CEFA (EFFAS) - Befektetés-elemzői program

Program

Belépő a hazai és a nemzetközi tőkepiacokra

A CEFA (Certified European Financial Analyst), hazai ismertebb nevén az EFFAS program az Európai Befektetés-elemzők Szövetségének (EFFAS, azaz European Federation of Financial Analyst Societies) oktatási- és vizsgatematikájára épülő, 3 szemeszteres, nemzetközileg akkreditált programja.
Az EFFAS az egységes szakmai minimum és az ehhez kötődő egységes vizsgarend kialakítása céljából hozta létre ezt a diplomát.
A CEFA Európa szerte elfogadott képesítés a tőkepiacokon, mely biztosítja a megfelelő szakmai színvonalat és tudást.

A tanfolyam tartalmának kialakítása és a vizsgasorok összeállítása a legmagasabb szintű nemzetközi és hazai szakmai normák és vizsgakövetelmények figyelembe vételével történik. A hallgatók a jog, a számvitel és a monetáris politika mellett többek között magas szintű kötvény- és részvényértékelési, vállalati pénzügyi és portfóliókezelési ismereteket is szereznek, valamint a származtatott ügyletek értékelésével és alkalmazásával is megismerkednek. A program előnye más nemzetközi programmal szemben, hogy ezt magyar nyelven, esti, konzultációs rendszerben lehet elvégezni, ami lényegesen könnyebbé teszi a vizsgára történő felkészülést. Az EFFAS hazai tagszervezete, a Magyar Tőkepiaci Szakemberek Egyesülete és a Bankárképző

1995-ben indította el a CEFA oktatást és vizsgákat, azóta mintegy 300 hallgató szerezte meg a képesítést.

A CEFA képesítés egyben belépő a nemzetközi szinten ismert CIIA (Certified International Investment Analyst) befektetés-elemző programba.
A CIIA képesítést az ACIIA (Association of Certified International Investment Analyst) szervezete hozta létre 2000-ben, mellyel a tőkepiaci szakképesítések közé emeltek egy újabb nemzetközi szinten is elismert diplomát. E nemzetközi vizsga jelentősége, hogy szakmai kvalifikációként a legtöbb európai, ázsiai és dél-amerikai tőkepiaci szakmai szervezet elismeri. A vizsgáról további információkat a CIIA fülön találhat.

Kedvezményeinkről részletesen az "Ár" fül alatt olvashat! Bizonyos esetekben a kedvezmények összevonhatók!
Ne hagyja ki, tájékozódjon munkatársunknál! (Révay Réka,  rrevay@bankarkepzo.hu)

Kinek ajánljuk?

A CEFA (EFFAS) Befektetés-elemzői program elvégzését elsősorban ajánljuk:
- befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, életbiztosítók vagyonkezelésével foglalkozó vezető szakembereinek;
- befektetési szolgáltatók elemzőinek;
- banki treasury munkatársaknak;
- nagy és összetett értékpapír-portfóliók vagyonkezelőinek;
- vállalatok pénzügyi vezetőinek;
- mindazoknak, akik a fenti területek valamelyikén továbblépési lehetőséget szeretnének elérni;
- azoknak, akik a fentiekre vonatkozó törvényalkotásban, szabályozásban és ellenőrzésben közreműködnek;
- mindazoknak, akik ezen területek valamelyikén szeretnének elhelyezkedni, de nem rendelkeznek szakirányú végzettséggel, tapasztalattal;
- mindazoknak, akik szeretnék megérteni a tőkepiacok működését, akár saját befektetéseik minél magasabb szintű kezelése érdekében, vagy megismerni néhány, itthon még nem használt terméket.
A jelentkezésnek nem előfeltétele felsőfokú diploma megléte, ám elsősorban szakirányú diplomával vagy azzal egyenértékű szakmai előképzettséggel rendelkező szakembereknek ajánljuk a programot.

Tematika

A CEFA (EFFAS) Program az alábbi modulokból épül fel:
- Alkalmazott statisztika és pénzügyi számítások
- Kötvényelemzés és értékelés
- Számvitel és beszámoló elemzés
- Opciók, futures és más derivatívok
- Monetáris politika - Portfólió-menedzsment
- Részvényelemzés és értékelés
- A piac szabályozása és értékpapírjog
- Vállalati pénzügyek
- VAP (A Bankárképző Vagyon, Alap, Portfolió 9 alkalmas képzési programja)

Részletek

A CEFA (EFFAS) program oktatási ideje 3 félév. Az oktatás félévenként szeptembertől decemberig, illetve februártól májusig tart.
Havonta egy vagy két modul oktatására kerül sor. A modultól függően egy modul oktatási egysége 3-6 napos lehet.

A tanórákat az alábbi időpontokban tartjuk:
- csütörtök: 16.30-20.00
- péntek: 16.30-20.00
- szombat: 08.30-16.00

Programkezdés:
- minden év szeptember,
- lehetőséget biztosítunk a tavaszi félévben történő becsatlakozásra, ám a modulok sorrendjét javasoljuk betartani a tananyagok egymásra épülése miatt.

A CEFA (EFFAS) program egyes moduljai külön is látogathatóak.

A VAP programot már elvégzett résztvevők számára előzetes tudásfelmérést, konzultációs lehetőséget biztosítunk.
Keresse munkatársunkat!

Videók

Bankárképző CEFA (EFFAS) diploma nyílt nap

Móricz Dániel (Állampapírpiaci folyamatok)
  Dr. Tomori Erika (A tőkepiaci szabályozás területei)
Martin Hajdu György (Vállalat és részvényértékelés)
  Vidovics-Dancs Ágnes (Arbitrázs)
Dr. Száz János (CEFA program moduljai)
  Tripon Mariann véleménye az EFFAS-ról

 

Ár

A program díja két részből áll:
- képzési díj: 495.000 Ft + ÁFA / félév
- nemzetközi diploma díja: 20.000 Ft + ÁFA / félév

A program díja magába foglalja az oktatást, a vizsgafelkészítő konzultációkat, modulonként egyszeri vizsgalehetőséget, a tankönyveket, az előadói segédanyagokat.

A program modulonként is látogatható. Egy modul napi részvételi díja: 99.000 Ft + ÁFA / nap. A díj magába foglalja az oktatást, a vizsgafélkészítő konzultációkat, a tankönyveket és az előadói segédanyagokat. A vizsga díja külön fizetendő.

Amennyiben nem kíván részt venni a képzésen, lehetősége van önálló tanulás mellett csak vizsgára jelentkezni. A modulvizsga díja (oktatáson való részvétel nélkül): 60.000 Ft + ÁFA / modul 

FELHASZNÁLHATÓ KEDVEZMÉNYEK

Kedvezmények Tőzsdei Szakvizsgával rendelkezők számára
A képesítésekkel rendelkezők a program díjából mindhárom félévben 15% kedvezményre jogosultak. Összevonható az előjelentkezési kedvezménnyel.

Kedvezmények VAP végzetteknek
A képesítéssel rendelkezőknek csak most 60%-os kedvezményt biztosítunk a képzés első féléves díjából, melyet rugalmasan az első félévben vagy három félévre osztva érvényesíthetnek.

Ajánlási kedvezmény
Azon hallgatók, akik már végzett EFFAS vagy BADI hallgató ajánlásával iratkoznak be a képzésre, az oktatás mindhárom félévének program díjából 10% kedvezményre jogosultak. Az ajánlási és az előjelentkezési kedvezmény szintén összevonható! Az ajánlási kedvezmény a jubileumi kedvezmény igénybevétele esetén a második és a harmadik félévre érvényesíthető.

KÉRJE SZEMÉLYRE SZABOTT KEDVEZMÉNYÉT MUNKATÁRSUNKTÓL!
Révay Réka, +36-1/224-07-42,  rrevay@bankarkepzo.hu

CIIA


A CIIA (Certified International Investment Analyst) egy kétszintű, nemzetközi befektetés-elemzői vizsgarendszer. A CEFA képesítéssel rendelkezők részt vehetnek a CIIA vizsgarendszer második, emelt szintű vizsgáján (CIIA Final).

A CIIA Final vizsga két komplex vizsgából áll. A komplex vizsgák az alábbi témaköröket fedik le: részvényelemzés, kötvényelemzés, derivatívák, monetáris politika, vállalati pénzügyek, számvitel és portfolió-menedzsment. A komplex vizsga anyagát nemzetközi syllabus rögzíti, mely az alábbi linkről tölthető le: https://www.aciia.org/the-ciia-diploma/reference-guide-and-syllabus.html. A vizsgák időpontja minden év márciusa és szeptembere.

A CIIA képesítés megszerzésének előfeltétele legalább hároméves szakmai tapasztalat portfolió-menedzsment, vagyonkezelés, befektetés-elemzés vagy egyéb releváns pénzügyi/tőkepiaci pozícióban.

A CIIA vizsgára a Bankárképzőn keresztül lehet regisztrálni. Részletekről kérjük érdeklődjön munkatársainknál.Kapcsolat

Érdeklődés esetén keresse munkatársainkat:
- Kalfmann Petra, programigazgató
- Révay Réka, e-mail: rrevay@bankarkepzo.hu
- Információs vonal: +36-1/224-07-42

SUMMER SCHOOL

Az EFFAS nemzetközi szervezete idén 11. alkalommal szervezi meg az EFFAS Nyári Egyetemet, melyet a spanyol tagszervezet jóvoltából (idén utolsó alkalommal) a Banco Santander Madrihoz közeli központjában tartanak.

A Nyári Egyetemet 10 évvel ezelőtt kettős céllal indították útjára:

 • egyrészt lehetőséget teremtsen pénzügyi szakemberek számára, hogy konferencia szerűen a legaktuálisabb témákban világszintű előadóktól tájékozódhassanak;
 • másrészt segítséget nyújtson a vizsgára készülők és a tudás frissítésre vágyók számára célzott workshopok keretében.

A Nyári Egyetem emellett kivételes lehetőséget nyújt különböző országokban dolgozó szakmabeliekkel értékes network építésére.

A Nyári Egyetemen a végzett CEFA/CIIA képesítéssel rendelkezők, illetőleg a jelenleg CEFA/CIIA vizsgára készülők kedvezményes 450 EUR áron vehetnek részt, melyből az április 30-ig jelentkezők további 50 EUR kedvezményt kapnak. Ezen felül a szervezők az első 100 jelentkező számára ingyenesen biztosítanak szállást a Banco Santander központjában található szállodában.

További információ és kapcsolat: Révay Réka, rrevay@bankarkepzo.hu, + 36 1 224 0742

A 2018-as esemény tájékoztatója

Regisztráció

Oktatók

 • o moriczd

  Móricz Dániel

  HOLD Alapkezelő Zrt., befektetési vezető (CIO) Tovább...

  1999-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy fő- és vállalatértékelés mellékszakirányán. 2000-ben kezdett el dolgozni a HOLD (akkori nevén Concorde) Alapkezelőnél, kezdetben elemzőként, majd 2002 óta kötvényportfólió-kezelőként. 2006 óta az Alapkezelő partnere, és azóta befektetési vezetőként irányítja Magyarország egyik legnagyobb portfóliókezelői csapatát. Kötvényportfóliók mellett néhány abszolút hozamú alapot is kezel. 2015-ben elnyerte a Privátbankár.hu Klasszis szavazásán „Az év portfóliómenedzsere 2015” díjat. 

  2011 óta pedig a HOLD Alapkezelő igazgatósági tagja. 2007-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Gazdálkodástani programjában Ph.D. fokozatot szerzett. 1999-től, a Ph.D. program megkezdésétől rendszeresen tanít, elsősorban a befektetésekhez, vállalati pénzügyekhez, értékpapírpiacokhoz kapcsolódó témákban.

  A Bankárképzőben a VAP és a CEFA (EFFAS) programok keretén belül igyekszik átadni kötvénypiaci elméleti, valamint a portfóliókezelés során szerzett gyakorlati ismereteit.

 • o vidovicsdancsa

  Vidovics-Dancs Ágnes

  A Budaspesti Corvinus Egyetem Pénügy Tanszékének docense; a Diófa Alapkezelő Zrt. kockázatkezelési vezetője és a hazai EFFAS-tagszervezet elnökségi tagja. Tovább...

  2006 óta oktatok a Budapesti Corvinus Egyetemen, számos pénzügyi, illetve matematikai-pénzügyi tárgyat tanítok és tanítottam. Doktori fokozatomat a közgazdaságtudományok területén szereztem 2015-ben, jelenleg a Pénzügy Tanszéken vagyok egyetemi docens. 2016 óta specializáció-felelőse vagyok a Biztosítási és Pénzügyi Matematika szak Kvantitatív Pénzügyek specializációjának. Az egyetemi pálya mellett dolgoztam az Államadósság Kezelő Központban, illetve jelenleg is kockázatkezelési vezetője vagyok a Diófa Alapkezelő Zrt-nek.

  A CEFA-EFFAS programon 2006 óta tanítok, eddig 5 modulban vettem részt. Jelenleg az Opciók és a Kötvények modul felelőse vagyok, illetve oktatok a Portfólió modulban is. A képzéssel való kapcsolatomat még szorosabbá teszi, hogy 2013 óta elnökségi tagja vagyok a hazai EFFAS-tagszervezetnek (Magyar Tőkepiaci Szakemberek Egyesülete), illetve hogy magam is rendelkezem a CEFA és a CIIA végzettségekkel.

  Szakmai érdeklődésem középpontjában a derivatíva-árazási modellek, illetve az államadósság-kezeléssel, adósságválságokkal kapcsolatos témák állnak.

 • o tomorie

  dr. Tomori Erika

  Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnere; számos szakcikk, pénzügyi jogi publikáció szerzője. Egyetemi oktatói tevékenységét a Budapesti Corvinus Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is címzetes egyetemi docensi címmel ismerte el. Tovább...

  A bankjog és az értékpapírjog területére specializálódott. Pályafutását 1987-ben, a kétszintű bankrendszer magyarországi megalakulásával kezdte, így együtt fejlődhetett a modern magyar pénzügyi rendszer kialakulásával. Tevékenységét banki jogászként, majd 1992-től a – jelenlegi nevén – Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnereként ügyvédként folytatta. Szakterületévé az értékpapírjog és a tőkepiaci szabályozás, a bankjog, a társasági jog vált, elsősorban ezeken a jogterületeken nyújt az ügyvédi iroda keretein belül jogi szolgáltatásokat a pénzügyi piacok szereplői számára.

  Tudását törekszik megosztani a piacra készülő szakemberekkel: 2005 óta oktatója a Budapesti Corvinus Egyetemnek, oktat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Továbbképző Intézeténél és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Deák Ferenc Intézeténél is. A Közép-európai Brókerképző Alapítvány Tőzsdei Szakvizsga Jogi Moduljának felelőse, és közel 20 éve oktat a Nemzetközi Bankárképző Központ szakmai tanfolyamain, 2018-ban pedig a Budapest Institute of Banking oktatójává is vált. Egyetemi oktatói tevékenységét a Budapesti Corvinus Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is címzetes egyetemi docensi címmel ismerte el. Számos szakcikk, pénzügyi jogi publikáció szerzője. Nevéhez fűződik az értékpapírjog és a tőkepiac szabályozásának átfogó bemutatását biztosító kiadvány, melynek 2000 óta történő folyamatos megjelentését szerzőként biztosítja.

  Aktív tagja különböző szakmai testületeknek, így a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége Etikai Bizottságának, a Magyar Tőkepiaci Szakemberek Egyesületének, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróságnak. Közreműködött több, a tőkepiacot szabályozó törvénytervezet kidolgozásában is.

 • o misiks 2

  Misik Sándor

  MOL Nyrt, Pénzügyi Kockázatkezelési Menedzser Tovább...

  Misik Sándor 2005-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy szakirányán. 2004 és 2010 között a Hamilton Zrt.-nél sales brókerként dolgozott, 2010-től pedig a Solar Capital Markets Zrt.-nél volt portfóliókezelő.

  Ugyanebben az évben megszerezte a nemzetközi befektetés-elemzői (CIIA) diplomát. 2013-tól a Budapesti Corvinus Egyetemen több tantárgy keretén belül is óraadó, 2016-tól a Mol pénzügyi kockázatkezelési részlegének szakértője.

 • mohl gábor

  Dr. Mohl Gergely

  A Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa Tovább...

  Dr. Mohl Gergely 2004 óta a Budapesti Corvinus Egyetem (és jogelődei) oktatója az intézmény Pénzügyi Számvitel Tanszékén. Az általa jelenleg és korábban oktatott kurzusok között találjuk a pénzügyi számvitelt (Bsc, MA, MBA szinten, magyar és angol nyelven), a vezetői számvitelt, a pénzügyi kimutatások elemzését és a könyvvizsgálatot.

  Emellett több képzőhelyen a kezdetek óta aktív résztvevője a mérlegképes könyvelők IFRS képzésének és vizsgáztatásának, 2011 óta a McDaniel College Budapest óraadó oktatója (pénzügyi és vezetői számvitel oktatása angol nyelven).

  Több mint másfél évtizede saját vállalkozásban vállalkozások teljeskörű számviteli és adózási adminisztrációjával, illetve szakmai tanácsadással foglalkozik, 2015-2017-ben a MÁV csoportnál mint számviteli szakértő tevékenykedett.

  Szakmai képesítései: mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló.

  A CEFA képzésben a Pénzügyi számvitel és pénzügyi kimutatások elemzése modul oktatója.

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2018. szeptember 13. 16:30
Jelentkezési határidő 2018. szeptember 20. 23:55
Ár 515 000 Ft + Áfa
Helyszín Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. - 1011 Budapest, Szalag u. 19.
515 000 Ft + Áfa