Rekordösszegű teljesítmény a bankszektorban mi van a számok mögött?

2018. március 13.

Marsi Erika, a Bankárképző Központ alelnöke a Trend FM Rádióban adott interjúban elemzi a bankszektor elmúlt évi teljesítményét. A bankok prociklikusak – alkalmazkodnak a gazdaság teljesítményéhez, a gazdasági környezetet tudják támogatni, de visszavetni is. Ha nőnek a lakossági megtakarítások, beruházások, a kedvezőbb gazdasági kilátások mellett a bankok merészebbek lesznek. Az elmúlt években sokáig stagnált a hitelezés, a bankok nem támogatták a gazdaságot, de 2016 óta növekszik a hitelezés.

A 2016/2017 egy olyan fordulópont, amikor elindult a hitelezés a magyar piacon. Így a jelenlegi hitelállományban magas az új hitelek aránya, a portfolióminőség is ennek megfelelően kedvezően alakul. A magas kamateredmény mellett a korábban megképzett céltartalék felszabadítása is növeli az eredményt. Most ebben a gazdasági környezetben a fedezetek felértékelődnek, a tartalékok felszabadulnak. Nem csak az üzemi eredmény javult, hanem a tartalékok felszabadítása is hozzáadódott, így 2017-ben a saját tőkére vetített eredmény 16 százalék lett.

További részletekért hallgassa meg a beszélgetést.

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel!


Ajánlott bejegyzések

Előzze meg a banális hibákat

MNB-hez küldendő riport automata kitöltését programozta le Pollák Zoltán nagyjából annyi idő alatt, mint ameddig korábban a riport alkalmanként elkészült! A későbbiekben a riportot a banki ... További részletek