken), a Corvinus Egyetem Pénzügyi Mester képzésén, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az ELTE továbbképző intézeteinek szakjogász képzésein, valamint a Bibó István Jogász Szakkollégiumban.

  Az EFA képzés átfogó és komoly tudásanyagot biztosít a résztvevők számára. Törekszem arra, hogy a hallgatók megértsék a bonyolult jogintézmények hátterében álló szabályozási indokokat, a gyorsan változó szabályozási környezetben az állandó szabályozási célokat, a jogszabályok által a gyakorlati szakemberek számára biztosított mozgásteret. Fontos számomra, hogy a résztvevők a tanfolyam elvégzése után magabiztosan tudják alkalmazni az elsajátított tudást. Törekszem arra, hogy a résztvevők és az oktató között folyamatos legyen a kommunikáció. Örömteli tapasztalat számomra, hogy több egykori hallgatómmal a mai napig konzultálunk egymással érdekes vagy új pénzügyi jelenségekről.

 • pollakz

  Pollák Zoltán

  Az EFA képzés szakfelelőseként aktívan részt vettem a program kialakításában, és  folyamatosan a hallgatói, valamint piaci igényekhez, illetve az állandóan formálódó nemzetközi elvárásokhoz igyekszem igazítani a tudásanyagot. Ez utóbbiban nagy segítségemre van, hogy tagja vagyok az EFPA (European Financial Planning Association) szakmai bizottságának, ahol első kézből értesülhetek a nyugat-európai befektetési tanácsadási piacot érintő legfrissebb trendekről. Tovább...

  A Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy mesterszakán végeztem kitüntetéses oklevéllel, jelenleg a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéken folytatom PhD tanulmányaimat. Az oktatás szeretete egyetemi éveim alatt alakult ki bennem, harmadévesen már önálló szemináriumi csoportot tanítottam Statisztika II tárgyból az Egyetemen. A tudás átadása, a tehetséges hallgatók segítése és a minőségi oktatás felé az elköteleződésem azóta is megmaradt, az elmúlt években több befektetési, illetve bankszakmai, kockázatkezelési kurzuson oktattam mind a Corvinus Egyetemen, mind a Bankárképzőben. Jó érzéssel tölt el, hogy egykori hallgatóim mosolyogva köszönnek az utcán és bizalommal fordulnak hozzám szakmai kérdéseikkel.

  Rendkívül fontosnak tartom a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését a felnőttképzés keretein kívül is, ezért első indulása óta minden évben tartok befektetési szimulációs játékot a Corvinus Egyetem által megrendezett Wall Street 101 Pénzügyes Nyári Táborában középiskolásoknak.

  Oktatott tárgyaimnál a hallgatókat a középpontba helyezve egy egységes és szilárd pénzügyi/módszertani alap megteremtésén fáradozom, amelyre a későbbi gyakorlati tárgyak jelentette építőkockák biztonsággal helyezhetők. Így a képzésen végzett hallgatók képesek lesznek a legszofisztikáltabb ügyfelek összetett pénzügyi helyzeteire is testreszabott befektetési megoldást találni.

 • dr soós jános

  Dr. Soós János

  Címzetes egyetemi docens
  Gépészmérnök, gazdasági szakmérnök, gazdasági szakértő Tovább...

  Különböző egyetemeken – Szent István Egyetem, Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – és a Bankárképzőben évtizedek óta oktató ingatlangazdaságtan és ingatlanfejlesztés tárgyakban. Az oktatói tevékenysége mellett az Ingatlangazdaság területén végzett fejlesztői és beruházói tevékenysége során szerzett tudását és tapasztalatait adja tovább előadásaiban.

  Munkahelyein beruházási főosztályvezető, beruházási igazgató, műszaki vezérigazgató-helyettes, az OTP Ingatlan Rt. Elnök-vezérigazgatója, a Budapesti Városfejlesztési Rt. Elnökeként tevékenykedett.

 • marczierika

  dr.  Marczi Erika
  közgazdász, belső ellenőrzési vezető CIG Pannónia biztosítók, adatvédelmi tisztviselő (DPO) MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt

  2010-ben csatlakoztam a CIG Pannónia biztosítókhoz, mint a belső ellenőrzés vezetője. Korábban is a biztosítási területen dolgoztam, főleg az életbiztosítási területen, illetve 8 évig töltöttem be vezető aktuáriusi munkakört is. Tovább...

  2010-ben csatlakoztam a CIG Pannónia biztosítókhoz, mint a belső ellenőrzés vezetője. Korábban is a biztosítási területen dolgoztam, főleg az életbiztosítási területen, illetve 8 évig töltöttem be vezető aktuáriusi munkakört is.

  1981-85: Állami Biztosító, főelőadó; 1988-90 Hungária Biztosító, osztályvezető-helyettes, 1991-1996 : Európa Biztosító Rt., életbiztosítási igazgató; 1996-2001: Allianz Hungária Biztosító, ügyvezető igazgatóhelyettes (életbiztosítás); 2001-09: Groupama / Európa Biztosító Rt., életbiztosítási igazgató, vezető aktuárius; 2009-10: Groupama Közép-Kelet Európai régió, vezető tanácsadó; 2010-: CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., CIG Pannónia EMABIT Zrt., belső ellenőrzési vezető; 2011-:2017 Pannónia CIG Alapkezelő Zrt., belső ellenőr; 2013-: Pannónia Nyugdíjpénztár, belső ellenőr.

  Új érdeklődési területem a GDPR, azaz a személyes adatok védelme, DPO vagyok az MKB-Pannónia Alapkezelőnél.

  A Magyar Aktuáriusi Társaság alapító tagja vagyok, 2016 óra a Felügyelőbizottsági tisztséget is betöltöm. A Magyar Életbiztosítási Orvostani társaság alapító tagja vagyok, 2011 óta az a társelnök, aki nem orvos végzettségű.

  Mindhárom diplomámat a budapesti „közgázon” szereztem, ott is doktoráltam, időnként felkérnek különböző előadásokra az aktuáriusi szakirányon (pl. pénzmosás megelőzése). Szívesen oktatok, a Bankárképzővel is dolgoztam már, „banki szakembereknek biztosítási ismereteket” adok át. Most a személyes kockázatmenedzsment tárgyat fogom oktatni, ami egy természetes személy (v.ö. GDPR) által viselt, vállalt, biztosítási eszközökkel menedzselt kockázatokról nyújt bővebb képet a hallgatók számára.

 • markusl

  Márkus László

  Igatlanértékelő (Ingatlanszakértői szakmérnöki MSc Real Estate képesítés); az Ingatlangazdaságtan című könyv egyik társszerzője. Tovább...

  A BME Építészmérnöki Kar elvégzése után (1977) az IPARTERV-nél építész tervezőként indult szakmai pályafutásom. 1989 ősszén lettem tagja az American Appraisal Hungary Kft szakértői csapatának, ahol először megtanultam az ingatlanértékelés nemzetközi szabályait és technikáit, majd az ingatlanértékelési osztály vezetője lettem 1995-ben.

  Azóta - több nemzetközi és hazai cégnél és végül családi alapítású gazdasági társaságunknál- mind a mai napig ingatlanértéléssel foglalkozom.

  1996 és 1998 között elvégeztem a BME-TRENT UNIVERSITY ingatlanszakértői szakmérnöki (MSc Real Estate képesítést) adó tanfolyamát. 1998-tól a RICS (Royal Institution of Chartered Surveyor) tagja vagyok.

  Eddigi ingatlanértékelői pályafutásom során Magyarország legnagyobb ipari ingatlanait, logisztikai parkjait, bevásárlóközpontjait, szállodáit valamint luxus lakóházait értékelhettem.

  Dr Soós János Ingatlangazdaságtan című könyvének egyik társszerzője lehettem. MAISZ (Magyar Ingatlanszövetség) tagságom kezdete óta, azaz 1998-tól tartok előadásokat az ingatlanértékelés aktuális témaköreiben. Több alkalommal a Bankárképző korábbi kurzusaiban mint előadó is részt vehettem a Dr Soós János - Dr Gróf Imre team tagjaként.

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2019. március 8.
Jelentkezési határidő 2019. március 1.
Ár 295 000 Ft + ÁFA / félév
Helyszín Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. - 1011 Budapest, Szalag u. 19.
295 000 Ft