Képesített tőkeszámítási szakértő

Program

A tanfolyam célja, hogy stabil hitelintézeti kockázatkezelői alaptudást adjon; átfogóan, egységes szerkezetben mutassa be a kockázatkezelés, kockázatelemzés és kockázati kontroll hatókörébe tartozó valamennyi feladatot, különös tekintettel a tőkekövetelmény számítására.

A tanfolyam során a hallgatók megismerkednek a hatályos jogszabályokkal, szabályozói elvárásokkal, valamint elsajátítják a kockázatok számszerűsítésének és a tőkekövetelmény számításának gyakorlati módszereit. Oktatóink széleskörű gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, így a hallgatók az aktuális legjobb iparági gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg a tanfolyam során.

A tanfolyam végén sikeres vizsgát tett hallgatóink „Képesített tőkeszámítási szakértő” tanúsítványt kapnak, melyet a Bankárképző állít ki.Tematika


1. nap

 • Bevezetés – A kockázatokról, kockázatkezelésről és szabályozásról (4*45perc)

A tanfolyam bevezető fél napja során megismerkedünk a kockázatkezelés alapfogalmaival, a hitelintézetek által kezelt kockázatok típusaival, valamint megbeszéljük a kockázatkezelés szerepét és helyét egy hitelintézet szervezeti felépítésében. Ezután rátérünk a szabályozói elvárásokra, melynek során bemutatjuk a Basel-i szabályozás változásait, illetve a Basel III és CRR/CRD IV alapvető keretét és megközelítéseit.

 • Hitelkockázat tőkekövetelménye – Standard módszer (4*45perc)

A hitelkockázat kiemelkedő jelentőségű, mivel ez hordozza a legnagyobb kockázatot egy hitelintézet számára. A tanfolyam ezen részében megismerkedünk a hitelkockázat tőkekövetelményének standard módszer szerinti számításával, a kapcsolódó jogszabályi követelményekkel, valamint kitérünk a fedezetek beszámításának kérdéseire is.

2. nap

 • Hitelkockázat tőkekövetelménye – Fejlett (IRB) módszer (2*45perc)

A hitelkockázat kezelésének fejlett, belső modellezésen alapuló (IRB) megközelítését ismerjük meg ebben a részben. A szabályozói előírásokon túl bemutatjuk a tőkekövetelmény számításának gyakorlati módszereit.

 • Hitelkockázati paraméterek becslése (2*45perc)

Az IRB módszerhez kapcsolódóan bemutatjuk a legfontosabb hitelkockázati paraméterek iparági legjobb modellezési megközelítéseit: megismerjük a PD, LGD, EAD és CF modelleket, valamint ezek gyakorlati alkalmazását.

 • Stressz teszt (2*45perc)

A hitelintézetek stabilitásának, ellenálló képességének megítélésére szabályozói elvárás stressz tesztek végzése. Az előadás során bemutatjuk a stressz tesztelés folyamatát, a szabályozói előírásokat, valamint a hitelkockázati paraméterek stresszelésére és a tőkehatásuk kiszámítására szolgáló iparági legjobb modelleket.

 • Piaci kockázat tőkekövetelménye (2*45perc)

A második nap végén a piaci kockázatok mérési módszereit mutatjuk be. Kitérünk a piaci kockázat gyakran használt mérőszámaira és modellezési lehetőségire, majd megismerkedünk ezek gyakorlati alkalmazásával, különösen tekintettel a kamatkockázatra és a devizakockázatra.

 • 3. nap
  • Működési kockázat tőkekövetelménye (4*45perc)

  A működési kockázat fejlett mérési módszereit taglaljuk a következő részben, amely során megismerkedhetünk a tipikus modellezési eljárásokkal, illetve a modellezés kritikus területeivel.

  • Második pillér alatt kezelt kockázatok – Likviditási kockázat (2*45perc)

  A második pillér alatt kezelt kockázatok közül külön előadásban foglalkozunk a likviditási kockázat mérési lehetőségeivel és a gyakorlatban használt mutatókkal.

  • Második pillér alatt kezelt kockázatok – Egyéb kockázatok (2*45perc)

  A tanfolyam utolsó előadásában az egyéb, második pillér alatt kezelt kockázatokról lesz szó: koncentrációs, elszámolási, reziduális, modellezési, reputációs, stratégiai és országkockázat.

  Kinek ajánljuk?

  A tanfolyamot elsősorban kezdő vagy specializált banki kockázatkezelőknek ajánljuk, akik átfogó képet szeretnének kapni a kockázatkezelési folyamatokról, szabályozói elvárásokról és a tőkeszámítás gyakorlatáról.

   

  Ár

   
  Tanfolyam ára: 150 000 Ft + ÁFA

  Vizsgadíj: 15 000 Ft + ÁFA

  Kedvezmény

  Kapcsolat

  Letölthető anyagok

  Programismertető 

   

   

   

   

   

   

   

  Programinformáció

  Tanfolyam dátuma 2017. máj. 11. 9:00
  Program vége 2017. máj. 25. 16:15
  Jelentkezési határidő 2017. április 14.
  Ár* 150 000Ft + Áfa
  * A megjelölt képzés díja a pénzügyi és befektetési szolgáltatásokat főtevékenységként végző intézményekre vonatkozik. A Bankárképző egyéb intézmények, cégek munkatársai számára egyedi képzési díjat számíthat fel, melyről kérje előzetes ajánlatunkat az ügyfélkapcsolati menedzsertől (Kapcsolat menüpont)! Az érvényes kedvezményekről tájékozódjon a Kedvezmények menüpont alatt!