Növekvő hitelkamatok és infláció mellett befektetés-e az ingatlan?

VAP képzésünk oktatóját, Pallos Noémit (Finext Alapkezelő Zrt. vezérigazgató) kérdeztük, akitől azt is megtudtuk, fiatal anyukaként mi a siker kulcsa .

Pallos Noémi 2021-ben csatlakozott a Futureal Csoporthoz, jelenleg a Finext Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és igazgatósági tagja. Korábban a Diófa Alapkezelő Zrt.-nél dolgozott üzletfejlesztési területen, majd vezérigazgató-helyettesként.

  • Fiatalon, nagyon sikeres karriert tudhatsz a magadénak. Mit gondolsz mi a sikered kulcsa?

Röviden: a támogató környezet, sok-sok munka, kitartás és persze a szerencse. Kicsit hosszabban: a sok befektetett munka önmagában nem lett volna elég, kellett a szervezettől jövő támogatás is, hiszen sosem kérdőjelezték meg a munkámat csak azért, mert fiatal vagyok. Szerencsés voltam abban is, hogy egy növekvő, sikeres céghez kerültem, ahol folyamatosan fejlődni tudott a karrierutam.

  • Hogyan képzeljük el a munkádat? Mivel foglalkozol napi szinten?

Jelenleg az egyik legnagyobb közép-kelet-európai ingatlanfejlesztő cég alapkezelőjét vezetem, ahol az a fő feladat, hogy kiépítsem a cégcsoport tőkepiaci lábát, egyszerűbben: minél több pénzügyi befektetőt hozzak társulni az ingatlanfejlesztésekhez. Ez elég sokrétű feladat, nulláról fel kell építeni a megfelelő pénzügyi, jogi struktúrát, kialakítani a marketing stratégiát, meggyőzni a befektetőket és végül, de nem utolsósorban meg is kell tartani őket (riporting, ügyfélkezelés stb.).

  • Két kicsi gyermeked van. Mennyire nehéz összeegyeztetned a karrier céljaidat a családi teendőkkel?

A kisgyerekes lét önmagában is nagyon fárasztó. A férjemmel még családalapítás előtt megegyeztünk abban, hogy ezt ketten csináljuk. Számunkra természetes volt, hogy megosztottuk az anyasági/apasági szabadságot, megosztjuk a gyerekek miatti betegszabadságot és az összes teendőt. Ettől persze még sokszor nehéz kettészakadni, kár tagadni, hogy sok feszültség adódik. De számunkra így kerek az élet. A COVID (talán) egyetlen pozitívuma, hogy sokkal elfogadottabb az otthonról dolgozás, ez kisgyerekes családoknak nagy kincs.

  • A koronavírus járvány gazdasági hatásai még mindig érezhetőek, mit látsz a befektetők magatartásán, milyen eszközök felé fordulnak? Mit keresnek leginkább a befektetési piacon?

Most vihar előtti csend van, mindenki kivár abban reménykedve, hogy elkerülje a veszteségeket. Amíg nem találjuk meg az új „egyensúlyi” kamatlábakat, addig sokan kerülik a részvénypiacokat és inkább a pénzpiaci és rövid kötvény eszközök felé fordulnak. Ez egy átmeneti állapot, amint stabilizálódni látszik a helyzet, újra népszerűségnek fognak örvendeni a részvénypiacok is.

  • Mit gondolsz, mennyire tekinthető jó befektetésnek az ingatlan 2022-ben a növekvő hitelkamat és az emelkedő infláció mellett?

Az ingatlanpiacon is szektorokban érdemes gondolkodni, nagyon más egy logisztikai fejlesztés és egy lakás. Ugyanakkor az minden ingatlanra elmondható, hogy elsősorban hosszú távon megtérülő befektetés még akkor is, ha az elmúlt években 1-2 évre is megérte ingatlant vásárolni. A növekvő hitelkamatoknak lesz/van hatása az ingatlanárakra, de hosszú távon ez mindig kiegyenlítődik. Ha valaki például a gyerekeinek szeretne örökségként félre tenni, még mindig az ingatlan lesz a legjobb választás.

  • Hogyan kerültél először kapcsolatba a Bankárképzővel és mik voltak az első benyomásaid?

Egy kedves ismerősömön keresztül kaptam lehetőséget oktatni a VAP képzésen. Nagyon örültem neki, hiszen hobbim az oktatás és megtiszteltetés egy ilyen nagy presztízsű intézménynél előadásokat tartani. Hiszek a felnőttoktatás jövőjében, de egyelőre sajnos még kevés az olyan intézmény, ahol minőségi oktatást lehet kapni.

  • Oktatóként és gyakorlati szakemberként kinek ajánlanád a VAP képzést?

A VAP egy tökéletes áttekintő kurzus annak, aki vagyonkezeléssel szeretne foglalkozni vagy már ebben dolgozik. A tematika minden releváns részt érint, és fontos, hogy a teljes vagyonkezelési folyamatra rálátásunk legyen. Bátran ajánlom mindenkinek, aki alapkezelőnél, befektetési tanácsadónál vagy brókercégnél dolgozik. 

Szeretne Pallos Noémivel személyesen is találkozni? Várjuk a következő Vagyon, Alap, Portfólió képzésünkön!

Az interjút készítette:
Tóth Csilla, a VAP képzés témavezetője

 


Ajánlott bejegyzések