Az Európai Bizottság új MiFID II-es szabályozási csomagot adott ki

Az Európai Bizottság újabb fontos lépéseket tett az árualapú származtatott eszközpiac szigorúbb szabályozása, az árspekuláció visszaszorítása érdekében és, hogy biztosítsa a piacon aktív szereplők megfelelő szabályozását is.

A nemrég kiadott két rendelet a MiFID II szabálykönyvének részét képezik. A helyi hatóságok a sztenderd alapján fogják meghatározni a „pozíciós limiteket”, vagyis azt a limitet, amit egy kereskedő tarthat. A szabályozás célja a spekuláció és a piacbefolyásolás megelőzése.

Az új szabályok azt is biztosítják, hogy azok a nem-pénzügyi vállalkozások, melyek nagy tételben üzletelnek származatott termékekkel, szintén a MiFID II alá tartozzanak egy úgynevezett „kiegészítő tevékenység teszt” alapján. A teszt alapja a származtatott tevékenység CRR szerinti tőkekövetelményének és a vállalkozás tényleges tőkéjének mutatója. A sztenderd azt is meghatározza, hogy MIFID II engedély nélkül egy nem-pénzügyi vállalkozás maximum milyen összegű kereskedést folytathat e piacon.

Ezzel kiegészült az összesen 28 sztenderdet tartalmazó csomag, mely a MiFID II 2018. január 3-ai hatályba lépéséig biztosítja az érintett piaci szereplők felkészülését.

Forrás: Európai Bizottság 

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image