Képesített követeléskezelő képzés

Program

A tanfolyam célja, hogy növeljük a követeléskezelés, követelés-érvényesítés hatékonyságát és eredményességét!

Legyen szó saját követelésmenedzsment rendszerről, megbízás alapján végzett követeléskezelési folyamatokról vagy akár megvásárolt követelések kezeléséről, a képzésen résztvevők átfogó elméleti és gyakorlati ismeretanyaggal bővíthetik tudásukat a követelésekkel kapcsolatos igényérvényesítés szabályozásáról, lehetőségeiről, módszereiről és eszköztáráról.

A követeléskezelési, és behajtási, workout tapasztalatokat mind a vállalati, mind a lakossági ügyfélkörből valós példák alapján mutatják be az előadók, egyben a tevékenység jogi és gyakorlati hátterét, jó gyakorlatát is ismertetve!

A program 2019. szeptember 27-től péntekenként 9-16 h között kerül megrendezésre, a képzés időtartama összesen 10 nap.
A vizsga tervezett időpontja: 2020. január.
A vizsgát sikeresen teljesítők a Bankárképző és a MAKISZ által közösen kiadott "Képesített követeléskezelő" minősítést szereznek. 


„A fizetőképesség javulása jó hír, de a követeléskezelés feladatköre ettől nem csökken. Tevékenységünkkel egyfajta katalizátorként segítjük a gazdaságot. Amikor dekonjunktúra van, és a megnövekedett kintlévőség behajtásával nem tudnak mit kezdeni a vállalkozások, akkor a gazdálkodási egyensúly fenntartásához nagy szükség van a hatékony követeléskezelésből befolyt összegekre. A maihoz hasonló konjunktúra idején pedig, kockázatelemzőként, risk managerként, abban tudunk segíteni, hogy fennálló a kockázatokat – mert ilyenek egy szárnyaló gazdaságban is vannak – jelezzük partnereink felé. Például azt, hogy érdemes-e valakinek X összegű hitelkeretet adni, vagy sem.”

 Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója
a Magyar Követeléskezelők és Információ Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) volt elnöke, egy évvel ezelőtti nyilatkozatából

Kinek ajánljuk?

Azoknak a szervezeteknek és intézményeknek, ahol

 • magánszemélyekkel, vállalkozásokkal, intézményekkel szemben kölcsönügyletből, szolgáltatásból, gazdasági tevékenység alapján követelések keletkeznek
 • akár a követelés eredeti jogosultja, akár már az új tulajdonosa kezeli a követeléseket;
 • akár behajtással foglalkozik, akár fel akar készülni a behajtási rész elkerülésére!

Különösen ajánljuk

 • kockázatkezelőknek, követeléskezelőknek, workout, behajtás területén dolgozó munkatársaknak,
 • a vállalati és lakossági finanszírozásba üzleti oldalról bekapcsolódó kollégáknak,
 • belső ellenőrök, jogi és compliance, területen dolgozók részére.

Tematika

I. A KÖVETELÉSKEZELÉS SZERVEZETE ÉS FELADATAI

Követeléskezelés gazdasági és intézményi háttere

 • Követelések kezelésének jelentősége a gazdasági szereplők számára
 • Követelések keletkezésének helye a gazdaságban: banki, közüzemi egyéb szolgáltatói, egyéb vállalati szereplők - gazdálkodó szervezetekkel és fogyasztókkal szembeni követelések
 • Követelések keletkezésének alapja: stratégiai és üzletpolitikai döntések, vevőkezelési, hitelezési politika, kockázatkezelési rendszer

A gazdasági szereplők kockázatvállalási, követeléskezelési tevékenységének szabályozása, a nem teljesítő követelések kezelése

 • Követelések kezelésének, nyilvántartásának, értékvesztés elszámolásának, leírásának, eladásának társasági jogi szabályai
 • Követelések keletkezése és szabályozása a keletkezési hely szerint: pénzintézeteknél, vállalatoknál, közüzemi, telekommunikációs egyéb szolgáltatónál keletkező követelések

II. KÖVETELÉSÉRVÉNYESÍTÉS

Követelésérvényesítést erősítő szerződéses és biztosítéki feltételek

 • Jogi bizonyosság megléte, szerződéses rendszer
 • Biztosítékok fajtái, értékelése, nyilvántartási szabályai

Követelések állományának, portfoliójának figyelése

 • Monitoring rendszer, korai figyelmeztető jelek rendszere, elérhető információ-források

Követelésérvényesítés jogi lehetőségei és eszközei

Követelések vásárlásának feltételei, jogi szabályozás, gazdasági számítások

Követelésérvényesítés gyakorlati lépései – lakossági, vállalati ügyfelekkel szemben

 • Információ források, információk összegyűjtése, értékelése
 • Követeléskezelési stratégia kialakítása
 • Elengedés, tartozásátvállalás jogi lehetőségei, dokumentációja
 • Követeléskezelés folyamatának, feladatainak és dokumentációs hátterének kialakítása
 • Soft collection - eszközök, feladatok, lehetőségek, kommunikáció – dokumentáció
 • Sikertelen soft collection eljárást lezáró döntések és számítások
 • Ügyletek elszámolása , lezárása, nyilvántartási, dokumentációs követelmények

III. ESETTANULMÁNYOK FELDOLGOZÁSA

Előadói kör

A képzés gyakorlatorientáltságát támasztja alá, hogy az előadók között megjelennek a MAKISZ vezetői mellett

 • a szabályozók,
 • ahol a követelések keletkeznek:
  bankok, faktoring, termelő és közüzemi szolgáltató vállalkozások vezető munkatársai
 • ahol a követeléseket kezelik:
  követeléskezelő szervezetek vezető munkatársai, gyakorló ügyvédek, jogi tanácsadók.

Ár

 • Tanfolyam ára: 375 000 Ft + Áfa
 • Vizsgadíj: 20 000 Ft + Áfa
 • Pótvizsgadíj: 20 000 Ft + Áfa

Kedvezmény

2019 szeptemberében induló képzésünk díjából MAKISZ tagok részére 10% kedvezményt nyújtunk.

Kapcsolat

Oktatók

 • Benkő ádám 180

  Dr. Benkő Ádám

  Fedezetes és vállalati jogi osztályvezető | Intrum Justitia Zrt. Tovább...

  Diplomáját 2005-ben szerezte a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karán, 2012 óta rendelkezik jogi szakvizsgával. Szakmai pályafutását ügyvédi irodában kezdte, majd a bankszektorban fogytatta tevékenységét a követeléskezelés területén. 2008-ban csatlakozott a Raiffeisen Bank Zrt. Workout részlegéhez jogászként, ahol kezdetben a fedezetlen vállalati és kiemelt private ügyfelek követeléseinek a kezelésével foglalkozott, később pedig jogi csoportvezetőként a vállalati fedezetlen ügyeletek mellett az ingatlanfedezettel biztosított ügyletek igényérvényesítését koordinálta.

  Ezt követően 2013-tól az Erste Bank Zrt. Lakossági Workout Osztály Jogi csoportjának lett a taja, majd később az osztály vezetőjeként folytatta pályafutását. 2017-ben került Intrum Justitia cégcsoport magyarországi leányvállalatához, ahol azóta a fedezetes és vállalati jogi osztályvezetői pozíciót tölti be.

 • berej

  Berendi Judit

  Partner tanácsadó | Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.  Tovább...

  A Bankárképző partner tanácsadója, jelentős banki tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik a banki termékfejlesztés, finanszírozás és work-out területen. Kiemelt szakmai területe a KKV-k kockázatainak értékelése. Vezető oktatója a KKV finanszírozás, valamint a kockázatelemzés és belső ellenőrzés témakörű tanfolyamoknak.

 • Boros péter 180

  Boros Péter

  Üzletfejlesztési részlegvezető | Intrum Justitia Zrt. Tovább...

  Közgazdász MsC diplomámat a Debreceni Egyetemen szereztem 2010-ben, bank es befektetés szakirányon. Ezt követően egy regionális ösztöndíjprogram keretében a Reims-i Egyetemen (Universite de Reims Champagne-Ardenne, Franciaország) bank es pénzügyek szakirányú mester diplomát kaptam 2011-ben.

  Szakmai pályafutásomat pénzügyi területen az IBM es a Schneider Electric nemzetközi vállalatoknál kezdtem, majd 2016-ban csatlakoztam az lntrumhoz. Jelenleg az üzletfejlesztési részleget vezetem, amelyhez az informaciómenedzsment, a folyamatmenedzsment es az elemzési csapat tartozik. Fő tevekénységünk a vállalati hatékonyság fejlesztése mind a folyamatok, mind az adatok és riporting, mind a modellezes és elemzés szempontjából. Az lntrum felsővezetői csapatához 2018 elején csatlakoztam.

 • csorbai hajnalka 180

  Dr. Csorbai Hajnalka

  Stratégiai igazgató | Opten Kft Tovább...

  A BME TTK mérnök - fizikus szakán diplomázott és szerezte meg doktori fokozatát.

  Az Opten Kft stratégiai igazgatójaként statisztikus módszereket alkalmazva 25 évre visszamenőleges teljes hazai cégadatbázison vizsgálja az előrejelezhető események (különös tekintettel felszámolás, fizetésképtelenné válás, ügyféllé válás, stb.) becsülhetőségét valamint a mikro és makrogazdasági folyamatok modellezésének realitását és specialitásait a magyar gazdaságra.

  Nemzetközi viszonylatban az európai országok eltérő jogi szabályozásainak és gazdasági kultúrájának hatását vizsgálja az egyes cégek gazdálkodásával kapcsolatban. Az adatbázistisztítást, adatintegrációt, modellépítést és megjelenítő felületet egységben kezelve adnak komplex megoldást az igényekre.

 • Felfalusi péter 180

  Felfalusi Péter

  Vezérigazgató | Intrum Justitia Zrt. Tovább...

  Közgazdász diplomáját 1996-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, marketing-külgazdaság szakirányon szerezte. 1992-1993-ban a skóciai Universtity of Stirling-en pénzügyi és marketing ismereteket hallgatott, később a Nemzetközi Bankárképző Központnál szerzett befektetés-elemzői diplomát. 2010-ben iratkozott be a Budapesti Corvinus Egyetem Felszámolási és vagyonfelügyeleti szakára, ahol 2012-ben felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász képesítést szerzett. 2018-ban tovább mélyítette szaktudását a Széchenyi István Egyetem bizalmi vagyonkezelő közgazdász képesítésének elvégzésével, ahol diplomát szerzett.

  Pénzügyi pályafutását a Bankár Csoportnál kezdte, majd 1998 és 1999 között az OTP Értékpapír Rt-nél folytatta. Ezt követően került a Synergon Informatikai Rt-hez, ahol Pénzügyi és Treasury Igazgatói pozíciót töltött be. 2003 nyarától a svéd alapítású Intrum Justita Cégcsoport magyarországi vállalatához került, ahol 2004-től a vezérigazgató pozíciót tölti be.

  2013 februárja óta tölti be a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének elnöki tisztségét és emellett a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesületének választmányi tagja.

 • horvath szladek 180

  Dr. Horváth-Szladek Zoltán

  Operációs igazgató, vezetői jogtanácsos | Intrum Justitia Zrt. Tovább...

  2016-ban csatlakozott operaciós igazgatókent az lntrum Justitia Zrt-hez, ahol az ügyfelek telefonon, személyesen és írásban történő kiszolgálásáért, ill. a jogi eljárások kezeléséért felel.

  Vezetése alatt átalakult az lntrum tárgyi fedezet nélküli követeléseit kezelő operációja, informatikai támogatása, valamint kialakításra került az ingatlan fedezetes követeléskezelési üzletág. Ezt megelőzően az Erste Bank Hungary Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. követeléskezelési területein dolgozott vezetőkent. Az ELTE Állam- és Jogtudományi karán végzett, 2006-ban jogász diplomát, majd jogi szakvizsgát tett.

  A követeléskezelési területet érintő jogalkotással kapcsolatos szakmai munkáját korábban a Magyar Bankszövetség Aranykaptár Díjával ismerte el, a Nemzetközi Bankárképző Központ meghívott előadója, a Magyar Követeléskezelők es Üzleti lnformációt Szolgáltatók Szövetségét rendszeresen szakértőként képviseli.

 • izsak istvan 180

  Dr. Izsák Iván

  Jogi-és fedezetkezelési részlegvezető | Intrum Justitia Zrt. Tovább...

  Jogi diplomáját 1999-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerezte. 2001-2002-ben a floridai Palm Beach State College-ban vett részt jogi képzésen.

  Követeléskezeléssel kapcsolatos pályafutását a Raiffeisen banknál kezdte, majd 2009-től a Commerzbankban folytatta, ahol nagyvállalati és privátbanki hitelek teljes körű behajtási folyamatát szervezte és végrehajtását felügyelte.

  Az Intrum Justitia Zrt-nél 2016. óta tevékenykedik, mint a jelzáloggal biztosított követeléskezelésért, majd mint a jogi igényérvényesítésekért felelős vezető.

 • kovács andrás 180

  Dr. Kovács András

  Kovács András Ügyvédi Iroda alapítója Tovább...

  Jogi tanulmányait a Károli Gáspár Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte, ahol 2008-ben diplomázott. A diploma megszerzését követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar – Versenyjogi szakjogász képzésére valamint a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Fizetésképtelenségi szakjogász képzésre járt.

  Az ügyvédjelölti gyakorlatát egészségügyi, gyógyszeripari területen működő, majd FMCG szektorban szolgáltató nemzetközi cég mellett működő ügyvédi irodában szerezte. Ezt követően 2011-es évben megalapította a Kovács András Ügyvédi Irodát ahol az FMCG szektor kiszolgálása mellett intenzív követeléskezelési gyakorlatot kiegészítve ingatlanügyletek, fejlesztési projektek, kereskedelmi szerződések támogatást valamint peres képviseletet nyújtó praxisban tevékenykedik.

 • kalmar zsolt

  Kalmár Zsolt

  Ügyvezető igazgató | ELMŰ-ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft. Tovább...

  A Pécsi Tudományegyetemen majd a Buckinghamshire-i Chilterns University College-ben végzett. 14 éves banki munkát követően 2011 évtől dolgozik az energiaszektorban. Kezdetben az ELMŰ-ÉMÁSZ követeléskezelési területén, majd 2014 óta az ELMŰ-ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft ügyvezető igazgatójaként dolgozik. Fenti pozícióval párhuzamosan több mint 3 évig volt, az ELMŰ-ÉMÁSZ által alapított romániai energia kereskedi cég (RWEE) ügyvezető igazgatója is.

 • szab od

  Dr. Szabó Dániel

  Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda egyik partnere. Tovább...

  21 éve dolgozom a Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Irodában, jelenleg az iroda egyik partnere vagyok. Elsősorban a pénz- és tőkepiaci közvetítőrendszer szereplőivel és szolgáltatásaival, engedélyezési ügyekkel, polgári és gazdasági jogi, értékpapírjogi tanácsadással, valamint peres ügyekkel is foglalkozom. Ügyvédi munkám mellett választottbíróként is tevékenykedem, szerepelek a Kereskedelmi Választottbíróság választottbíró-ajánlási listáján, valamint jogi szakvizsga vizsgáztatóként is dolgozom.

  Az egyetem befejezése óta oktatok a Bankárképzőben (VAP, CEFA/EFFAS, EPT és más képzéseken), a Corvinus Egyetem Pénzügyi Mester képzésén, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az ELTE továbbképző intézeteinek szakjogász képzésein, valamint a Bibó István Jogász Szakkollégiumban.

 • szentépteri nagy csilla 180

  Szentpéteri-Nagy Csilla

  Fedezetlen követeléskezelési főosztályvezető | Intrum Justitia Zrt. Tovább...

  Közgazdász diplomáját 2008-ban a Károly Róbert Főiskolán, pénzügy szak, hitelintézeti szakirányon szerezte. Gyermeket születését követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európai és nemzetközi igazgatási szakán végzett 2015-ben.

  Pénzügyi pályafutását a Budapest Banknál kezdte 2004-ben. 2006-ban az operáció Békéscsabára költözésével többedmagával felkérték a teljes call center ottani kialakítására, felállítására és üzemeltetésére.

  2008-ban csatlakozott a Credit Agricole magyarországi leányvállalatához, majd 2012-ben a svéd Intrum Justitia Cégcsoport magyarországi vállalatához került, azóta több vezetői pozíciót töltött be a cégnél. Jelenleg a fedezetlen követeléskezelést vezeti, amelyhez a call center, felkeresés, személyes ügyfélszolgálat, és az ezeket támogató területek tartoznak.

 • szilágyi györgy 180

  Szilágyi György

  Befektetési igazgató | Intrum Justitia Zrt. Tovább...

  Közgazdász diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte, később a Nemzetközi Bankárképző Központnál szerzett befektetés-elemzői diplomát, emellett pedig elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem okleveles ingatlanszakértői képzését is.

  Pénzügyi pályafutását a Bankár Csoportnál kezdte, majd az OTP Ingatlanbefektetési Alapkezelő Zrt-nél töltötte be a befektetési igazgatói pozíciót. 2011-től a svéd alapítású Intrum Justitia Cégcsoport magyarországi vállalatához került, mint kontrolling vezető és ahol 2015-től a befektetési igazgatói pozíciót tölti be.

  Felelősségi körébe tartozik a befektetési terület vezetése, az Intrum Justitia Zrt. befektetési céllal vásárolt követelés portfóliójának pénzügyi felügyelet, valamint a társaság befektetési portfóliójának pénzügyi tervezése.

 

Programinformáció

Tanfolyam dátuma 2019. szeptember 27. 9:00
Jelentkezési határidő 2019. szeptember 26. 12:00
Ár 375 000 Ft + Áfa
Helyszín Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. - 1011 Budapest, Szalag u. 19.
375 000 Ft + Áfa