A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Bankárképző mikrovállalati bankszámlaindex elemzése


A Magyarországon működő kis- és középvállalkozások száma meghaladja a 650 ezret, melyek 95%-a mikrovállalkozás. A vállalkozásoknak érdemes körültekintően kiválasztaniuk a számlavezető bankjukat, mivel a kereskedelmi bankok által kínált számlacsomagok közötti tudatos választással jelentős, havi szinten akár 30-40%-os megtakarítást is elérhetnek.

A mikrovállalkozások átlagos éves árbevétele mindössze 31 millió Ft. A vállalkozások nagy száma miatt ezek a cégek jelentős számú ügyfelei a bankoknak, de ezek a vállalkozások nem rendelkeznek olyan nagyságrendű számlaforgalommal, hogy a bankszámlavezetésben egyéni kondíciókra lennének jogosultak. Ezért döntött úgy a Bankárképző, hogy félévente felmérést készít a mikrovállalkozások bankszámla kondícióiról, ezzel is segítve e széles rétegű vállalkozói kört, hogy a sok ajánlat közül a számukra megfelelő bankszámlacsomagokat tudják kiválasztani.

Módszertan

A mikrovállalati bankszámlaindex elemzés a Nemzetközi Bankárképző Központ által már 2009 óta készülő lakossági bankszámlaindex elemzés módszertanát követi. Jelen felméréssel először egy pillanatkép kerül bemutatásra a bankok 2016 január elején érvényes forint számlavezetési termékeinek kondíciói alapján. Ezután félévente meg fogjuk vizsgálni a kondíciók alakulását, melyben bankok szerint nemcsak a költségeket, hanem azok tendenciáit is értékelni fogjuk. Felmérésünk nyolc, országos lefedettségű nagybank mikrovállalati ügyfélkörnek kínált valamennyi számlacsomagjára kiterjed, de a kiértékelésben csak a legkisebb költségű számlacsomagok díjait tüntetjük fel.

A felmérésben három mikrovállalati ügyféltípus tranzakciós szokásai alapján kerül kiszámításra a havi bankköltség. Az első ügyfél típus olyan kezdő vállalkozás, melynek éves árbevétele 12 millió Ft körül van. A második ügyfél típus több éve működő, de évente átlagosan nem több, mint 25 millió Ft-os árbevétellel rendelkező, ún. közepes méretű mikrovállalkozás. A harmadik ügyfél típus nagyobb forgalmú, 65 millió Ft-os árbevétellel rendelkező mikrovállalkozás. Mindhárom ügyfél típusra feltételezzük, hogy többségében elektronikusan bankolnak, tranzakcióiknak döntő többségét utalással intézik, valamint bankfióki pénztárat és bankkártyát is igénybe vesznek.

1. ügyfél típus: kezdő vállalkozások számlavezetési költsége

A kezdő vállalkozásoknak majdnem minden bank ajánl egy kedvezményes időszakú konstrukciót, ami hat hónaptól akár két évig is terjedhet. Mivel a bankválasztás során e kedvezményes időszak bankköltségei a kezdő vállalkozások számára döntőek lehetnek, ezért ennél az ügyfél típusnál a kedvezményes és a nem kedvezményes időszakra is kiszámoltuk a bankköltségeket. Számításaink szerint egy kezdő vállalkozás havi számlavezetési költsége a kedvezményes időszakban 5 700 - 8 800 Ft között mozog, átlagosan 7200 Ft. A nem kedvezményes időszakban ez a költség már 5 700 - 10 300 Ft között mozog, átlagosan közel 8000 Ft-ot tesz ki. A kezdő vállalkozásoknak nyújtott bankszámla csomagok költségei között jelentős különbségek vannak, ezért érdemes a kezdő vállalkozásoknak ezt a választást alaposan megfontolni.

1. táblázat - Kezdő vállalkozások havi bankköltsége számlacsomagonként

 

Ha bankonként vizsgáljuk meg a számlacsomagokat, azt láthatjuk, hogy a K&H Bank Start+ csomagja – melynél nincs a kedvezményes és nem kedvezményes időszak megkülönböztetve – az első helyen szerepel mind a két esetben. Így ez a csomag például a nem kedvezményes időszakban közel 45%-kal olcsóbb, mint a MKB Bank által kínált – s a jelen rangsorban legdrágább –1x1 Dinamika csomag. Kiemelendő, hogy az UniCredit Origó csomagja a kezdeti középmezőny ellenére a középtávon tervezők számára kedvező feltételeket biztosít, s a K&H után a második helyre került a nem kedvezményes időszak rangsorában.

A kezdő vállalkozásoknak számlanyitáskor kifizetődő nem csak rövid távon gondolkodni, mivel a bankváltás idő- és pénzráfordítással jár, és az első ránézésre olcsó csomag a kedvezmény lejárta után jóval drágább is lehet. Érdemes több éves viszonylatban is becslést készíteni arra vonatkozóan, hogy a vállalkozás tranzakciós szokásai alapján milyen számlavezetési költségek várhatóak.

A számlacsomagok havi teljes költsége aszerint is vizsgálható, hogy az milyen tételekből áll össze. Jelentős eltérések mutatkoznak az egyes számlacsomagok esetében a díjtételek havi összköltségen belüli arányát illetően.

1. grafikon – Kezdő vállalkozások havi bankköltségeinek összetétele (kedvezményes időszak)

 

Kezdő vállalkozásoknak a bankok általában alacsonyabb havi fix számlavezetési díjakat számolnak fel, melyek mellett az utalások többségében magasabb költséget jelentenek. Azoknak a vállalkozásoknak, aki nagyobb készpénzforgalmat bonyolítanak le, célszerű figyelembe venni, hogy a kártyahasználat és a pénztári megbízások költségei az OTP Start és az UniCredit Origó csomagjában a legalacsonyabbak. Akiknél pedig az elektronikus utalás a meghatározó, fontos szempont lehet, hogy ez a K&H-nál a legkedvezőbb, melyet az UniCredit követ. Banki átutalás szempontjából a legdrágább a CIB Bázis csomagja, míg az MKB-nál a könyvelési díj emeli meg jelentősen a bankszámla költségét. Ennél az ügyféltípusnál a tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek átlagosan a harmadát teszik ki a havi számlavezetési költségnek.

2. ügyfél típus: közepes méretű mikrovállalkozások

Ezen ügyfél típusnál - a kezdő vállalkozásokkal szemben - a bankok által kínált csomagok költségei között kisebbek a különbségek, de így is 25%-os árkülönbség van a legolcsóbb és a legdrágább csomag között.

2. táblázat - Közepes méretű mikrovállalkozások havi bankköltsége számlacsomagonként

A közepes méretű mikrovállalkozások havi számlavezetési költsége az elérhető legalacsonyabb díjú számlacsomagokat figyelembe véve 11 000 Ft és 16 000 Ft között alakult. A nyolc nagybank lényegében két csoportra osztható. Az egyikben 11 és 13 ezer Ft között van a havi bankköltség, idetartozik az Erste, K&H, Raiffeisen és az OTP. A másik csoportban 14 és 16 ezer Ft között van ez a költség, ide sorolható a BB, CIB, MKB és az UniCredit bankszámlacsomagja. A legalacsonyabb havi számlavezetési költséget az Erste Válogatás Plusz számlacsomagja kínálja, míg a sort az UniCredit A la carte Plusz számlacsomagja zárja.

2. grafikon - Közepes méretű mikrovállalkozások havi bankköltségeinek összetétele

A közepes méretű mikrovállalatok átlagosan magasabb fix számlavezetési költséggel számolhatnak, mint a kezdő vállalkozások. Azon vállalkozásoknál, akik nagyobb pénzforgalmat bonyolítanak le, és kiemelt jelentősége van az elektronikus utalásnak, fontos tudniuk, hogy bár az OTP, a K&H, az UniCredit és az MKB magasabb havi fix számlavezetési költséget számít fel, azonban az utaláshoz tartozó díjak kedvezményesek.

Az Erste, a BB, a CIB és a Raiffeisen esetében a havi fix számlavezetési költség alacsonyabb, de náluk az utalás relatíve drágább. A kártyahasználathoz és a pénztárhoz kapcsolódó szolgáltatások díjai a K&H és az OTP esetén a legkedvezőbbek. A tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek ennél az ügyféltípusnál átlagosan a havi összköltség 40%-át teszik ki.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy a számlaforgalom növekedésével a számlavezetés havi költségén belül egyre nagyobb arányt képviselnek a tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek? A tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek mértéke a tranzakció összege után fizetett meghatározott százalékos összeg, az utalások esetében 2 millió forintig az utalás összegével arányosan nő. Az általunk vizsgált mikrovállalati körben azonban 2 millió forintnál magasabb összegű egyedi tranzakciókkal nem számoltunk, ezért ezen vállalkozói kört a forgalom növekedésével arányosan terhelik a tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek, míg a nagyvállalatok esetében ez a hatás kevésbé érvényesül.

3. ügyfél típus: nagyobb forgalmú mikrovállalkozások

E kategória havi számlavezetési költsége 28 000 Ft és 35 000 Ft között mozog, átlagosan 31 500 Ft. A kínált számlacsomagok az előző ügyfél típushoz hasonlóan itt is két csoportra oszthatóak, s ugyanazok a bankok tartoznak az első (K&H, Erste, OTP, Raiffeisen) és a második (CIB, UniCredit, MKB, BB) csoportba is.

3. táblázat - Nagyobb forgalmú mikrovállalkozások havi bankköltsége számlacsomagonként

A rangsor első felében a havi bankköltség átlagosan 28 800 Ft, s az előző ügyfél típushoz képest csak annyit változott a helyzet, hogy a K&H helyet cserélt az Erstével, így megelőzte azt és az OTP is előbbre került. A rangsor második felében a havi átlagköltség több mint 34 000 Ft, s a három legdrágább csomagot kínáló bankok ajánlatainak költségei között szinte alig vannak különbségek.

3. grafikon - Nagyobb forgalmú mikrovállalkozások havi bankköltségeinek összetétele

A számlacsomag havi díja ennél az ügyféltípusnál már elenyésző, átlagosan már csak az egytizedét teszi ki a teljes havi költségnek. Az utaláshoz kapcsolódó díjak kedvezőek a K&H-nál és az OTP-nél - a csomagokhoz tartozó meghatározott számú havi díjmentes utalásoknak köszönhetően -, míg a velük versengő Ersténél és Raiffeisennél ezek relatíve drágábbak. A kártyahasználathoz és a pénztári be- és kifizetésekhez kapcsolódó költségek szintén a K&H-nál, valamint a drágább csomagot kínáló MKB-nál a legalacsonyabbak.

A havi összköltségen belül a legnagyobb tétel a tranzakciós illetékhez kapcsolódó költség. A havi 5 millió forintos terheléses számlaforgalom esetén átlagosan már a havi számlavezetési költségek felét a pénzügyi tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek miatt felszámított díjak adják. Ezt úgyis meg lehet fogalmazni, hogy a tranzakciós illetékhez kapcsolódó költségek átlagosan 50%-kal növelték meg e vállalkozások bankköltségét.

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image