A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Mit vizsgál kiemelten az európai felügyelet 2019-ben?

2018. október 30-án az Európai Központi Bank (EKB) közzétette az egységes felügyeleti mechanizmus (SSM) 2019-es felügyeleti prioritásairól szóló leírást. Az EKB meghatározta a bankszektor legfontosabb kockázati tényezőit: geopolitikai bizonytalanságok; a nemteljesítő hitelek állománya (NPL) és a jövőbeli NPL-állomány felépülés lehetősége; számítástechnikai bűnözés és informatikai zavarok; potenciális átárazódás a pénzügyi piacokon; az alacsony kamatkörnyezet; a bankok reakciója az új és meglévő szabályozásokra; az euróövezet gazdasági és pénzügyi feltételei; valamint az ingatlanpiacok fejleményei. 

 

Az EKB alábbi ábrája a kulcsfontosságú kockázati tényezőket mutatja be, amelyek várhatóan befolyásolják a felügyelt intézményeket a következő két-három év során.
blog 20181109 kép

Az azonosított kockázatok kezelésére az EKB három kiemelt fontosságú területet határoz meg 2019-re a felügyeleti mechanizmusban:

  • hitelkockázat: az EKB nyomon követi a már kiadott NPL útmutatásokat; és értékelést készít a bankok jegyzési kritériumainak minőségéről, az új hitelezésre összpontosítva;
  • kockázatkezelés: az EKB folytatja a belső modellekre vonatkozó felülvizsgálatokat; javítani kell a bankok belső tőkéjét és a likviditási megfelelőség értékelési folyamatait (ICAAP és ILAAP), és támogatni kell a felügyeleti felülvizsgálat és az értékelési folyamat (SREP) további integrációját az informatikai és a számítógépes kockázatok vizsgálatában, a bankok likviditási sokkokkal szembeni rugalmasságának felmérésével; és
  • több kockázati dimenziójú tevékenység: az EKB a bankok Brexit terveinek figyelemmel kísérésére és végrehajtására fog összpontosítani a következő évben; és folytatja felügyeleti párbeszédét az intézményekkel a kereskedési könyv szabályainak tervezett alapvető felülvizsgálatának végrehajtása érdekében.

Mind Európában, mind a magyar piacon kiemelt figyelmet kap a felügyeletektől a hitelkockázati és kockázatkezelési terület. Feleljen meg a felügyeleti kihívásoknak – legyen magabiztos képzésünk segítségével! A Képesített Bázel III, ICAAP, SREP szakértő kurzus során kiemelt figyelmet fordítunk tőkekövetelmény számítási módszertanok bemutatására, ahol a legjobb iparági gyakorlati tapasztalatok mellett a legújabb felügyelési módszertanok is bemutatásra kerülnek.

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image